• Ομιλητής/τρια: Γραμματικάκης Γιώργος

  Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Ευρωβουλευτής
   

  Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε στο «Δημόκριτο» και  αργότερα στο Ευρωπαικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.

  Το 1982 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα  περιστρέφονται γύρω από την δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ  ως  επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συµµετείχε από την αρχή στο πείραµα «Νέστωρ», που είχε ως σκοπό του την ανίχνευση των φαντασµατικών νετρίνων στα θαλάσσια βάθη της Πύλου.

  Ο Γιώργος Γραμματικάκης εξελέγη  δύο φορές (1990-1996) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ για μία τριετία διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που ασχολούνται με  τις προοπτικές της  παιδείας και της έρευνας στην Eυρωπαική Ένωση.

  Έχει γράψει τα  βιβλία: «Η Κόμη της Βερενίκης», που γυρίσθηκε και σε τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1• «Κοσμογραφήματα»• «Η αυτοβιογραφία του φωτός»• «Συνομιλίες με το φως», όπου η αφήγηση του ίδιου του συγγραφέα συνοδεύεται από αυτοσχεδιασμούς Ελλήνων μουσικών και «Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής». Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με την σύνδεση της Επιστήμης με την Μουσική, και οι σχετικές εκδηλώσεις έχουν παρουσιασθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο Μέγαρο Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

  Ο Γιώργος Γραμματικάκης υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, ενώ είχε τακτική συνεργασία παλαιότερα με το «Βήμα» και στην συνέχεια με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Σήμερα είναι συνεργάτης του Protagon. Είχε, επίσης, την επιστημονική επιμέλεια και παρουσίασε την σειρά «Στα μονοπάτια της επιστήμης», που προβλήθηκε από την ΕΤ-1. Διετέλεσε Πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης», και τα τελευταία χρόνια είναι Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Λυρικής Σκηνής. Έχει τιµηθεί µε ποικίλες διακρίσεις, ενώ το 2014 εξελέγη Ευρωβουλευτής.