• Ομιλητής/τρια: Τρίχα Λύντια

  ε. Δικηγόρος, Ιστορικός, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
   
  Η Λύντια Τρίχα είναι ε. δικηγόρος και ιστορικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε στη Νομική Σχολή. Από το 1987, που επεξεργάσθηκε το αρχείο του Χαριλάου Τρικούπη, ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη της νεότερης ελληνικής ιστορίας και το 2004 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο της  "Δικηγορείν εν Αθήναις. Μια διαδρομή στον 19ο αιώνα", Αθήνα 2003.

  Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει οκτώ βιβλία, τα έξι από τα οποία αφορούν στον Χαρίλαο Τρικούπη και την εποχή του, εικοσιπέντε μελέτες και ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες, δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά και ειδικούς τόμους, και πάνω από τριάντα άρθρα, δημοσιευμένα στον ημερήσιο πολιτικό και στον περιοδικό νομικό τύπο. Το τελευταίο της βιβλίο, "Χαρίλαος Τρικούπης: Μια βιογραφική περιήγηση", Αθήνα 2009, είναι μια εικονογραφημένη βιογραφία του Τρικούπη με 600 εικόνες.

  Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή της βιογραφίας του Σπυρίδωνα Τρικούπη και με την μελέτη των εκλογών στα τέλη του 19ου αιώνα (1875-1895), συγκεντρώνοντας στοιχεία για τις εκλογικές αναμετρήσεις αυτής της περιόδου και τους 3.000 περίπου πολιτευόμενους που συμμετείχαν σε αυτές.

  Κατά την περίοδο 1988-1993 ασχολήθηκε ενεργά με τη διοίκηση και διεύθυνση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), του οποίου υπήρξε γενική γραμματεύς και αντιπρόεδρος. Κατά την ίδια περίοδο συνέτασσε και εξέδιδε το τριμηνιαίο ενημερωτικό περιοδικό του "Τα Νέα του Ε.Λ.Ι.Α" (τεύχη 9-33). Μέλος πολλών επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων, διετέλεσε γενική γραμματεύς και αντιπρόεδρος των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

  Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του "Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το οποίο έχει ιδρύσει με τον σύζυγό της Νίκο Τρίχα και το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές.

  Το βιβλίο της Δικηγορείν εν Αθήναις: Μια διαδρομή στον 19ο αιώνα (Σάκκουλας Αντ. Ν., 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2004.
   
  Άλλα βιβλία της: 
  • Διπλωματία και πολιτική, Ε.Λ.Ι.Α., 1991
  • Ημερολόγια και γράμματα από το μέτωπο, Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913, Ε.Λ.Ι.Α., 1993
  • Ο Χαρίλαος Τρικούπης και τα δημόσια έργα, Καπόν, 2001
  • Ο γνωστός και ο άγνωστος Χαρίλαος Τρικούπης, Καπόν, 2002
  • Χαρίλαος Τρικούπης: μια βιογραφική περιήγηση, Καπόν, 2009 (λεύκωμα)