Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς ως πυκνωτές ηθικών αξιών & η διαχείριση της αναβίωσής τους ως θεωρητικό ζήτημα

Γκανιάτσας Βασίλης

7 Ιουνίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2306
Ομιλητές
Γκανιάτσας Βασίλης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
07/06/2013

Διάρκεια
16:01

Εκδήλωση
Βιομηχανική κληρονομιά: αναβίωση και βιωσιμότητα

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς)

Διοργάνωση
Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH)
Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Πατρών
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Πολυτεχνείο Κρήτης
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς, βιομηχανική κληρονομιά, αναβίωση βιομηχανικών κτιρίων

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH), το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ), η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Παν/μίου Πατρών, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΠΘ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το ΕΤΕ Κύπρου διοργάνωσαν συνέδριο και έκθεση αρχιτεκτονικού έργου με θέμα «Βιομηχανική κληρονομιά: αναβίωση και βιωσιμότητα».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιήθηκε στις 7, 8 & 9 Ιουνίου 2013, στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138) και στις εργασίες του αποτύπωσε τις προσεγγίσεις της βιομηχανικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και την Κύπρο, την περίοδο 1980-2012, καταδεικνύοντας το πολυσχιδές του αντικειμένου και την ανάγκη για τη διεπιστημονική προσέγγισή του. Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες που έλαβαν χώρα την πρώτη ημέρα του συνεδρίου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση αρχιτεκτονικού έργου, η οποία περιελάμβανε έναν περιορισμένο αριθμό υλοποιημένων έργων, μελετών και διακριθεισών σε διαγωνισμούς προτάσεων. H επιλογή μεταξύ των υποβληθέντων έγινε με κριτήριο την πρωτοτυπία και μέλημα τη γεωγραφική διάχυση των παραδειγμάτων και την αντιπροσωπευτικότητα του είδους των χρήσεων που έχουν προκριθεί από τους μελετητές.

Γκανιάτσας Βασίλης Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ

Τίτλοι σπουδών: 
1976-1982: Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού - Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (Υποτροφία Ι.Κ.Υ.)
1982-1983: Μεταπτυχιακά Σεμινάρια Θεωρίας Αρχιτεκτονικής (Kingston, Cambridge, St. Andrews).
1983-1987: Ph.D. - Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου. Κοσμητεία Κοινωνικών Επιστημών, Αρχιτεκτονική Σχολή – Κέντρο Μεταπτυχιακών Ερευνών. (2 υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση και βραβείο από το Schilizzi Foundation-London)
Θέμα διατριβής: PERMANENCE AND CHANGE: A PHILOSOPHICAL INQUIRY INTO THE PROBLEM OF RELATING NEW ARCHITECTURE TO EXISTING SETTINGS (Αφορά στη διερεύνηση του νοήματος στο χτισμένο και φυσικό περιβάλλον, στη συγκρότηση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ως ένταξης σε τόπους με ιδιαίτερες πολιτισμικές αξίες και στη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ως δημιουργίας μέσω της Φιλοσοφικής Ερμηνευτικής).

Γνωστικό αντικείμενο: 
Αρχιτεκτονικές συνθέσεις και θεωρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού

Έργα Αρχιτεκτονικού / Αστικού Σχεδιασμού του έχουν βραβευτεί με 17 βραβεία σε Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς, καθώς και με το Βραβείο EUROPA NOSTRA 2010 για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Προσκεκλημένος καθηγητής σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Μέλος εμπειρογνωμόνων - Διεθνών επιστημονικών επιτροπών του ICOMOS, THEOPHILOS (Theory and Philosophy of Conservation) και ICOMOS-ICIP (Interpretation and Preservation of Cultural Heritage Sites).

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: 
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Θεωρία, Κριτική, Μεθοδολογία, Φιλοσοφία και Πρακτική.
Θεωρία Αρχιτεκτονικής: Γνωσιοθεωρητικές, Αισθητικές και Ηθικές Προσεγγίσεις.
Φιλοσοφία και Αρχιτεκτονική: Εννοιολογικές / Ερμηνευτικές / Οντολογικές Προσεγγίσεις.
Προστασία και Σχεδιασμός: Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογικής Κληρονομιάς, ιστορικών τόπων, πολιτισμικών τοπίων, αισθητικών τοπίων και Φυσικού Περιβάλλοντος. Θεωρία και Φιλοσοφία της διατήρησης, ερμηνείας και ανάδειξης της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς.

Σχετικές ομιλίες