Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αστικός δημόσιος χώρος ή το καθιστικό της πόλης

Πάκα Αλκμήνη

5 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:14:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 46

Ι. Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας παρουσιάζονται ορισμένες από τις επιστημονικές και σχεδιαστικές διερευνήσεις που επιχειρήθηκαν για τον Άξονα της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Αρχικά, αναπτύσσονται τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στο ΑΠΘ, στο ΚΙΘ και στην Πολεοδομία της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή επιλεγμένων φοιτητών από την Ελλάδα. Παρουσιάζονται τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν προπλάσματα, εικονογραφήσεις και αποτυπώσεις και οι σχετικές συνθετικές απεικονίσεις.

Συμπληρωματικά, περιλαμβάνονται εισηγήσεις με διερευνήσεις των οικολογικών, κοινωνικών και χωρικών διασταυρώσεων στην περίοδο της πανδημίας, θεωρητικές προσεγγίσεις για την ιδανική πλατεία Αριστοτέλους, τον αστικό δημόσιο χώρο ως καθιστικό της πόλης και ιστορικές αποτιμήσεις για τις πολεοδομικές μορφές της ενότητας.

Οι περισσότερες διερευνήσεις έχουν προκύψει από εργαστήρια με έρευνες αρχείου ή πεδίου. Παρουσιάζονται επίσης, σημαντικά πειραματικά εργαστήρια με σχεδιαστικές προσπάθειες για τον «Αδρανή Άξονα» και την αναβίωσή του, η «Αριστοτέλους Ανάβασις» και διερευνήσεις για το «Μετά-παλίμψηστο».

Πάκα Αλκμήνη Αρχιτέκτων Μηχανικός - Καθηγήτρια-Πρόεδρος, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

Η Αλκμήνη Πάκα σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και έλαβε δίπλωμα το 1981. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο College of Environmental Design, University of California, Berkeley, (M. Arch. / 1982). Συνέχισε τις σπουδές της, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και έλαβε Diplôme d' Études Approfondies (D.E.A./1984) με θέμα «Géographie - Aménagement du Patrimoine”, από το Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne και M.A. in Conversation Studies (1985) από το I.A.A.S. - University of York, στην Αγγλία.

Είναι καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. και διευθύντρια των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» και «Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού».

Εργάστηκε στην Ακαδημία της Αρχιτεκτονικής στο Παρίσι (1987 – 1989) ως ερευνήτρια, στο ΥΠ.ΠΟ (1993 -2000) ως αρχιτέκτων - αναστηλωτής και επιμελήτρια εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και ως ελεύθερος επαγγελματίας (1989 – 1993 / 2000 - ). Από το 2005 μέχρι το 2017 δίδαξε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων». Αναπληρωματικό μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.) 2013-2018 και μέλος της ομάδας σύνταξης της «Χάρτας της Θεσσαλονίκης για την Προστασία των Μνημείων του Βυζαντινού Πολιτισμού».

Έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια και ως ακαδημαϊκά υπεύθυνη σε ευρωπαϊκά προγράμματα με αντικείμενα τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει οργανώσει, επιμεληθεί και σχεδιάσει μεγάλο αριθμό μουσειακών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Δανία, Αργεντινή, Ινδία). Έχει εκπονήσει μελέτες ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μελέτες ιδιωτικών έργων.

Σχετικές ομιλίες