Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εισαγωγή στη Γεωλογία της Σελήνης

Συκιώτη Όλγα

13 Δεκεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:58:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 452
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την προσσελήνωση του Apollo- 11 και του πρώτου βήματος του ανθρώπου στη Σελήνη, το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου κλείνει το έτος με νέες δράσεις προς το κοινό.

Για πρώτη φορά, φιλοξενούνται θραύσματα σεληνιακού πετρώματος τα οποία έφτασαν στον πλανήτη μας από τη ιστορική αποστολή Apollo – 11. Τα δείγματα αυτά δωρήθηκαν στην χώρα μας το 1970, από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και σε 134 ακόμη χώρες, ως διπλωματικό δώρο από τον πρόεδρο Richard Nixon και φυλάσσονται έκτοτε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μαζί τους, μια ελληνική σημαία η οποία ταξίδεψε στη Σελήνη με την ίδια αποστολή και επέστρεψε στη Γη.

Τα σπάνια εκθέματα φιλοξενούνται στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, για το διάστημα 1-21 Δεκεμβρίου 2019 και έχουν παραχωρηθεί από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τη φροντίδα της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται θεματικές ομιλίες αναφερόμενες στην γεωλογία της Σελήνης, τις διαστημικές αποστολές και την εξερεύνηση του διαστήματος.

“Εισαγωγή στη Γεωλογία της Σελήνης”
Όλγα Συκιώτη, κύρια ερευνήτρια Ινστιτούτου Αστρονομίας Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η Δρ. Συκιώτη παρουσιάζει τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη γεωλογία της Σελήνης από τις πληροφορίες που έδωσαν οι διαστημικές αποστολές στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης, επανδρωμένες και μη επανδρωμένες.

Συκιώτη Όλγα Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η Όλγα Συκιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους (MSc), έναν στις «Φυσικές Αρχές Τηλεπισκόπησης» (1990) και έναν στην «Υδρολογία, Γεωστατιστική και Γεωχημεία» (1991) με υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών. Έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο (PhD) στις «Γεωεπιστήμες και Τηλεπισκόπηση» (1994) από το Πανεπιστήμιο Pierre & Marie Curie (Παρίσι, Γαλλία) με υποτροφία από το γαλλικό κράτος. Το 1995-2005 εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΑΑ. Το 2006 εκλέχθηκε ερευνήτρια στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ όπου και από τον Νοέμβριο του 2017 εργάζεται ως Κύρια Ερευνήτρια. Έχει περισσότερες από 90 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή Συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 διεθνή και ευρωπαϊκά επιστημονικά προγράμματα. Η κύρια ερευνητική της δραστηριότητα είναι η Γεωλογική Τηλεπισκόπηση με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης και απεικονιστικής φασματοσκοπίας σε δορυφορικά δεδομένα για την ανίχνευση και αποτύπωση της σύστασης φυσικών χερσαίων επιφανειών (Γη, Σελήνη, Άρης). Το 2009, έλαβε Fulbright Scholar υποτροφία για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στο Department of Physics and Astronomy/Space Plasma Physics στο East West Space Center του Πανεπιστημίου του Maryland (ΗΠΑ). Έχει άριστη γνώση της αγγλικής, γαλλικής, ισπανικής και ινδικής γλώσσας.

Σχετικές ομιλίες