Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αριστοτελικές Επιρροές στη Σύγχρονη Επιστημονική Σκέψη: Εισαγωγικές ομιλίες

Γρηγορίου Παναγιώτης, Καμπούρης Γεώργιος, Καλάργαλης Αριστείδης

9 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:17:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 919
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «Έτος Αριστοτέλη, 2016», πραγματοποιήθηκε  στον πολυχώρο  εκδηλώσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, Διεθνές Συμπόσιο  με θέμα  «Αριστοτελικές Επιρροές στη Σύγχρονη Επιστημονική Σκέψη».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet σε  συνεργασία με το  Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης  Βορείου Αιγαίου (Europe Direct), με αφορμή το έτος Αριστοτέλη, όπως έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO το 2016. Συντονιστές της διοργάνωσης  ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς Φωτεινή Ασδεράκη και ο Αντώνης Καϊλής, ανώτατο στέλεχος  της Ε.Ε. πρώην υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι ομιλητές που πήραν μέρος την εκδήλωση, ήταν:

Θεοδόσης Πελεγρίνης, Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας - πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Εναρκτήρια Ομιλία)

Πάνος Γρηγορίου, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου ( Εισαγωγική Ομιλία)

Αναστάσιος – Ιωάννης Μεταξάς, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τακτικό μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών

Pierre Vercauteren, Καθηγητής, Καθολικό Πανεπιστήμιο Louvain

Yves Palau, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Creteil

Sergiu Miscoiu, Αναπλ. Καθηγητής, Babeș-Bolyai University, Cluj-Napoca

Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αικατερίνη Νικολαρέα, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δημήτρης Μπάλλας, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Χατζηιωάννου Χριστόδουλος, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Καλλονής Λέσβου

Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά όλες τις ομιλίες της διοργάνωσης.

Τη βιντεσκόπηση πραγματοποίησε ο Λέσβιος εικονολήπτης και σκηνοθέτης, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Γρηγορίου Παναγιώτης Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Πάνος Γρηγορίου είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Διευθυντής του διεθνούς και διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ευρώπη». Συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου Jean Monnet Govunet (Governance, Pluralism and Trans-nationalisation in Europe).

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Institut des Hautes Etudes Européennes του Στρασβούργου καθώς και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Robert Schuman της ίδιας πόλης με αντικείμενο το Διεθνές Δίκαιο. Είναι, επίσης, διδάκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Επαγγελματικά και ερευνητικά έχει απασχοληθεί ως Ερευνητής του Συμβουλίου της Ευρώπης (1984-1985), του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών (Αθήνα, 1989-1990) και του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ, Αθήνα, 1990-1998).

Έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος επί ευρωπαϊκών θεμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών (1998-2001).

Το 2006 ονομάσθηκε από την Γαλλική Κυβέρνηση Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques.

Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια (Πανεπιστήμια Γενεύης, Robert Schuman Στρασβούργου, Perpignan, Paris III, Abidjan, Marrakech, Κρακοβίας, Transylvania, κλπ).

Καμπούρης Γεώργιος Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

O Αντιστράτηγος (ΕΑ) Καμπούρης Γεώργιος, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη .

Αποφοίτησε από το Λύκειο Πολιχνίτου και εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978, από την οποία αποφοίτησε το 1982.

Αποφοίτησε επιτυχώς από τα Σχολεία Βασικής και Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης του Πυροβολικού, την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, τη Σχολή Ψυχολογικών Επιχειρήσεων και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας.

Παρακολούθησε σεμινάρια επιμόρφωσης διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος και κινδύνων.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε ως Διοικητής Πυροβολαρχίας σε Μονάδες του Πυροβολικού, Διοικητής σε Α/Κ Μοίρα Βαρέως Πυροβολικού και Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων και Διοικητής Συγκροτήματος Μονάδων Πυροβολικού.

Διετέλεσε Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), καθώς και στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.

Υπηρέτησε ως Επιτελής και Διευθυντής Επιχειρήσεων σε Σώμα Στρατού και Διευθυντής Ασφάλειας, Πληροφοριών και Δημοσίων Σχέσεων Μεραρχίας. Ως Ταξίαρχος, διετέλεσε Διευθυντής στη Διεύθυνση Δόγματος του ΓΕΣ, όπου μεταξύ άλλων εκπόνησε το Δόγμα του Στρατού μας. Επίσης, ασχολήθηκε με τη διαχείριση των Διδαγμάτων (Lessons Learned) που προκύπτουν από τις διάφορες δραστηριότητες, τόσο του Στρατού Ξηράς, όσο και από στρατιωτικές επιχειρήσεις άλλων δυνάμεων (Ιράκ ,Αφγανιστάν Λιβύη κ.λ.π), καθώς και με τον Εντοπισμό - Επεξεργασία - Ανάπτυξη Νεών Ιδεών προς την κατεύθυνση Ολοκλήρωσης της Επιχειρησιακής Σχεδίασης, σύμφωνα με τα δεδομένα της Νέας Δομής Δυνάμεων. Ακολούθως, τοποθετήθηκε Διοικητής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα. Toν Μάρτιο του 2013 προήχθη στον βαθμό του Υποστράτηγου, και τοποθετήθηκε Δ/ντης Πυροβολικού του ΓΕΣ όπου μεταξύ άλλων συνετέλεσε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης των Μονάδων Πυροβολικού. Τον Μάρτιο του 2014 προάγεται στο βαθμό του Αντιστράτηγου και ευδοκίμως τερματίζει την σταδιοδρομία του . Τον Ιούλιο του ιδίου έτους διαγράφεται οριστικά από τις τάξεις του Στρατού και του χορηγήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διευθυντού Πυροβολικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας µε:

• Τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής

• Τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος

• Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής

• Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος

Έχει τιμηθεί για τις συνεχείς υπηρεσίες και για την εξαιρετική ικανότητα του στη διοίκηση και οργάνωση με :

• Το Στρατιωτικό Μετάλλιο Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεως

• Το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α', Β΄ και Γ΄ Τάξεως

• Τη Διαµνηµόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α΄ Τάξεως

• Το Μετάλλιο Ηγεσίας Σχηματισμού – Μεγάλης Μονάδος Γ΄ Τάξεως

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Βασιλείου και έχει δυο κόρες, την Ελευθερία – Ευδοκία, γιατρό και την Σταυρούλα, πτυχιούχο του Πολυτεχνείου ως μηχανικός περιβάλλοντος.

Καλάργαλης Αριστείδης Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
Ο Αριστείδης Καλάργαλης γεννήθηκε το 1959, σπούδασε παιδαγωγικά, τεχνολόγος μηχανικός και επιμορφώθηκε στη συμβουλευτική.

Είναι διδάκτορας πολιτισμικής τεχνολογίας και επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η πολιτισμική δημιουργία, η εκπαίδευση και η γραμματεία των τριών πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

Υπήρξε διευθυντής για 5 χρόνια τεχνικών λυκείων και ΤΕΕ, καθώς και 3 χρόνια υποδιευθυντής ΤΕΛ και ολοήμερου δημοτικού.

Έχει εκδώσει 13 βιβλία με ποίηση, δοκίμιο, παιδαγωγικές μελέτες, τοπική ιστορία και γραμματεία, ενώ δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του ραδιοφώνου και επιμελήθηκε εκπομπές με αντικείμενο το βιβλίο και τη λογοτεχνία.

Σήμερα υπηρετεί ως περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

Σχετικές ομιλίες