Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παπαστεφανάκη Λήδα

Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Λήδα Παπαστεφανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και έκανε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές και υποστήριξε την διδακτορική της διατριβή (2002). Από το 2003 διδάσκει «Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία» στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σήμερα ως επίκουρη καθηγήτρια. Έχει δημοσιεύσει την μονογραφία Εργασία, τεχνολογία και φύλο στην ελληνική βιομηχανία. Η κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά (1870-1940) (Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2009). Είναι συν-επιμελήτρια των τόμων Ορυχεία στο Αιγαίο. Βιομηχανική αρχαιολογία στην Ελλάδα (Αθήνα: Μέλισσα, 2009). Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός, Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου (Ιωάννινα: Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Ισραηλιτική Κοινότητα Iωαννίνων, εκδόσεις Ισνάφι, 2016). Αγορές και  Πολιτική: Ιδιωτικά συμφέροντα και Δημόσια Εξουσία (18ος-20ός αιώνας), Πρακτικά 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας (Βόλος: Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας & Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, υπό εκτύπωση 2016), ενώ αναμένεται να εκδοθεί η μονογραφία της Προσεγγίσεις στην ιστορία των ελληνικών μεταλλείων (1860-1940).
 
Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της εκβιομηχάνισης και της εργασίας, την ιστορία της επαγγελματικής υγείας, την ιστορία των πόλεων, την ιστορία των γυναικών και του φύλου, την προφορική ιστορία, τη βιομηχανική αρχαιολογία.

Είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας (και μέλος του ΔΣ από το 2010), της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς - Ελληνικό Τμήμα, της συντονιστικής επιτροπής του European Labour History Network (από το 2013), ενώ συμμετέχει στο Ελληνικό «Δίκτυο Ιστορικών για την Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου» της International Federation for Research in Women’s History.

ΟΜΙΛΙΕΣ