Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Καραδέδος Γιώργος

Αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος, αναστηλωτής, ομότιμος καθηγητής αρχιτεκτονικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και αποκατάσταση μνημείων στο μεταπτυχιακό Τμήμα Scuola di Specializzaizone per lo Studio ed il Restauro dei Monumenti της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης.
 
Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου διδάσκει «Ιστορία Αρχιτεκτονικής», «Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Συνόλων» και «Προβλήματα Αρχαιολογικών Χώρων και Αναστήλωσης». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και για δύο χρόνια διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», στο οποίο διδάσκει μαθήματα σχετικά με την αποκατάσταση. 
 
Από το 1977 συμμετέχει σε διάφορες ανασκαφές όπως: του Δίου, της Μαρώνειας, της Αμφίπολης, των Φιλίππων, της Μίεζας, της Λευκόπετρας. Ασχολήθηκε με την αποτύπωση και μελέτη πολλών μνημείων της κλασικής αρχαιότητας, της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου καθώς και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
 
Συμμετέχει, ως επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα σε τομείς της ειδικότητάς του. Το αρχιτεκτονικό έργο του αναφέρεται σε μελέτες σχεδιασμού επέμβασης σε αρχιτεκτονικά μνημεία και οικιστικά σύνολα, σε μελέτες προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και κυρίως σε μελέτες αποκατάστασης αρχαίων θεάτρων (Δίου, Μαρώνειας, Φιλίππων, Μίεζας). Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια, σεμινάρια ή συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι περισσότερες από εβδομήντα δημοσιεύσεις του αναφέρονται σε θέματα αρχαιολογικά, ιστορίας αρχιτεκτονικής, αποκατάστασης αρχιτεκτονικών μνημείων και συνόλων, εκκλησιαστικής μαρμαρογλυπτικής.
 
Είναι μέλος: α) του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, β) της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων, γ) της Επιστημονικής Επιτροπής Συντήρησης και Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου της Πέλλας, δ) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και αναπληρωματικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.  
 

ΟΜΙΛΙΕΣ