Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ακρωτήρι Θήρας, Ξεστή 3: η θαυμαστή οικοδομική τεχνολογία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού

Παλυβού Κλαίρη

13 Δεκεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:00:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 515
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 παρουσιάστηκε η ομιλία της Αντιπροέδρου της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας, Κλαίρης Παλυβού, Ομότιμης Καθηγήτριας ΑΠΘ, με θέμα «Ακρωτήρι Θήρας, Ξεστή 3: η θαυμαστή οικοδομική τεχνολογία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία µε τον Σύλλογο των Αθηναίων.

Ακρωτήρι Θήρας, Ξεστή 3. Η θαυμαστή οικοδομική τεχνολογία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού

Η Ξεστή 3 (όνομα που έδωσε ο ανασκαφέας Σπ. Μαρινάτος) είναι από τα μεγαλύτερα κτήρια της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου Θήρας. Είχε τρεις ορόφους (σώζονται πολύ καλά το ισόγειο και ο πρώτος) και πάνω από 35 δωμάτια, πολλά από τα οποία τοιχογραφημένα. Η κατασκευή του βασίζεται στην συνεργασία πέτρας και ξύλου. Η συμμετοχή του ξύλου είναι σημαντική και δείχνει άριστη γνώση των ιδιοτήτων του. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα ‘πολύθυρα’ (σειρά θυρών που υποκαθιστούν έναν φέροντα τοίχο), το σύστημα κατακόρυφων ενισχύσεων του νότιου τοίχου και η εξαιρετικά τολμηρή κατασκευή του Κύριου Κλιμακοστασίου, στην είσοδο του κτηρίου, όπου προκειμένου να διευρυνθεί ο προθάλαμος εισόδου αντικατέστησαν τον λίθινο τοίχο του ισογείου με σειρά ξύλινων υποστηλωμάτων.

Παλυβού Κλαίρη Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Κλαίρη Παλυβού είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου.

Διδάσκει Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Διαχείριση Μνημείων Πολιτισμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι Θήρας και έχει εκπονήσει μελέτες στερέωσης και ανάδειξης σε Κνωσό, Μυκήνες, Θέατρο Θορικού, κ.α. Έλαβε το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου, (σύμπραξη 4 μελετητών). Σύμβουλος-εμπειρογνώμων σε θέματα προστασίας και ανάδειξης μνημείων (UNESCO, ICOMOS, Council of Europe).

Το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει στην αρχιτεκτονική και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου και έχει αναγνωριστεί με διεθνή βραβεία και υποτροφίες. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πάνω από 200 διαλέξεις, ημερίδες και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε συνεντεύξεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (History Channel, Discovery, BBC). Έχει εκδώσει 8 βιβλία και πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Eταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Tεχνολογίας, έχει επιμεληθεί σχετικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα Πρακτικά δύο Διεθνών Συνεδρίων, καθώς και το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού Αρχαιολογία στην Ελληνική Τεχνολογία, από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Σχετικές ομιλίες