Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σύγκρουση και Ασφάλεια στη Μεσόγειο

Τσάλτας Γρηγόρης, Κολιόπουλος Κωνσταντίνος, Ρούσσος Σωτήρης, Παπασωτηρίου Χαράλαμπος

22 Μαρτίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 50:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3050
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

«Μεσόγειος Θάλασσα: Φυσικοί Πόροι και Ασφάλεια»

Γρηγόρης Τσάλτας, Πρύτανης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Ιδρυτικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης ( ΕΚΕΠΕΚ). 

Η θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου αποτελεί τη σημαντικότερη περιφερειακή θάλασσα του πλανήτη. Αποτελεί το πλέον νευραλγικό σημείο ανάπτυξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, ενώ ελέγχει, ως ο απόλυτος γεωγραφικός συνδετικός κρίκος, την επαφή ανάμεσα στη συντριπτική πλειονότητα των ανεξάρτητων κρατών μελών του ΟΗΕ. Όντας μια ημίκλειστη θάλασσα, με 13.500 νησιωτικά εδάφη και την πλειονότητα των πληθυσμών των κρατών να κατοικούν στην παράκτια ζώνη, η Μεσόγειος είναι μια «ζωντανή» θάλασσα. Εκτός από τις περιβαλλοντικές πιέσεις, τις διασυνοριακές διαφορές και την πολιτισμική ποικιλομορφία, τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί δυναμικά στο προσκήνιο και το ζήτημα της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων φυσικών πόρων. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο αναφορικά με το μέλλον της συνεργασίας και παράλληλης ανάπτυξης των Μεσογειακών Κρατών η οποία να βασίζεται στην ειρηνική συνύπαρξη, την οικονομική βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ασφάλεια. Η εισήγηση αυτή θα προσπαθήσει να φωτίσει τις προοπτικές της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων, να προσεγγίσει ρεαλιστικά τη δυναμική τους και να προτείνει μεθόδους και στρατηγικές για την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των Μεσογειακών Κρατών.


«Περιφερειακές Συγκρούσεις στη Βορειοδυτική Αφρική: Συνέπειες για την Ασφάλεια και μια Πιθανή Διέξοδος»

Κωνσταντίνος Κολιόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Στρατηγικών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Καθηγητής Στρατηγικής στην Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος.

Η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Μάλι υπενθύμισε με έντονο τρόπο τις αποσταθεροποιητικές δυνάμεις που επενεργούν στη Βορειοδυτική Αφρική. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνέχιση της σύγκρουσης στη Δυτική Σαχάρα αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν την ίδια την περιοχή, την ευρύτερη περιφέρεια, ακόμη και την Ευρώπη. Είναι ώρα να γίνουν βήματα προς τα εμπρός και να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση. H μαροκινή πρόταση για εκτεταμένη αυτονομία μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση διαπραγματεύσεων και η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια.

«Η Κρίση στη Συρία: Περιφερειακές Συνέπειες και Αποτελέσματα»

Σωτήρης Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκειών στη Μέση Ανατολή, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών για τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και το Ισλάμ. 

Η παρουσίαση αυτή αφορά στις θεμελιώδεις αλλαγές που επήλθαν στην περιφερειακή ισορροπία στη Μέση Ανατολή κατά τα 10 τελευταία χρόνια. Η εισβολή του Ιράκ από τις ΗΠΑ και η κατάρρευση της χώρας αυτής, η οποία προϋπήρξε κύρια περιφερειακή δύναμη, δημιούργησαν κενό και αποσυντόνισαν αυτό που ο Stephen Walt αποκαλούσε ως «ισορροπία των απειλών» στην περιοχή. Οι δυο μη αραβικές δυνάμεις της περιοχής, κυρίως το Ιράν και η Τουρκία από τη μια όπως και η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ σε ένα λιγότερο βαθμό, θα μπορούσαν να είχαν συμπληρώσει το κενό αυτό. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η καταστροφή της χώρας που επακολούθησε μπορεί να επηρεάσει την αναζήτηση της περιφερειακής ηγεμονίας από την Τεχεράνη. Επιπλέον, η κατάσταση στη Συρία περιπλέκει δυο ζητήματα μεγάλης ευαισθησίας, το Κουρδικό ζήτημα και την ισορροπία του Λιβάνου καθώς θέτει νέα ερωτήματα σε ότι αφορά την ισραηλο-αραβική σύγκρουση την ίδια στιγμή που το καθεστώς Ασαντ και το Τελ Αβίβ είχαν επιτύχει ένα κάποιο modus vivendi.

Ευχαριστούμε θερμά την ELIT Language Services για την ευγενική παραχώρηση της παράλληλης ελληνικής μετάφρασης των ξενόγλωσσων εισηγήσεων του Διεθνούς Συνεδρίου.

Τσάλτας Γρηγόρης Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου - πρ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου - Διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης

Ο Γρηγόριος Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης. Είναι Ιδρυτικός Διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου ΕΚεΠΕΚ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης). Διετέλεσε Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (ΕΔΔΔΣ). Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου του Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, Κάτοχος Έδρας Jean Monnet (Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες), Μέλος του Δ. Σ. του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Μέλος της Association Internationale du Droit de la Mer, επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (I.C.A.D.E.), Μέλος του Editorial Board των Aegean Review of the Law of the Sea and Maritime Law και NMIOTC MIO Journal.

Έχει διατελέσει Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (2010-2012), Αντιπρόεδρος της Association Internationale du droit de l’urbanisme (AIDRU) και Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Αττικής.

Κατέχει Doctorat d' Etat en Droit (ομοφώνως άριστα) στο Διεθνές Δίκαιο από τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, Γαλλίας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Institut Européen des Hautes Etudes Internationales του Πανεπιστημίου Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο με ειδίκευση στο Δίκαιο της Ανάπτυξης από το Institut du Droit de la Paix et du Développement του Πανεπιστημίου της Νίκαιας και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικων Επιστημών.

Τα πεδία της ερευνητικής του ενασχόλησης περιλαμβάνουν: πολιτικές και διεθνές δίκαιο της ανάπτυξης, διεθνές δίκαιο και διεθνής πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος, διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ευρωπαϊκές πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, γεωγραφία στις διεθνείς σπουδές.

Κολιόπουλος Κωνσταντίνος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Στρατηγικών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Καθηγητής Στρατηγικής στην Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος

Ο Κωνσταντίνος Κολιόπουλος είναι αριστούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ. Είναι Λέκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών του Λονδίνου (IISS) και της Ένωσης Διεθνών Σπουδών (ΙSΑ).

Ρούσσος Σωτήρης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Επιστημονικός υπεύθυνος, Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών

Ο Σωτήρης Ρούσσος γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1967. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές περιφερειακές σπουδές με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής στο School of Oriental and African Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, του οποίου ανακηρύχθηκε διδάκτορας, το 1994. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Την περίοδο 1997-2003 ήταν Εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε μέλος των Task Force for Water Issues and the Palestinian Refugees του Ειδικού Απεσταλμένου της Ε. Ε. για τη Μέση Ανατολή και της Άτυπης Διεθνούς Ομάδας για την Ιερουσαλήμ. Την περίοδο 1997-2000 ήταν βασικό στέλεχος στην ομάδα οργάνωσης της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας "Συναντήσεις των Αθηνών" μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών πολιτικών προσωπικοτήτων. Το 2009 ορίστηκε Εκπρόσωπος της Προεδρίας του ΟΑΣΕ για τους Μεσογειακού Εταίρους. Έχει διδάξει "Διεθνείς Σχέσεις στη Μ. Ανατολή και τον Τρίτο Κόσμο" στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 2012 διετέλεσε Visiting Scholar στο University of California, Santa Barbara (UCSB).

Παπασωτηρίου Χαράλαμπος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Σχολή Φιλοσοφίας, Πολιτικής και Οικονομικών) και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών). Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου. Συμμετέχει στο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Σχετικές ομιλίες