Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Περπατώντας στα Αρχαία Μονοπάτια

Κύρου Άδωνις

3 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 78:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2614
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κύρου Άδωνις

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
03/12/2012

Διάρκεια
78:00

Εκδήλωση
Κύκλος ομιλιών «Πορείας Μετάλλαξη. Από την Αρχαιότητα έως Σήμερα»

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο οδού Κουμπάρη 1)

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Η διάλεξη αυτή, είναι τέταρτη  ενός κύκλου ομιλιών διακεκριμένων επιστημόνων και ειδικών με τίτλο «Πορείας μετάλλαξη - Από την αρχαιότητα ως σήμερα» που οργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη και συντόνισε ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Φωτιάδης, σε μια προσπάθεια να ιχνηλατηθούν σημαντικοί σταθμοί και να αναδειχθούν ξεχωριστά δείγματα της Ελληνικής Διαδρομής από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή γνώση και χρήση.

Ο εκδότης και δημοσιογράφος Άδωνις Κύρου, ένας άνθρωπος παθιασμένος με την αρχαιολογία και με σημαντική συμβολή στην ελληνική  αρχαιολογική έρευνα, αναφέρεται στις πολύχρονες αναζητήσεις του για τον εντοπισμό άγνωστων τεκμηρίων του παρελθόντος, σε μια ομιλία που ολοκληρώνεται με την προβολή του εκτεταμένων αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ «Μυστικά του χρόνου» το οποίο είναι στηριγμένο στο βιβλίο του «Στο σταυροδρόμι  του Αργολικού».

Η ταινία αυτή, που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Χαρωνίτης, είναι μια παραγωγή του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας «Η Υδραίισα φώκια». Ευχαριστούμε το σκηνοθέτη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μανώλη Τσακίρη που μας έδωσαν την άδεια για την ανάρτησή της.


Κύρου Άδωνις Εκδότης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ο Άδωνις Κ. Κύρου είναι τρίτος στη σειρά εκπρόσωπος της - Κυπριακής καταγωγής - δημοσιογραφικής οικογένειας των Αθηνών. Ρεπόρτερ και συντάκτης από νεαρής ηλικίας, μετά το πέρας των σπουδών του  σπουδών του Πολιτικό και Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του  Πανεπιστήμιου Αθηνών διετέλεσε επί εικοσιτέσσερα χρόνια διευθυντής της εφημερίδος "Εστία", με έμφαση στην αρθρογραφία και σχολιογραφία.

Παράλληλα, συνέχισε και την ενασχόληση του με το πάθος του για την αρχαιολογία, ακολουθώντας τις υποδείξεις κορυφαίων αρχαιολόγων. Πεζοπόρος, ορειβάτης και ναυτίλος, ακολούθησε ορεινά μονοπάτια και θαλάσσιους δρόμους σε δυσπρόσιτες περιοχές του νοτίου Ελλαδικού χώρου, αλλά και πέραν αυτού, κρατώντας σημειώσεις για τις εντυπώσεις του και συγκεντρώνοντας νομίσματα για την συλλογή του, την οποία έχει ήδη δωρίσει σε διάφορα μουσεία.

Έτσι, με τη δημοσιογραφική και συγγραφική δραστηριότητα του, ο Άδωνις Κύρου επιδόθηκε και σε μελέτες ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σχετικά με τις, άγνωστες μέχρι τότε, ανακαλύψεις του, όπως το προϊστορικό σπήλαιο Φράγχθι στην Αργολίδα, το μινωικό ιερό κορυφής στα Κύθηρα, αλλά και ο σημαντικός ρόλος των βραχονησίδων στην προϊστορική και πρώτο βυζαντινή ναυσιπλοΐα. Στο πλαίσιο αυτό, με το παραδοσιακό τρεχαντήρι του, την "Καλοκυρά", διέπλευσε πελάγη και προσήγγισε νησιωτικούς τόπους, ώστε. μεταξύ άλλων, να αναπροσαρμόσει, με σχετικά νομισματικά ευρήματα και τοπογραφικές διασταυρώσεις, τις γνώσεις μας για τις βαρβαρικές επιδρομές κατά τους λεγόμενους "Σκοτεινούς Αιώνες" στον νότιο Ελλαδικό χώρο.

Στο συγγραφικό έργο του θα πρέπει να αναφερθούν: μία δίτομη σύνοψη για τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, ("Εμπρός της Ελλάδος Παιδιά" και "Ημέρες Δόξας και Νύχτες Σκλαβιάς"), το λεύκωμα "Το απολεσθέν θέλγητρο" για το τέλος της παλαιάς δημοσιογραφίας, τον τόμο "Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού", με τις ιστορικές και αρχαιολογικές επισημάνσεις του από τα νησιά του Αργολικού Κόλπου, που έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και δεκάδες άρθρα από ανακοινώσεις του σε συνέδρια.

Για την προσφορά του στην αρχαιολογική έρευνα, ο Άδωνις Κ. Κύρου, ισόβιο μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών, τιμήθηκε από την αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα με συνέδριο στον Πόρο, τα πρακτικά του οποίου δημοσιεύτηκαν σε τόμο με τον τίτλο "'Επαθλον". Τέλος, είναι επίτιμος Διδάκτωρ Αρχαιολογίας - Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.