Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μια διαδρομή της τζαζ: από τον Louis Armstrong στον Ornette Coleman

Σαμουήλ Ζακ

10 Απριλίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 71:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2337
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σαμουήλ Ζακ

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
10/04/2013

Διάρκεια
71:37

Εκδήλωση
Τζαζ: κύκλος διαλέξεων

Χώρος
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Διοργάνωση
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» - Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής»

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
τζαζ, μπλουζ, αφροαμερικανική μουσική παράδοση, είδη της τζαζ, μουσικός αυτοσχεδιασμός

Ο φετινός, 15ος κύκλος διαλέξεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη", είναι για πρώτη φορά αφιερωμένος στην τζαζ.

O χώρος της Βιβλιοθήκης, φιλοξενεί τέσσερις Έλληνες, γνωστούς στο κοινό της τζαζ, που έχουν διαφορετική επαγγελματική ταυτότητα ο καθένας. Η ιδέα πίσω από τις φετινές διαλέξεις είναι επιστήμονες και καλλιτέχνες, από το χώρο της μουσικής δημοσιογραφίας, του ραδιοφώνου, τον ακαδημαϊκό χώρο και φυσικά από τη μουσική σκηνή, να συναντηθούν με κοινό παρανομαστή την τζαζ, και να παρουσιάσουν τέσσερις συμπληρωματικές όψεις του ίδιου θέματος, στο κοινό που θα έχει την τύχη να τους απολαύσει.

Οι διαλέξεις του κύκλου, είναι:

'Aγγελος Γαβριήλ, μουσικός: Οι ρίζες της τζαζ (3/4/2013)

Ζακ Σαμουήλ, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός: Μια διαδρομή της τζαζ: από τον Louis Armstrong στον Ornette Coleman (10/4/2013)

Δήμος Δημητριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου: Αυτοσχεδιασμός, καινοτομία, συλλογική δημιουργία / η θαυμαστή λειτουργία των μουσικών της τζαζ(17/4/2013)

Μίμης Πλέσσας, συνθέτης, πιανίστας: Η ελληνική τζαζ (24/4/2013)

 Όλες οι διαλέξεις βιντεοσκοπήθηκαν και αναρτώνται στο Blod.

Για το περιεχόμενο αυτής, της δεύτερης διάλεξης του κύκλου, ο ομιλητής Ζακ Σαμουήλ σημειώνει:

«Από τις πρώτες ηχογραφήσεις στο Σικάγο του Louis Armstrong στα μέσα της δεκαετίας του ‘20 μέχρι την κυκλοφορία, το 1961, του άλμπουμ “Free jazz”, με το διπλό κουαρτέτο του σαξοφωνίστα και συνθέτη Ornette Coleman, διανύθηκε μια τεράστια απόσταση. Οι στιλιστικές διαφοροποιήσεις αντικατόπτρισαν, σε μεγάλο βαθμό, τους αγώνες της αφροαμερικάνικης κοινότητας για μια αξιοπρεπή θέση στην αμερικάνικη κοινωνία. Μέσα από αυτό το πρίσμα προτείνω να «διαβαστεί» αυτή η διαδρομή. Δεν είναι βέβαια ο μοναδικός τρόπος «ανάγνωσης» της jazz. Υπάρχουν πολλοί. Είναι, όμως, χρήσιμοι μόνο αν -έστω και λίγο- έχει παραδοθεί κανείς στη γοητεία του ήχου της. Μια διαδρομή με τους μεγάλους της σταθμούς, όχι με το μάτι του ιστορικού ή του μουσικολόγου αλλά έτσι όπως την αγάπησα την παρακολούθησα, την κατανόησα, κυρίως, μέσα από τη δισκογραφία της: την πιο έγκυρη και ανοιχτή σε ερμηνείες ιστορία της».


Σαμουήλ Ζακ δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός
Ο Ζακ Σαμουήλ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Ως μουσικός των κρουστών, συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής. Το 1990, υπό την διεύθυνση του αείμνηστου Κώστα Γιαννουλόπουλου, συμμετείχε στην δημιουργία του “jazz FM 102,4”, του πρώτου ειδικού ραδιοφώνου στην Ελλάδα, του οποίου παρέμεινε μουσικός παραγωγός μέχρι το 1995 όπου ο ραδιοφωνικός αυτός σταθμός έκλεισε οριστικά. Ως ραδιοφωνικός παραγωγός εργάστηκε επίσης στον ραδιοσταθμό «Ρυθμός 101,1» για δύο χρόνια υπό την διεύθυνση του Γιώργου Θαλασσινού και στο «Κοsmos 93.6» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από το 2001 έως το 2006 . Άρθρα του για την τζαζ και την “World Music” έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά "Ήχος", "Τζαζ & Jazz" και “Pop & Rock”. Συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με το μουσικό περιοδικό «Δίφωνο» και "Echo & Artis" και από το 1997 έως το 2010, ως μουσικός επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα "Τα Νέα" και στο ένθετο «Πρόσωπα». Από το 2005 μέχρι το 2010 είχε μόνιμη στήλη για μουσικά θέματα στο περιοδικό Ταχυδρόμος (ένθετο στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας "Τα Νέα"). Από το 1999 διδάσκει «Ιστορία της τζαζ» στο τμήμα τζαζ του ωδείου «Αthenaeum». Διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του μουσικού μηνιαίου free press “JAZZIN”. Από τον Απρίλιο του 2011 είναι και πάλι μουσικός παραγωγός του Kosmos 93,6.

Σχετικές ομιλίες