Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δεύτερη Ενότητα: Προστασία της Κοινωνίας των Πολιτών και μείωση των φυσικών κινδύνων

Κοντοές Χάρης, Monnoyer-Smith Laurence, Χριστοφιλίδου Κατερίνα

3 Μαρτίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:34:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 99
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κοντοές Χάρης
Monnoyer-Smith Laurence
Χριστοφιλίδου Κατερίνα

Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική (με ταυτόχρονη διερμηνεία)

Ημερομηνία
03/03/2020

Διάρκεια
00:34:02

Εκδήλωση
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: H διαστημική καινοτομία στην υπηρεσία του πολίτη
Κύκλος εκδηλώσεων "Η νεολαία που καινοτοµεί"

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κέντρο Aριστείας BEYOND του Εθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών
Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
κλιματική αλλαγή, διαστημική τεχνολογία, φυσικές καταστροφές, υπερθέρμανση του πλανήτη, προστασία του περιβάλλοντος, τηλεπισκόπηση, ανθρωπογενές περιβάλλον, πολιτιστικό περιβάλλον, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, Μεσόγειος, Κοινωνία των Πολιτών, διαχείριση των κινδύνων, πολιτιστική και φυσική κληρονομιά

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Κέντρο Aριστείας BEYOND του Εθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών και το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Aθηνών προσκάλεσαν 6 Έλληνες και Γάλλους ειδικούς στην κλιματική αλλαγή, στην πολιτική προστασία και πρόληψη των φυσικών καταστροφών και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε έναν διάλογο ανοιχτό σε όλους, στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Η Νεολαία που Καινοτομεί».

«Από το διάστημα, βλέπουμε τις αρνητικές ενδείξεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, με γυμνό μάτι ή με τηλεφακό: τις υλοτομίες στο δάσος του Αμαζονίου, την μόλυνση στις εκβολές των ποταμών, την ατμοσφαιρική μόλυνση […], ή ακόμα και το λιώσιμο των πάγων […]. Και με τους δορυφόρους που μετρούν το ύψος των υδάτων, τη θερμοκρασία τους, το πάχος του πάγου, τα αέρια του θερμοκηπίου, μπορούμε να καταλήξουμε επιστημονικά ότι είναι γεγονός: η κλιματική αλλαγή υπάρχει και αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς».

Thomas PESQUET, Γάλλος αστροναύτης – Ιούλιος 2019, δήλωση στη Le Monde.

Στόχος της συνάντησης είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο ανθρωπογενές και πολιτιστικό περιβάλλον, να αναδείξει τη χρήση της διαστημικής τεχνολογίας που βρίσκεται στη διάθεση της πολιτείας και να καλλιεργήσει την κοινωνική ευαισθησία και την επαγρύπνηση απέναντι σε θέματα προστασίας και πρόληψης των φυσικών καταστροφών.

Δεύτερο μέρος «Προστασία της κοινωνίας των πολιτών και μείωση των φυσικών κινδύνων»

«Η διαστημική τεχνολογία και η διαχείριση των κινδύνων για μία ανθεκτική κοινωνία»: Δρ. Χάρης Κοντοές, Κέντρο Αριστείας ΒEYOND, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
«Το διαστημικό παρατηρητήριο κλίματος: οδεύοντας προς ένα ανθεκτικότερο σύστημα ευαίσθητων περιοχών»: Δρ. Laurence Monnoyer-Smith, Σύμβουλος Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής στον Πρόεδρο του CNES Sciences, Γαλλία

Συντονισμός: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, δημοσιογράφος.

Κοντοές Χάρης Κέντρο Αριστείας ΒEYOND, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, εργάζεται ως Διευθυντής Ερευνών στο ΙΑΑΔ ΕΤ/ΕΑΑ. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) στην Τηλεπισκόπηση του Περιβάλλοντος από το Ε.Μ.Π (1992) και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή ως υπότροφος της Ε.Ε εργαζόμενος στο Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών (Ομάδα Περιβαλλοντικής Χαρτογράφησης) του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ε.Ε. στην ISPRA της Ιταλίας. Από το 1992 και μετά έχει αναλάβει, ως υπεύθυνος διαχείρισης επιχειρησιακών και ερευνητικών έργων στον τομέα της Παρατήρησης της Γης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, εστιάζοντας στην εκτίμηση των φυσικών κινδύνων, τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης αυτών και στην παρακολούθηση και διαχείριση τους, στην διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων, καθώς και στη χαρτογράφηση των χρήσεων γης σε διάφορα γεωγραφικά περιβάλλοντα και κλίμακες. Ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας, η οποία συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα της Παγκόσμιας Παρακολούθησης της Γης και της Ασφάλειας των πολιτών (Copernicus/ GMES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που εξειδικεύονται σε τομείς αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, παρακολούθησης και προστασίας της θάλασσας, επιτήρησης των συνόρων και της ασφάλειας, λεπτομερής χαρτογράφησης των αστικών χρήσεων γης και ανίχνευσης των αλλαγών κάλυψης και χρήσης γης. Ως Εθνικός Εκπρόσωπος σε θέματα διαστήματος, έχει αναλάβει την ευθύνη καθοδήγησης και συντονισμού διεπιστημονικών εθνικών αντιπροσωπειών που λειτουργούν στα όργανα απόφασης Διεθνών Οργανισμών και Επιτροπών Διαστήματος (π.χ. ESA PBEO, EC Space Committees (Fp7, H2020), GMES Steering Committee, EC Space Advisory Committee κλπ). Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Σημείου Επαφής για την προώθηση της πρωτοβουλίας CollGS της ESA, συντονίζοντας την ανάπτυξη και την επιχειρησιακή λειτουργία της πρώτης μεγάλης κλίμακας υποδομής για την συλλογή και αναδιανομή δεδομένων των δορυφορικών αποστολών Copernicus (Sentinels missions/ESA) στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων (Hellenic Sentinel Data Hub). Έχει συντονίσει την ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία μεγάλης κλίμακας επιγείων εγκαταστάσεων (Ground Segments) λήψης δεδομένων δορυφορικών αποστολών Παρατήρησης της Γης. Τέλος έχει συγγράψει περισσότερες από 120 δημοσιεύσεις σε περιοδικά και επιστημονικά συνέδρια, ενώ είναι μέλος συντακτικών επιτροπών και κριτής επιστημονικών περιοδικών (IJPRS, IJRS, SENSORS, IEEE Geoscience and RS) καθώς και αξιολογητής προτάσεων που έχουν υποβληθεί στην ευρωπαϊκή κοινότητα, στο πλαίσιο διαφόρων προσκλήσεων για την Έρευνα (π.χ. FP6, H2020).

Monnoyer-Smith Laurence Σύμβουλος Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής στον Πρόεδρο του CNES

Από τον Ιούνιο του 2019, η Laurence Monnoyer-Smith είναι Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής στον Πρόεδρο του CNES.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις Επιστήμες Πληροφόρησης και Επικοινωνίας και έχει εξουσιοδοτηθεί να διευθύνει τις έρευνες σχετικά με τα «Μονοπάτια της έκφρασης των πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες». Η Laurence Monnoyer-Smith ήταν λέκτορας και στη συνέχεια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο τεχνολογίας της Compiègne από το 2008 μέχρι το 2013.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται επιτυχώς, υπεύθυνη διδασκαλίας των μηχανικών της επιστήμης της πληροφόρησης και επικοινωνίας, του επιστημονικού και τεχνικού πολιτισμού, της δημόσιας συζήτησης και της επιστημονικής επικοινωνίας και στη συνέχεια αναλαμβάνει διευθύντρια του Εργαστηρίου ερευνών Costech του πανεπιστημίου της Compiègne. Τα ερευνητικά της έργα σχετίζονται με την ηλεκτρονική δημοκρατία, τους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς διαμεσολάβησης των πολιτών, τα δημόσια δεδομένα και την ανάπτυξη του ψηφιακού πολιτισμού και των νέων μορφών του να είσαι πολίτης.

Το 2013, διορίζεται αντιπρόεδρος της Εθνικής επιτροπής δημόσιας συζήτησης (CNPD) και συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη εργαλείων αντιπροσωπευτικής και συμμετοχικής δημοκρατίας. Ως πρώτη γυναίκα και πρώτη ακαδημαϊκός που κατέχει αυτή τη θέση, αφιερώνει δύο χρόνια στον εκσυγχρονισμό των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται από το CNPD και προεδρεύει στη δημόσια συζήτηση για τους υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς του Tréport.

Η Laurence Monnoyer-Smith διορίστηκε ως Διυπουργική Εκπρόσωπος και Γενική Επίτροπος της Βιώσιμης ανάπτυξης στη γενική επιτροπή Βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Θάλασσας, τον Μάιο του 2015 στο Συμβούλιο των Υπουργών. Με αυτόν τον τίτλο συνέβαλε στην ανάπτυξη της ατζέντας των Παρισίων και συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση της ατζέντας του ΟΗΕ 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η Laurence Monnoyer-Smith είναι Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής.

Χριστοφιλίδου Κατερίνα Δημοσιογράφος

Η Κατερίνα Χριστοφιλίδου είναι δημοσιογράφος. Παρουσίαζε το οικολογικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ "ECO News".

Σχετικές ομιλίες

Στρογγυλό τραπέζι:  Η διαστημική τεχνολογία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 00:27:00

Μαρ 03, 2020

Στρογγυλό τραπέζι: Η διαστημική τεχνολογία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Ζερεφός Χρήστος Mlatac Mirko Monnoyer-Smith Laurence Ζάνης Πρόδρομος Κοντοές Χάρης Πατούλης Γιώργος Χριστοφιλίδου Κατερίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική (με ταυτόχρονη διερμηνεία)