Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μοροπούλου Αντωνία

Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αντωνία Μοροπούλου, Αναπληρώτρια Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) από το 2013 και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού από το 2010, είναι Καθηγήτρια στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Είναι μέλος του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Ε.Μ.Π. από το 1976 και Διευθύντρια Σπουδών     της Κατεύθυνσης «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης» του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ε.Μ.Π. στην «Προστασία Μνημείων» από το 1998.
 
Έχει δημοσιεύσει 414 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή και επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές εκδόσεις και διεθνή επιστημονικά συνέδρια με κριτές.                                 Έχει εκπονήσει περισσότερες από 180 έρευνες υλικών και επεμβάσεων συντήρησης σε σημαντικά μνημεία της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Αγιά Σοφιά, Βυζαντινά Μοναστήρια της Κρήτης και της Σερβίας, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, Κάστρα Ρεθύμνου και Κέρκυρας, Οχυρώσεις Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, Πανίερο Ναό Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, Λούξορ, Μνημεία Βενετίας, κ.ά.). Είναι συντονίστρια της Ερευνητικής Ομάδας «Προστασίας Μνημείων», η οποία έχει δημιουργήσει νέα μεθοδολογία αποτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα υλικά με έμφαση στη χρήση μη καταστροφικού ελέγχου και στην διεπιστημονική συνεργασία για την αποτίμηση της εισφοράς των δομικών υλικών στην αντισεισμική προστασία από το 1995. Συνεργάζεται με περισσότερα από 200 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα και Οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει την Επιστημονική Ευθύνη σε 61 Εθνικά Προγράμματα, σε 4 Διεθνή Προγράμματα, σε 12 Προγράμματα ΕΕ στο Περιβάλλον, στα Υλικά και στον Τομέα της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε 1 Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Διεργαστηριακών – Διασχολικών Υποδομών. 
 
Είναι επιστημονικός σύμβουλος Διεθνών Οργανισμών και Εμπειρογνώμων Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κριτής σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της Ιταλίας, Πορτογαλίας και Κύπρου και μετέχει σε Διεθνείς Επιστημονικές Επιτροπές έκδοσης Διεθνών Επιστημονικών Περιοδικών και οργάνωσης Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων. 
 
Είναι εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης των Πολυτεχνικών Σχολών της Ευρώπης - European Society for Engineering Education (SEFI) από το 2012. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή (ΕΠΕΤΚ) και μέλος της Ευρωπαϊκής (ECTP) από το 2004. Είναι μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) από το 1981 και υπήρξε Γενική Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. (2001-2004). Εκπροσωπεί το Τ.Ε.Ε. ως Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Έρευνα και την Κατασκευή στο Euro-Case Innovation Platform από το 2011. 
 
Είναι μέλος της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. Ελληνικών Πανεπιστημίων από το 2010 και συντονίζει την Επιτροπή για το Αειφόρο Πανεπιστήμιο της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Υπήρξε εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε. στο Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του (2005-2010). Ως Αντιπρύτανις ΕΜΠ είναι Πρόεδρος ή αρμόδια για τις Συγκλητικές Επιτροπές Προπτυχιακών Σπουδών, Μεταπτυχιακών Σπουδών, Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Βιβλιοθήκης, Θεσμών και Στρατηγικής, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, e-learning, Ακαδημαϊκών Ισοτιμιών & Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, Επικοινωνίας, Εργαστηρίων, Διεθνών Ευρωπαϊκών Διμερών Πανεπιστημιακών Σχέσεων. 
 
Έχει διακριθεί διεθνώς για την δράση της από Ελληνικές και Διεθνείς Ενώσεις και βραβεύτηκε από το Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων με το βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ» για την προσφορά της στην Επιστήμη, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό (2012). 
 
Είναι σύμβουλος Ο.Τ.Α. ως προς τον Αειφόρο Σχεδιασμό της Ανάπτυξης με ολοκληρωμένη διαχείριση του φυσικού, δομημένου, πολιτιστικού περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της υψηλής τεχνολογίας, με την ενημέρωση της Κοινωνίας και την κοινωνική συμμετοχή. Ασχολείται με θέματα Παιδείας, Ακαδημαϊκής Πολιτικής, Έρευνας – Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας, Κατασκευής.

ΟΜΙΛΙΕΣ