Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η κλασική μουσική... αλλιώς

Μονεμβασίτης Γιώργος

20 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 74:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2560

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ένα σύγχρονο τραγούδι ή μια σύγχρονη μουσική και αναρωτιόμαστε τι μας θυμίζει. Κατ’ αναλογίαν, όχι σπάνια, η ακρόαση ενός συνθέματος της κλασικής-λόγιας μουσικής προκαλεί τη μνήμη να αναζητήσει συγγενικούς μουσικούς ήχους. Αυτά συμβαίνουν επειδή ολόκληρη η ιστορία της μουσικής, όπως και κάθε τέχνης, άλλωστε, είναι γεμάτη από δάνεια, από μιμήσεις, από... κλοπές! Όλοι αντιγράφουν όλους!!! Μόνο που οι μέτριοι μιμούνται, ενώ οι σπουδαίοι κλέβουν, όπως φέρεται ειπών ο σπουδαίος μουσουργός του 20ου αιώνα Ίγκορ Στραβίνσκυ.

Αυτά και άλλα σχετικά επεξεργάζεται και παρουσιάζει στην ομιλία του ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης υποστηρίζοντας τις αναφορές του με επιλεγμένα μουσικά δείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Λαϊκά τραγούδια και μουσικές γνωστά σε όλους, που γεννήθηκαν από περισσότερο ή λιγότερο εμπνευσμένες επεξεργασίες με σύγχρονο τρόπο, από γνωστά ή/και άγνωστα έργα της κλασικής-λόγιας μουσικής. Ή αλλιώς «Η κλασική μουσική ... αλλιώς».

Μονεμβασίτης Γιώργος Κριτικός & Ιστορικός Μουσικής - Συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1947 στο Γύθειο. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1965-70). Από την αποφοίτησή του μέχρι σήμερα εκπονεί στατικές μελέτες κτιριακών και συγκοινωνιακών έργων, συνεργαζόμενος με πολλούς επιφανείς Έλληνες αρχιτέκτονες.

Από το 1978 σχολιάζει με κείμενά του σε διάφορα έντυπα τα μουσικά δρώμενα. Από το 1982 σχεδιάζει και παρουσιάζει ραδιοφωνικά ακροάματα από κρατικούς και μη ραδιοφωνικούς σταθμούς –κυρίως με το Γ Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Διετέλεσε κριτικός μουσικής της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (1984-1996), μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών (1987-1992), Αναπληρωτής Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του ΥΠΠΟ (1993-1998), Διευθυντής του Δευτέρου Προγράμματος της ΕΡΑ (1996-1999), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΕΤΟΣ) της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (1993-2006) και σύμβουλος σε θέματα μουσικής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (2001-2004). Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (από το 1992, μέλος του Δ.Σ. της από το 2003) και δίδαξε για είκοσι χρόνια (1989-2008) το μάθημα «Μουσική επικοινωνία» στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Από το 2008 διδάσκει στο τμήμα Ραδιοφώνου του ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Υπήρξε βασικός συνεργάτης, κριτικός μουσικής και αρθρογράφος, των διαδικτυακών πολιτιστικών περιοδικών «Ηριδανός» και «ΤaR». Από τον Δεκέμβριο του 2010 αρθρογραφεί στη διαδικτυακή «Μουσική εφημερίδα».

Από το 2002 έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των ετήσιων κύκλων εκδηλώσεων «Τρίτες στο Τριανόν», οι οποίοι οργανώνονται από την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ως συνεργάτης-επιμορφωτής  της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης,  (παλιότερα Γ.Γ.  Εκπαίδευσης Ενηλίκων), δίδαξε σε σεμινάρια για το ραδιόφωνο και τη μουσική σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Έχει προλογίσει πολλές συναυλίες στην Αθήνα και στην περιφέρεια.  Έχει συγγράψει πλήθος κειμένων-σχολίων για δισκογραφικές εκδόσεις και για προγράμματα συναυλιών. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

Το 2008-2009 συνεργάστηκε με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της μεγάλης έκθεσης «Μίκης Θεοδωράκης: Συνθέτης-Πολιτικός-Στοχαστής» και με την Τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων στην πραγμάτωση μεγάλου αφιερώματος (15 εκπομπές) στον σπουδαίο νεοέλληνα συνθέτη.

Συνεργάζεται αδιαλείπτως με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το 1991, πρώτη χρονιά της λειτουργίας του.

Σχετικές ομιλίες