Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Χαραμή Αλεξάνδρα

Αρχαιολόγος, Εφορος αρχαιοτήτων στη Θ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αλεξάνδρα Χαραμή πήρε το πτυχίο στο Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταπτυχιακό Δίπλωμα Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο PARIS I – Pantheon Sorbonne. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα διατριβής: «Από τα ελληνιστικά νεκροταφεία των Θηβών. Συμβολή στην τοπογραφία και την ιστορία της μετά-Αλεξάνδρειας πόλεως των Θηβών».

Το 1990 διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, αρχαιολόγος στο ΥΠΠΟ. Το 1991 υπηρέτησε στη ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας. Aπό το 1992 μέχρι σήμερα υπηρετεί στη Θ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχ/των Βοιωτίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Θ’ ΕΠΚΑ διενήργησε ανασκαφές σε διάφορα μέρη της Βοιωτίας : Αλίαρτο, Χαιρώνεια, Δήλεσι, Τανάγρα, Πλαταιές, Θήβα. Από το 1995 ορίστηκε υπεύθυνη για τις περιοχές της Ν.Α. Βοιωτίας (Τανάγρα, Δήλεσι, Άρμα, Ελεώνα κ.α.) καθώς και υπεύθυνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου, την νέα πρόταση της μόνιμης έκθεσης του οποίου ανέλαβε να φέρει εις πέρας το 2004, καθώς και την επίβλεψη των εργασιών εκσυγχρονισμού και επισκευής του, με σκοπό την επαναλειτουργία του. Το Μουσείο ολοκληρώθηκε και άνοιξε για το κοινό το 2006.
Το 2006 ορίστηκε υπεύθυνη για σημαντικό τμήμα της μελέτης της νέας μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, καθώς και υπεύθυνη της μελέτης στερέωσης, ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου που αποκαλύφθηκε και διατηρείται στον χώρο πίσω από το κτήριο του νέου Μουσείου Θηβών.

Το 2010 ορίστηκε υπεύθυνη της υλοποίησης της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, καθώς και της υλοποίησης της μελέτης στερέωσης, ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου πίσω από το κτήριο του Νέου Μουσείου Θηβών.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ανακοινώσεις, και έχει δημοσιεύσει μελέτες οι οποίες αφορούν κυρίως στην ελληνιστική κεραμική και κοροπλαστική της Βοιωτίας. Έχει συγγράψει λήμματα στον τόμο που εκδόθηκε με αφορμή την προσωρινή περιοδική έκθεση που οργανώθηκε στο Μουσείο του Λούβρου και στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ στον Καναδά το 2003-2004 και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του τόμου για την αρχαιολογία της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας.

Πρόσφατες μελέτες της Αλεξάνδρας Χαραμή υπό δημοσίευση είναι «Τάφος «μακεδονικού τύπου» από την νεκρόπολη της Αρχαίας Τανάγρας» και «Εορτές και αγώνες στο Γυμνάσιο της αρχαίας Τανάγρας σε μια επιγραφή αυτοκρατορικών χρόνων από το Δήλεσι της Βοιωτίας (αρχαίο Δήλιον)».

ΟΜΙΛΙΕΣ