• Ομιλητής/τρια: Γραμματικάκης Γιώργος

  Φυσικός
   

  Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε στο «Δημόκριτο» και  αργότερα στο Ευρωπαικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.

  Το 1982 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα  περιστρέφονται γύρω από την δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ  ως  επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Την τελευταία δεκαετία συμμετέχει σε ένα μεγάλο πείραμα στη θάλασσα της Πύλου, που προσπαθεί να ανιχνεύσει τα σωματίδια νετρίνο που φθάνουν  από το Σύμπαν.

  Ο Γιώργος Γραμματικάκης εξελέγη  δύο φορές (1990-1996) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ για μία τριετία διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που ασχολούνται με  τις προοπτικές της  παιδείας  και της έρευνας στην  Eυρωπαική    Ένωση.

  Έχει γράψει τέσσερα  βιβλία: Την «Κόμη της Βερενίκης»,  που γυρίσθηκε και σε τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1• τα «Κοσμογραφήματα» (εξαντλημένο)• την “Αυτοβιογραφία του φωτός”• και, τέλος, τις  “Συνομιλίες με το φως”, όπου η αφήγηση του ίδιου του συγγραφέα συνοδεύεται από αυτοσχεδιασμούς Ελλήνων μουσικών.

  Ο Γιώργος Γραμματικάκης υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, ενώ είχε τακτική συνεργασία παλαιότερα με το “Βήμα” και στην συνέχεια με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Σήμερα είναι συνεργάτης του Protagon. Είχε, επίσης, την επιστημονική επιμέλεια και παρουσίασε την σειρά “Στα μονοπάτια της επιστήμης”, που προβλήθηκε από την ΕΤ-1. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με την σύνδεση της  Επιστήμης με την Μουσική, και οι σχετικές εκδηλώσεις έχουν παρουσιασθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο Μέγαρο Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έχει λάβει  ποικίλες διακρίσεις, και πρόσφατα  βραβεύθηκε από την Ενωση Ελλήνων Φυσικών για την συμβολή του στην Παιδεία και την Επιστήμη.