Ο αείμνηστος Ηλίας Γυφτόπουλος υπήρξε σημαντικός ακαδημαϊκός, δημιουργός, δάσκαλος μα πάνω από όλα εξαιρετικός άνθρωπος. Γεννημένος το 1927 στην Αθήνα, ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπήδησε το φθινόπωρο του 1953 στο Massachusetts Institute of Technology (MIT) όπου αναγορεύτηκε Διδάκτωρ το 1958.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του παρέμεινε στο MIT ως καθηγητής στα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Πυρηνικής Επιστήμης & Μηχανικής μέχρι την συνταξιοδότηση του. Κατά την διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας διακρίθηκε για τη συνεισφορά του στον τομέα της Θερμοδυναμικής και τιμήθηκε με δεκάδες επιστημονικές διακρίσεις. Πέραν της εξέχουσας ακαδημαϊκής του καριέρας, ο Ηλίας Γυφτόπουλος συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια πολλών επιχειρήσεων αλλά και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.
Διατέλεσε σύμβουλος διαφόρων Ελληνικών Κυβερνήσεων σε θέματα ενέργειας όπου εισήγαγε την έννοια της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στην Ελληνική κοινότητα της Βοστόνης, συμβουλεύοντας αναρίθμητους Έλληνες φοιτητές στα πρώτα χρόνια των σπουδών τους στην ευρύτερη περιοχή. Πέθανε τον Ιούνιο του 2012 στη Βοστόνη.
Με την βοήθεια τριών μελών της κοινότητας του ΜΙΤ που τον γνώριζαν προσωπικά, του καθηγητή Richard Lester, Επικεφαλής του Τμήματος Πυρηνικής Επιστήμης & Μηχανικής του MIT, του Δρ. Ιωάννη Παπάζογλου Διευθυντή Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και του Δρ. Γιώργου Κριεζή, Τεχνικού Διευθυντή της ναυτιλιακής εταιρίας Neptune Lines, o Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων του MIT προσπαθεί να σκιαγραφήσει την πολύπλευρη προσωπικότητα του εκλιπόντος κατά την διάρκεια εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου στις 19 Σεπτεμβρίου 2012. Ο καθηγητής Lester, o οποίος συνδέθηκε μέσω skype από την Βοστόνη, μίλησε για το διεθνές ακαδημαϊκό του έργο, ο Δρ. Παπάζογλου περιέγραψε την εκτενή συνεισφορά του στην διαμόρφωση του ελληνικού ερευνητικού και ενεργειακού τοπίου και τέλος ο Δρ. Κριεζής αναφέρθηκε στην ζεστή φιλοξενία που πρόσφερε απλόχερα σε όλους τους Έλληνες φοιτητές που έφταναν στην Βοστόνη. Την εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο χαιρετισμό η κόρη του Ηλία Γυφτόπουλου, Ρένα.