Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γνωστική μαγεία. Φυλακτά με παραστάσεις και επιγραφή, από πλούσιο τάφο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης

Ιγνατιάδου Δέσποινα

18 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:26:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 525
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι μαγικοί λίθοι είναι φυλακτά που εικονογραφούνται με μορφές θεοτήτων ή συνδυασμούς τους, με μαγικούς λόγους και με σύμβολα, αρκετά από τα οποία δεν έχουν ακόμη αποκρυπτογραφηθεί. Αναλόγως της εικονογραφίας τους θεωρείτο ότι προστάτευαν διαφορετικά μέρη του σώματος. Δημιουργήθηκαν κυρίως το 2ο και 3ο αιώνα. Δύο ημιπολύτιμοι λίθοι με εσώγλυφες παραστάσεις και επιγραφή, δεμένοι με χρυσό, βρέθηκαν σε πλούσιο τάφο, στο εβραϊκό τμήμα του ρωμαϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης.

Ιγνατιάδου Δέσποινα Αρχαιολόγος - Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Δέσποινα Ιγνατιάδου σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συντήρηση Αρχαιοτήτων στο Institute of Archaeology, University of London, με υποτροφία του ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία εκδόθηκε με τίτλο «Διαφανής ύαλος για την αριστοκρατία της αρχαίας Μακεδονίας».

Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει εκπονήσει πάνω από 140 αρχαιολογικές δημοσιεύσεις.

Εργάστηκε επί 30 χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων με αντικείμενο τη διαχείριση των αρχαιολογικών συλλογών, την επιμέλεια εκδόσεων και την παρουσίαση εκθέσεων, και αργότερα ως Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Μεταλλοτεχνίας και αναπληρώτρια της διευθύντριάς του. Έχει συνεπιμεληθεί την επιτυχημένη μόνιμη έκθεση «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» και συνυπογράφει τον οδηγό της έκθεσης, ενώ είχε την ευθύνη της περιοδικής έκθεσης «Γυάλινος Κόσμος», και του καταλόγου της. Τα πέντε τελευταία χρόνια είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έχοντας την ευθύνη της τεράστιας συλλογής και συνεργαζόμενη στην παρουσίαση εκθέσεων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η αρχαία υαλουργία, η μεταλλοτεχνία (χρυσά κοσμήματα, στεφάνια, μετάλλινα αγγεία), η αρχαιομετρική έρευνα, τα φυτά της αρχαιότητας, η προρωμαϊκή ιατρική, η μαγεία, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η αρχαία ζωγραφική, η γλυπτική, η αχαιμενιδική (περσική) τέχνη, τα ταφικά έθιμα, οι θρησκευτικές αντιλήψεις και ο συμβολισμός.

Αναλυτικός κατάλογος δημοσιεύσεων στο προφίλ της στο Academia.

Σχετικές ομιλίες

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ «Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης» - Χαιρετισμοί 00:20:00

Σεπ 25, 2019

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ «Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης» - Χαιρετισμοί

Μαγγίνης Γιώργης Ιωάννου Σιλουανός Γιατρομανωλάκης Νικόλας Χαλδαιάκης Αχιλλέας Παπαθανασίου Σίσσυ Σταματοπούλου - Βασιλάκου Χρυσόθεμις

Γλώσσα: Αγγλική, Ελληνική