Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μαραβέγιας Ναπολέων

Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία Grenoble με υποτροφία της ΑΤΕ και του Ιδρύματος Ωνάση όπου απέκτησε το DEA στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση και το Doctorat d Etat στην Οικονομική Επιστήμη με Άριστα 1983.

Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Grenoble Μακροοικονομική και, αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, προσελήφθη για μικρό διάστημα ως ειδικός συνεργάτης του Υπουργείου Γεωργίας.

Στη συνέχεια εργάστηκε για τέσσερα χρόνια (1985-1989) ως ερευνητής στο «Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών» με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή Τάσο Γιαννίτση και αντικείμενο τις επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στην ελληνική οικονομία.

Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής (1993) και καθηγητής (1997) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου διδάσκει μέχρι σήμερα Πολιτική Οικονομία Αγροτική Πολιτική και Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Επίσης από το 1989 μέχρι το 1996 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του μαθήματος "Θεωρία και Πολιτική της Περιφερειακής Ανάπτυξης". Σήμερα είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια με δημοσιευμένες εισηγήσεις. Έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις σε όλα σχεδόν τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς και στα ξένα πανεπιστήμια του Montpellier της Valencia και της Οξφόρδης. Από το 1993 είναι κάτοχος μίας Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Οικονομία από το σύνολο 4 παρόμοιων εδρών που έχει χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα ελληνικά πανεπιστήμια ενώ ήταν και Επιστημονικός Υπεύθυνος πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Παράλληλα είναι: 
-Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης (1993-1998)
-Μέλος Διεθνών Επιστημονικών Δικτύων RAFAC NATURA κά 
-Μέλος Συντακτικών Επιτροπών τριών Επιστημονικών Περιοδικών Επιθεώρηση Αγροτικής -Οικονομίας Επιθεώρηση Αστικών και Περιφερειακών Μελετών Επιθεώρηση Αγροτικής Έρευνας 
-Μέλος ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας ΕΘΙΑΓΕ 
-Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών ΕΚΕΜ

Διετέλεσε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου (2012).

ΟΜΙΛΙΕΣ