Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Making Greece a Technology Hub by 2021 - Μια εκδήλωση του MIT Enterprise Forum Greece: Μέρος Τέταρτο και τελευταίο

Pontin Jason, Στροπονιάτη Κατερίνα, Κωνσταντινίδης Άρης, Μούκας Αλέξανδρος, Παπαδόπουλος Ευάγγελος

13 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 68:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1755
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Pontin Jason
Στροπονιάτη Κατερίνα
Κωνσταντινίδης Άρης
Μούκας Αλέξανδρος
Παπαδόπουλος Ευάγγελος

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
13/09/2013

Διάρκεια
68:23

Εκδήλωση
Making Greece a Technology Hub by 2021

Χώρος
Ίδρυμα Ευγενιδου

Διοργάνωση
MIT Enterprise Forum Greece

Κατηγορία
Οικονομία, Τεχνολογία

Ετικέτες
MIT, τεχνογνωσία

Την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 πμ στο Ίδρυμα Ευγενίδου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού οργανισμού «MIT Enterprise Forum Greece». 

Το MIT Enterprise Forum Greece είναι το πιο πρόσφατο μέλος  του διεθνούς δικτύου MIT Enterprise Forum, το οποίο επικεντρώνεται στην υψηλής τεχνολογίας επιχειρηματικότητα και αποτελεί μέλος του ΜΙΤ Technology Review.  Στοχεύοντας το Ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα νεοφυών εταιριών (startups), το MIT Enterprise Forum Greece σκοπεύει να εμπνεύσει νέους μηχανικούς και επιστήμονες και να προσφέρει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές μέσω της υποστήριξης του διεθνούς δικτύου MIT Enterprise Forum.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης, περιλάμβανε Panel με τους:
 

-Κατερίνα Στροπονιάτη, Συνιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλο της Weendy.com,  

-Άρη Κωνσταντινίδη, Ιδρυτή & Διευθυντή επενδύσεων της NBGi Ventures,

-Αλέξανδρο Μούκα, Συνιδρυτή & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Velti.com

-Ευάγγελο Παπαδόπουλο, Καθηγητή & Μέλος Συμβουλίου Ιδρύματος του Ε.Μ.Π.
 

-Συντονιστής του Panel ήταν ο Jason Pontin, Πρόεδρος του MIT Enterprise Forum, Αρχισυντάκτης & Εκδότης του MIT Technology Review

Στο πάνελ έγιναν εκτενείς αναφορές στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα που οφείλονται στη γραφειοκρατία, στη νομοθεσία, στην έλλειψη κατάλληλης νοοτροπίας και κουλτούρας υποστήριξης νέων επιχειρηματιών, στην ελλιπή προώθηση της επιχειρηματικότητας  μέσα στα Πανεπιστήμια,  στην έλλειψη μεντόρων και συμβούλων αλλά και στην έλλειψη επιτυχών παραδειγμάτων που θα λειτουργούν ως πρότυπα μίμησης. Παράλληλα, συζητήθηκε η πνοή αλλαγής  που παρατηρείται σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία σε θέματα όπως η διάθεση των νέων να πάρουν ρίσκα και να δημιουργήσουν δικές τους εταιρίες, και έγινε αναφορά στο ελληνικό δυναμικό που χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων και σε μερίδα επενδυτών που αρχίζει να υποστηρίζει περισσότερο τις προσπάθειες νέων επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας και στην προώθηση επιτυχημένων ιστοριών μέσω clusters.

O Jason Pontin, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα για το πώς μπορεί το MIT Enterprise Forum Greece να βοηθήσει στην προσπάθεια ανάπτυξης της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, αναφέρθηκε στην πρόθεση δημιουργίας ενός αληθινού οικοσυστήματος, που θα προσφέρει συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τα θέματα που οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα οι νέοι. Σκοπός είναι, η Ελλάδα να γίνει και να νιώθει μέρος ενός διεθνούς δικτύου τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, αποφεύγοντας την απομόνωση και αναδεικνύοντας επιτυχημένες ιστορίες (success stories) σε όλο το φάσμα του δικτύου MIT Enterprise Forum.

Μετά το τέλος της συζήτησης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρο MIT Enterprise Forum Greece, κλείνοντας την εκδήλωση «Making Greece a Technology Hub by 2021», παρατήρησε ότι το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων δεν είναι μόνο του, ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθειά του προερχόμενοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μόνο να γίνει το πρώτο βήμα και να ζητηθεί αυτή η βοήθεια. Σημείωσε ότι ένα τέτοιο βήμα γίνεται σήμερα με την ευκαιρία της εναρκτήριας εκδήλωσης του MIT Enterprise Froum Greece. Τέλος ανέφερε ότι μέσα από τη συνεργασία με το MIT Enterprise Forum δίνεται μια σημαντική ευκαιρία στη χώρα μας, η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί. Για το λόγο αυτό κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να βοηθήσουν να διαδοθεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος να γίνει η Ελλάδα ένας τεχνολογικός κόμβος έως το 2021.

Pontin Jason Πρόεδρος MIT Enterprise Forum - Αρχισυντάκτης & Εκδότης, MIT Technology Review

Ο Jason Pontin είναι επαγγελματίας συντονιστής και, με την ιδιότητα του ως αρχισυντάκτης και εκδότης του MIT Technology Review και Πρόεδρος του MIT Enterprise Forum Global, έχει δώσει εκατοντάδες ομιλίες ή/και πραγματοποιήσει συντονισμούς εκδηλώσεων ανά τον κόσμο εκ μέρους του MIT. Ως αρχισυντάκτης, ο Jason Pontin είναι υπεύθυνος για την εκδοτική κατεύθυνση, τις πλατφόρμες μέσων, και την επιχειρηματική στρατηγική του MIT Technology Review, περιλαμβανομένων και των ραγδαία αναπτυσσόμενων αμερικανικών και διεθνών ιστοτόπων, του βραβευμένου εντύπου περιοδικού, και των λοιπών εκδόσεων και ζωντανών εκδηλώσεων όπως το EmTech, το ετήσιο συνέδριο της εταιρίας με στόχευση στις αναδυόμενες τεχνολογίες. Επίσης, υπηρετεί ως πρόεδρος του διεθνούς δικτύου επιχειρηματικότητας, MIT Enterprise Forum.

Ξεκίνησε στο MIT Technology Review το 2004 ως συντάκτης και έγινε εκδότης του τον Αύγουστο του 2005. Μεταξύ του 1996 και 2002, ήταν ο συντάκτης του Red Herring, μιας έκδοσης σχετικά με επιχειρήσεις και τεχνολογία. Από το 2002 μέχρι το 2004 ήταν αρχισυντάκτης του Acumen Journal, το οποίο ίδρυσε, καλύπτοντας τις επιχειρηματικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις ανακαλύψεων στη βιοτεχνολογία. Έχει αρθρογραφήσει σε εθνικά και διεθνή έντυπα, περιλαμβανομένων των New York Times, Economist, Financial Times, Wired, και Believer. Είναι συχνά καλεσμένος στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Σπούδασε στην Αγγλία, στο Harrow School και το Oxford University.

Στροπονιάτη Κατερίνα Συνιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Weendy.com

Η Κατερίνα Στροπονιάτη είναι διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Μετά την αποφοίτηση της εργάστηκε ως μηχανικός σε έργα κατασκευής για 2 χρόνια. Αντιλαμβανόμενη τη σημασία του συνδυασμού της δουλειάς του μηχανικού με την Αρχιτεκτονική για την επίτευξη καινοτομίας, παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο UC Berkeley. Εκεί είχε την πρώτη της επαφή με τον κόσμο των startups και χωρίς δεύτερη σκέψη τον ασπάστηκε. Το 2012 ίδρυσε την εταιρία weendy, μια εφαρμογή κινητού με χρήση crowdsourcing για εξωτερικές δραστηριότητες και συνθήκες . Ως CEO της εταιρίας, κατάφερε να εξασφαλίσει κεφάλεια από κορυφαίους Αμερικανικούς θεσμικούς επενδυτές, καθώς και angel investors, φτιάχνοντας παράλληλα μια σπουδαία ομάδα στην περιοχή του San Francisco.

Κωνσταντινίδης Άρης Ιδρυτής & Διευθυντής Επενδύσεων της NBGi Ventures

Ο Άρης Κωνσταντινίδης είναι ο ιδρυτής και Διευθυντής Επενδύσεων της εταιρίας NBGI Ventures, με βάση το Λονδίνο, την οποία έχει μετασχηματίσει σε σημαντικό επενδυτή σε εταιρίες ιατρικών τεχνολογιών. Ο Άρης έχει στηρίξει εταιρίες σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης, ενώ κατέχει θέσεις στα Διοικητικά Συμβούλια Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών, εισηγμένων και μη, εταιριών, όπως: Dysis Medical, Endoscopic Technologies, EOS Imaging (NYSE Euronext: EOSI), Reverse Medical και Supersonic Imagine. Επίσης είναι Executive Chairman της Advanced Cardiac Therapeutics. Ο Άρης ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της 2010/Technolas Perfect Vision (αγοράστηκε από την Bausch and Lomb), Direct Energie (αγοράστηκε από την Quilvest) και InternetQ (LON:INTQ).

Ο Άρης Κωνσταντινίδης έχει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στην χρηματοδότηση εταιριών (venture capital και private equity), παλαιότερα με κεφάλαια των Deutsche Bank’s και Credit Suisse First Boston. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Bankers Trust, όπου δημιουργούσε καινοτομικά προϊόντα παραγώγων. Κατέχει τίτλους σπουδών Μηχανολόγου Μηχανικού από το Imperial College (B.Eng) και το Massachusetts Institute of Technology (MS), καθώς και MBA από το INSEAD. Mιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά και Ισπανικά

Μούκας Αλέξανδρος Συνιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Velti.com

O Αλέξανδρος Μούκας είναι ένας από τους συνιδρυτές της Velti. Είναι Chief Executive Officer και μέλος του ΔιοικητικούΣυμβουλίου της εταιρίας από την ίδρυση της το 2000. Παλαιότερα συνίδρυσε την εταιρία Frictionless Commerce, Inc., μια εταιρία ανάπτυξης λογισμικού στο Cambridge, MA, στην οποία ήταν Chief Scientist από το 1998 μέχρι το 2000, και η οποία πωλήθηκε αργότερα στην SAP AG. Ο κος Μούκας κατέχει τίτλους σπουδών B.S. in Business Administration and Computer Systems από το American College of Greece, M.S. in Artificial Intelligence από το University of Edinburgh, και M.S. από το Massachusetts Institute of Technology.

Παπαδόπουλος Ευάγγελος Καθηγητής & Μέλος Συμβουλίου Ιδρύματος του Ε.Μ.Π.

Ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος έλαβε το Δίπλωμα του Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το 1981 και το M.S και Ph.D. από το Department of Mechanical Engineering του Massachusetts Institute of Technology (MIT) το 1983 και το 1991 αντίστοιχα. Μεταξύ των ετών 1985 και 1987 υπηρέτησε στο ΓΕΝ/ ΓΕΤΕΝ ως αναλυτής συστημάτων. Προηγουμένως ήταν Βοηθός Έρευνας στο Laboratory for Information and Decision Systems (LIDS), και στο Laboratory for Manufacturing and Productivity (LMP) του MIT. Το 1991 εργάσθηκε ως Lecturer στο Department of Mechanical Engineering του ΜΙΤ. Την περίοδο 1991-1996 εκλέχτηκε και εργάσθηκε ως Assistant/ Associate Professor στο McGill University, Montreal, Canada και στο Center for Intelligent Machines του McGill.


Το 1996 εξελέγη Επίκ. Καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (ΣΜΜ) του ΕΜΠ, όπου σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής. Εξελέγη μέλος του πρώτου Συμβουλίου του ΕΜΠ, και διετέλεσε Διευθυντής του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Συστήματα Αυτοματισμού» και του Τομέα ΜΚ&ΑΕ της ΣΜΜ ενώ συμμετέχει ως επισπεύδων ή μέλος σε πλήθος Επιτροπών της ΣΜΜ ή του ΕΜΠ.

Διδάσκει τα μαθήματα Ηλεκτρικά Κυκλώματα και Συστήματα, Ηλεκτρομηχανικά Συστήματα Μετατροπής Ενέργειας, Εισαγωγή στη Θεωρία και Τεχνολογία του Αυτομάτου Ελέγχου, Ευφυή Συστήματα Ελέγχου και Ρομποτική (συνδιδασκαλία), και Μηχανοτρονικά Συστήματα. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε θέματα Ρομποτικής, Αυτομάτου Ελέγχου, και Μηχανοτρονικής με χρηματοδότηση από εθνικές, ευρωπαϊκές, διεθνείς και ιδιωτικές πηγές. Έχει συγγράψει τρία βιβλία, τα Eισαγωγή στα Hλεκτρικά Kυκλώματα και Συστήματα, Hλεκτρομηχανικά Συστήματα Μετατροπής Eνέργειας, και Ρομποτική, έχει πλέον των 200 έγκριτων δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά και διεθνή συνέδρια, και ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Είναι Senior Member της IEEE και της AIAA, Member της ASME, της Sigma Xi, του MIT Entrepreneurial Forum (Greece) και μέλος του TEE. Είναι Associate Editor των έγκριτων περιοδικών ASME Journal of Dynamic Systems, Measurement and Control και του Mechanism and Machine Theory (Elsevier), ενώ στο παρελθόν διετέλεσε Associate Editor για το IEEE Transactions on Robotics και Guest Editor για το IEEE/ ASME Transactions on Mechatronics. Είναι Associate Editor του IEEE Robotics and Automation Society Conference Editorial Board (RAS-CEB), και συμμετέχει σε πλήθος Διεθνών Συνεδρίων ως μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής (IPC). Έχει λάβει πολλές διακρίσεις και υποτροφίες και έχει δώσει πλήθος ομιλιών σε πανεπιστήμια και στη βιομηχανία.

Σχετικές ομιλίες