Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Απαντήσεις και συζήτηση

Αρσενάκης Μηνάς, Γιάγκου Μηνάς, Πολύζος Θανάσης, Βέρροιος Γιώργος

12 Μαρτίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:59:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 183

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας σε συνέχεια των δράσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια με πλήθος εκπαιδευτικών μονάδων ανά την Ελλάδα, διοργάνωσαν διαδικτυακή ημερίδα τη Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 με θέμα:

ΙΟΙ, ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID-19

Οι εισηγητές, αναφέρθηκαν σε σημαντικά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τους ιούς, όπως ο κορονοϊός SARS CoV-2, τα εμβόλια που αναπτύσσονται για αυτούς και τη λειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος για την αντιμετώπιση ασθενειών σαν την COVID-19.

Εισηγητές:

Μηνάς Γιάγκου, Καθηγητής Ανοσοβιολογίας – Μοριακής Βιολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ.
Μηνάς Αρσενάκης, Καθηγητής Γενικής Μικροβιολογίας, Τμήμα Βιολογίας Α.Π.Θ.

Οι ομιλίες μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω του καναλιού στο Youtube της ΠΕΒ (πατήστε ΕΔΩ).

Οργανωτική Επιτροπή – Συντονιστές:

Πολύζος Θανάσης, Βιολόγος – Εκπαιδευτικός, 2ο ΓΕΛ Κατερίνης
Βέρροιος Γιώργος, Βιολόγος – Εκπαιδευτικός, Μουσικό Σχολείο Πάτρας, μέλος ΔΣ και υπεύθυνος Επιτροπής Παιδείας της ΠΕΒ.
Καρτσιώτης Θοδωρής, Πληροφορικός-Εκπαιδευτικός, Υπευθ. Πλη.Νε.Τ. ΔΙΔΕ Πιερίας

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Αρσενάκης Μηνάς Καθηγητής Γενικής Μικροβιολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ

Ο Δρ. Αρσενάκης γεννήθηκε στη Δράμα το 1954 και το 1971 η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Πέτυχε στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης από όπου αποφοίτησε το 1978 με το πτυχίο Bachelor of Science with Honours [B.Sc(hons)] με τον βαθμό άριστα (First class Honours, 1Α). Το 1978 του χορηγήθηκε υποτροφία της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και άρχισε την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στο Τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου La Trobe, την οποία παρουσίασε επιτυχώς τον Ιούνιο του 1982. Έλαβε υποτροφία του αμερικανικού οργανισμού Damon Runyon - Walter Winchell Cancer Fund για μεταδιδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου με τον Καθηγητή Bernard Roizman. Το 1985 του χορηγήθηκε υποτροφία του επίσης αμερικανικού οργανισμού Leukemia Research Foundation προκειμένου να συνεχίσει την έρευνα του στο ίδιο εργαστήριο.

Tον Ιούνιο του 1985 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Τον Μάιο του 1999 σε θέση Καθηγητή την οποία και κατέχει μέχρι σήμερα.

Έχει συμμετάσχει επανειλημμένα ως αξιολογητής Ερευνητικών Προτάσεων Εθνικών Προγραμμάτων της ΓΓΕΤ και του ΥΠΕΠΘ καθώς και Ευρωπαϊκών της Ε.Ε. Από το 2007-2012 συμμετείχε στην προσωρινή Ερευνητική Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΙΒΒΕ στο Ε.Κ.Ε.Τ.Α.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των πρώιμων γονιδίων (ΙΕ γονίδια) των ανθρώπινων ερπητοϊών 6 και 7 (ΗΗV-6 και HHV-7). Μελέτη των αντιμικροβιακών δράσεων των αιθερίων ελαίων των ελληνικών αρωματικών φυτών. Αλληλοπαθητικές σχέσεις μικροφυκών και βακτηρίων. Μελέτη των δυνητικά τοξικών θαλασσίων μικροφυκών.

Γιάγκου Μηνάς Καθηγητής Ανοσοβιολογίας–Μοριακής Βιολογίας - Πρόεδρος, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ

Ο Δρ. Γιάγκου γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου το 1957 και αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1982. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1987 στην Ανοσοβιολογία στο ίδιο τμήμα και μετεκπαιδεύτηκε στη Μοριακή Βιολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Galveston των ΗΠΑ. Από το 1990 μέχρι το 2000 είχε συνεχή συνεργασία ως Επισκέπτης Καθηγητής με το Department of Human Biological Chemistry and Genetics της Ιατρικής Σχολής του UTMB Health. Το 1990 διορίστηκε Λέκτορας Ανοσοβιολογίας-Μοριακής Βιολογίας και το 2011 εκλέχθηκε Καθηγητής.

Είναι συγγραφέας 88 επιστημονικών άρθρων και σύντομων δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η έρευνα του έχει χρηματοδοτηθεί από 11 διεθνή και εθνικά προγράμματα. Η έρευνά του έχει βραβευθεί από Παγκόσμιες, Ευρωπαϊκές και Εθνικές Επιστημονικές Εταιρίες και Οργανισμούς. Είναι συγγραφέας δύο συγγραμμάτων στη Βιοτεχνολογία και είχε την επιμέλεια της έκδοσης βιβλίου-μετάφρασης στην «Κυτταρική και Μοριακή Ανοσολογία».

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ομοιόσταση και τους μηχανισμούς επαγωγής stress σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο. Κυτταρική και γονιδιακή θεραπεία. Ανοσορυθμιστική δράση προβιοτικών μικροοργανισμών και βιοτεχνολογικές τους εφαρμογές. Προσδιορισμός νέων ευαίσθητων βιοδεικτών για τη βιοπαρακολούθηση της υγείας των οργανισμών ή την αξιολόγηση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Πολύζος Θανάσης Εκπαιδευτικός ΠΕ 04.04 Βιολόγος - Master of Environmental Studies - Π.Μ.Σ. Οργάνωση και Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων

Ο Πολύζος Αθανάσιος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ από όπου αποφοίτησε το 1996. Στην συνέχεια παρακολούθησε και ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρώτο του Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις «Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (Master of Environmental Studies, 1996-1997) στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, στην Γλασκώβη, Σκωτία. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί μέχρι το 2004 στο χώρο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συμμετέχοντας στην εκπόνηση μεγάλου αριθμού περιβαλλοντικών μελετών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα ασχολούνταν και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ το 2004 στην Δημόσια Εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ04.04 (Βιολόγος). Την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Ανατολικού Ολύμπου και από το 2015 υπηρετεί με οργανική θέση στο 2ο ΓΕΛ Κατερίνης. Το 2019 ολοκλήρωσε επιτυχώς το δεύτερο του Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης, με τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων». Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.), έχοντας διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2015 – 2018), Ταμίας του ΔΣ (2017-2018), μέλος της Επιτροπής Παιδείας (2015 – 2020) και μέλος Οργανωτικής Επιτροπής αρκετών Πανελλήνιων Συνεδρίων της Π.Ε.Β. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και διαμένει μόνιμα στην Κατερίνη από όπου και κατάγεται.

Βέρροιος Γιώργος Βιολόγος – Εκπαιδευτικός, Μουσικό Σχολείο Πάτρας - Μέλος ΔΣ & υπεύθυνος Επιτροπής Παιδείας της ΠΕΒ

Βιολόγος - Ph.D., M.Sc. στην Οικολογική Διαχείριση και Τεχνολογία Περιβάλλοντος
Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο Γ. Βέρροιος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα Ηλείας το 1973, ενώ σήμερα κατοικεί στην Πάτρα και εργάζεται ως Βιολόγος στο Μουσικό Σχολείο Πατρών. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 1991-1995, απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης το 1997, ενώ το 2002 αναγορεύτηκε σε Διδάκτορα των Βιολογικών Επιστημών από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Συμμετείχε στο διαγωνισμό πρόσληψης εκπαιδευτικών που διεξήγαγε το ΑΣΕΠ τον Δεκέμβριο του 2002, καταλαμβάνοντας την 34η θέση επί συνόλου 4.460 διαγωνιζομένων και διορίστηκε στις 2/9/2003 ως εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ04 (Φυσικών Επιστημών) στο Γυμνάσιο Ερατεινής Φωκίδας.

Έκτοτε έχει υπηρετήσει σε Γυμνάσια και Λύκεια της Ηλείας και της Πάτρας, ενώ κατά την περίοδο 2006-2008 και 2009-2010 υπηρέτησε ως αποσπασμένος στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, όπου ασκούσε ερευνητικό και διδακτικό έργο.

Η επιστημονική του δραστηριότητα περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, συγγραφή βιβλίων, καθώς επίσης και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, ενώ άσκησε εκπαιδευτικό έργο σε ένα σημαντικό εύρος διδακτικών αντικειμένων στο ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και σε δημόσια ΙΕΚ.

Έχει παρακολουθήσει μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων και έχει εκπονήσει ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα (Πολιτιστικά, Αγωγής Σταδιοδρομίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης).

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, έχοντας διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2019–2021), Γενικός Γραμματέας του ΔΣ (2020-2021), Συντονιστής της Επιτροπής Παιδείας (2019-2021), μέλος της Επιτροπής Παιδείας (2017 – 2021) και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής δύο Πανελλήνιων Συνεδρίων της ΠΕΒ. Είναι έγγαμος με δύο τέκνα.

Σχετικές ομιλίες