ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Κωνσταντίνος Μάνος - Ομιλία και προβολή φωτογραφιών
 

Ομιλητής:

Μάνος Κωνσταντίνος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

22/05/2013
 

Διάρκεια:

83:25
 

Εκδήλωση:

Έκθεση "A Greek Portfolio - 50 χρόνια μετά"
 

Διοργανωτής:

Μυσείο Μπενάκη, Aurion
 

Χώρος:

Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς
 

Κατηγορία:

Τέχνες / Πολιτισμός
 

Ετικέτες

Κωνσταντίνος Μάνος , Greek Portfolio , Μελίνα Μερκούρη , Elia Kazan
 
 
 
Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης "A Greek Portfolio - 50 χρόνια μετά", ο σπουδαίος έλληνας καλλιτέχνης της διασποράς και μέλος του διεθνούς πρακτορείου Magnum Photos, Κωνσταντίνος Μάνος παρουσίασε  σε slide-show το συνολικό φωτογραφικό του έργο στο Μουσείο Μπενάκη. 
 
Μίλησε για την πρώτη του επαγγελματική δραστηριότητα ως επίσημος φωτογράφος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης το 1961, για τη μετέπειτα συνεργασία του με τα περιοδικά Esquire, Life και Look καθώς και για την παραγωγή πολυμέσων Where’s Boston? που οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου του Bostonians το 1974. 
 
Εκτενής αναφορά έγινε από τον ομιλητή στα ταξίδια που πραγματοποίησε στη χώρα μας τη δεκαετία του 1960 και στο πολυβραβευμένο λεύκωμα του A Greek Portfolio. 
 
Η ομιλία του Κωνσταντίνου Μάνου έκλεισε με την παρουσίαση του εν εξελίξει έργου του με τον τίτλο American Color. 
 
 
  • φωτογράφος
    O Κωνσταντίνος Μάνος γεννήθηκε από γονείς Ελλήνων μεταναστών στην Columbia της Νότιας Καρολίνας. Η φωτογραφική του δραστηριότητα ξεκινάει στην ηλικία των 13 στην φωτογραφική λέσχη του σχολείου του και σύντομα εξελίσσεται σε επαγγελματική δραστηριότητα. Σπούδασε Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και παράλληλα εργάστηκε ως επίσημος φωτογράφος της συμφωνικής ορχήστρας της Βοστώνης. Το 1961 ήρθε στην Ελλάδα για να φωτογραφίσει την πατρίδα του. Αποτέλεσμα του ταξιδιού αυτού ήταν το βιβλίο του A Greek Portfolio, το οποίο εκδόθηκε τελικά το 1972. Το 1963 έγινε μέλος του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Μάγκνουμ (Magnum). Φωτογραφίες του Μάνου εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Art Institute του Σικάγου, στην Bibliotheque Nationale του Παρισίου, στο Museum of Fine Arts στο Χίουστον, στο μουσείο Μπενάκη και σε άλλα. Το 2003 βραβεύτηκε με το Leica Medal of Excellent για τις φωτογραφίες του με χρώμα και τη συνεχιζόμενη φωτογραφική του δουλειά για το American Color.