ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η φιλοσοφία χθες και σήμερα – Έκτο (και τελευταίο) μάθημα
 

Ομιλητής:

Κάλφας Βασίλης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

13/05/2013
 

Διάρκεια:

129:57
 

Εκδήλωση:

Ανοιχτά Μαθήματα των Εκδόσεων "Μεταίχμιο"
 

Διοργανωτής:

Εκδόσεις "Μεταίχμιο"
 

Χώρος:

Πολυχώρος "Μεταίχμιο"
 

Κατηγορία:

Φιλοσοφία
 

Ετικέτες

αρχαία ελληνική φιλοσοφία , Πλατωνική φιλοσοφία , Αριστοτελική φιλοσοφία
 
 
 
Οι εκδόσεις "Μεταίχμιο" εγκαινίασαν από φέτος τον πρώτο κύκλο ανοιχτών μαθημάτων. Πρόκειται για  μια σειρά διαλέξεων με άξονα την πολιτική, τη σκέψη, την ιστορία και την κουλτούρα. Με τη μορφή διαλέξεων πανεπιστημιακού επιπέδου, μάχιμοι διανοούμενοι με ενεργό και παρεμβατικό ρόλο, ειδικοί, ο καθένας στον τομέα του, αναπτύσσουν  και αναλύουν σε βάθος καίρια ζητήματα της τρέχουσας πραγματικότητας, σε μια σειρά ομιλιών που  επιμελείται και συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη
 
Στο πλαίσιο της σειράς αυτής, o καθηγητής φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Κάλφας, συγγραφέας, επιστημονικός επιμελητής σειρών φιλοσοφίας σε διάφορους εκδοτικούς οίκους και συνυπεύθυνος για τη μετάφραση των Απάντων του Αριστοτέλη, αναφέρεται σε έξι συναντήσεις μεγάλης διάρκειας στη γέννηση και στην εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, από τον Θαλή έως τον Αριστοτέλη.
 
Αυτό είναι το έκτο και τελευταίο από τα έξι μαθήματα του κύκλου, τα οποία, στο σύνολό τους, βιντεοσκοπήθηκαν και βρίσκονται αναρτημένα στο Blod. Θέμα του είναι οι συναρπαστικοί και τόσο διαφορετικοί φιλοσοφικοί κόσμοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.
 
 • Καθηγητής φιλοσοφίας ΑΠΘ
  O Βασίλης Κάλφας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και επί σειρά ετών δίδαξε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σήμερα, είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διευθύνει το περιοδικό "Υπόμνημα στη φιλοσοφία" και τη σειρά "Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι" των εκδόσεων ΠΟΛΙΣ. Στο συγγραφικό του έργο ασχολείται με την θεωρία και ερμηνεία της Φιλοσοφίας.

  Έργα του είναι:
  -Τα εσόμενα. Αθήνα, Καρδαμίτσα, 1996.
  -Επιστημονική πρόοδος και ορθολογικότητα. Αθήνα, Νήσος, 1997.
  - Φιλοσοφία και επιστήμη στην αρχαία Ελλάδα. Αθήνα, Πόλις, 2005.
  - Αρχαίοι  Έλληνες φιλόσοφοι. Θεσσαλονίκη, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2006.
  - Συμπαντική αρμονία, μουσική και επιστήμη. Συλλογικό έργο. Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2007.
  - Aισθητική και τέχνη. Συλλογικό έργο. Ηράκλειο , Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2008.