Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Animal experimentation. Do we have ethics in mind?

Κωστομητσόπουλος Νίκος

1 Ιουλίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 31:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 739
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κωστομητσόπουλος Νίκος

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
01/07/2014

Διάρκεια
31:11

Εκδήλωση
2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Ογκολογία

Ετικέτες
καρκίνος, διάγνωση, θεραπεία

Οι νέες μέθοδοι για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου και η αναπτυξιακή στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο τη δεύτερη μέρα του Ελληνικού Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (01.07.2014).

Δύο ζητήματα αιχμής ήρθαν στο προσκήνιο κατά τη δεύτερη μέρα του 2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου και η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης - το βασικό εργαλείο του «Ορίζοντα 2020» για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης - ως μέσο για την βελτιστοποίηση ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας, του τουρισμού.

Σε συνέχεια εντατικών ερευνών γύρω από την ανάπτυξη υλικών για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του καρκίνου, που έφεραν μάλιστα στον «Δημόκριτο» τιμητική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν την Τρίτη 1 Ιουλίου για να συζητήσουν τις νέες αντικαρκινικές μεθόδους με έμφαση στα συστήματα μεταφοράς φαρμάκωνελεγχόμενης αποδέσμευσης. Η ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων αποτελεί μία από τις πρωτοπόρες μεθόδους που αποσκοπεί στη στοχευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου μειώνοντας τις συνήθεις παρενέργειες που προέρχονται από την προσβολή γειτονικών υγιών κυττάρων.

Το απόγευμα της ίδια μέρας, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι νέες προοπτικές για τον τουρισμό υπό το φως της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης για αποτελεσματικότερη έρευνα και αποδοτικότερες επενδύσεις στην καινοτομία. Στη συζήτηση συμμετείχαν επιστήμονες από τα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας καθώς και στελέχη εταιρειών.

Κωστομητσόπουλος Νίκος Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Α', Κέντρο Κλινικής, Πειραματικής Χειρουργικής & Μεταφραστικής Έρευνας, ΙΙΒΕΑΑ

Ο Νίκος Κωστομητσόπουλος αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το 1985 και το 1997 απέκτησε το διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Έρευνας “Ν.Σ.Χρηστέας”, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του 1996 μετεκπαιδεύτηκε στην Κτηνιατρική των Ζώων Εργαστηρίου στο National Institutes of Health (NIH) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Υπηρέτησε ως εθνικός εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Γεωργίας για θέματα ευζωίας των ζώων εργαστηρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1991-1994). Από το 1996 και μέχρι το 1999 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Έρευνας “Ν.Σ.Χρηστέας” με κύρια καθήκοντα τη διαχείριση, τη διεγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα των ζώων εργαστηρίου.

Από το 1996 έως το 1999 συνέβαλε, ως τεχνικός εμπειρογνώμονας, στο σχεδιασμό και την επίβλεψη κατασκευής του Κέντρου Πειραματικής Χειρουργικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2002 έως σήμερα εργάζεται στο ανωτέρω Ίδρυμα με την ιδιότητα του Ειδικού Λειτουργικού Επιστήμονα Α’ Βαθμίδας και είναι προϊστάμενος του Τομέα Ζωικών Προτύπων του Ιδρύματος και υπεύθυνος κτηνίατρος του Κέντρου Πειραματικής Χειρουργικής.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην προαγωγή της φροντίδας και της ορθής χρησιμοποίησης των ζώων εργαστηρίου, στην προαγωγή της ηθικής αξιολόγησης των ερευνητικών πρωτοκόλλων, καθώς και στο σχεδιασμό και λειτουργία των μονάδων ζωικών προτύπων.

Είναι πρόεδρος της Βαλκανικής και Παρευξείνιας Κτηνιατρικής Εταιρείας (Balkan and Black Sea Veterinary Association), αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εταιρειών Ζώων Εργαστηρίου (Federation of European Laboratory Animal Science Associations-FELASA), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Συμβουλίου για την Επιστήμη των Ζώων Εργαστηρίου (International Council for Laboratory Animal Science-ICLAS) και ad hoc εμπειρογνώμονας  του Association for Assessment and Accreditation of Laboratory Animal Care International (AAALAC Int) and member of the Board of Trustees. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Έρευνας και Ζώων Εργαστηρίου (ΕΕΒΕΖΕ), με συνεχή παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας από το 1996. Το 2009 εξελέγη Πρόεδρος της Εταιρείας.

Έχει συγγράψει ή έχει συμμετάσχει στη συγγραφή σε περισσότερες από 50 εργασίες, σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε 20 και πλέον συνέδρια – σεμινάρια, ως προσκεκλημένος ομιλητής για θέματα που αφορούν τη σωστή χρησιμοποίηση και την ευζωία των ζώων εργαστηρίου.

Σχετικές ομιλίες