Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Πειραιάς ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο από τα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα

Χαρλαύτη Τζελίνα, Θεοτοκάς Ιωάννης

7 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:21:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 382
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εταιρεία Σπουδών, Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Πειραιάς: Το λιμάνι και η πόλη" στις 7-8 Νοεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Αρχικά, μια σύντομη ιστορική αναδρομή διαγράφει τη διπλή φύση και τη λειτουργία της πόλης στο παρελθόν, που προφανώς προσδιόρισε και το παρόν της. Στη συνέχεια, επιστημονικές παρουσιάσεις θεμάτων και δραστηριοτήτων συνδέουν τη σημερινή πόλη με το παρελθόν και το μέλλον της. Π.χ., οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι προσφυγουπόλεις, το αρχείο του Πειραιά, η πολεοδομική ανάπτυξη, η εκλογική συμπεριφορά, τα εμβληματικά κτήρια, οι συγκοινωνίες, αλλά και ο ΟΛΠ, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η Cosco, προφανώς και ο Ολυμπιακός. Το παρόν δηλαδή ενός μεγάλου λιμανιού της Μεσογείου, που τα τελευταία χρόνια καταγράφει συνεχή «ανάπτυξη», αλλά και της πόλης ως χώρου ζωής. Στόχος του συμποσίου, τελικά, είναι η διατύπωση και ανάπτυξη ερωτημάτων όπως: Σήμερα το λιμάνι «αναπτύσσεται»• η πόλη ακολουθεί; Ποια είναι η φύση και ποια η εξέλιξη των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών πυλώνων; Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ισόρροπη συνύπαρξη με αμοιβαία οφέλη;

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίας της πρώτης ημέρας του συμποσίου.

Ο Πειραιάς ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο από τα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα

Ο Πειραιάς εξελίχθηκε από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα ως το κύριο ναυτιλιακό κέντρο της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Η ανακοίνωση θα αναδείξει τις τέσσερις φάσεις εξέλιξής του: α) την περίοδο μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο Πειραιάς αναδείχτηκε ως ναυτιλιακό κέντρο της ελληνικής ατμοπλοΐας, έλκοντας την επιχειρηματικότητα από τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου και των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, β) στην μεσοπολεμική περίοδο, όπου γιγαντώθηκε η ναυτιλιακή κοινότητα του Πειραιά, με άξονα Πειραιά και Λονδίνο, γ) την περίοδο από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όπου ο Πειραιάς αποδυναμώθηκε, με το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη να συγκεντρώνουν το πλήθος των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, δ) την περίοδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, οπότε ο Πειραιάς μετεξελίχθηκε σε διεθνές επιχειρησιακό κέντρο, του μεγαλύτερου στόλου του κόσμου.

Χαρλαύτη Τζελίνα Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Διευθύντρια, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Η Τζελίνα Χαρλαύτη είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη από το 2017 και Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.).

Δίδαξε στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το 1991 μέχρι το 2002 και από το 2003 είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008) και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ναυτιλιακής Οικονομικής Ιστορίας (International Maritime History Αssociation, 2004-2008). Έχει υπάρξει Visiting Fellow στο Harvard Business School (2008), στο All Souls του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2009) και σε άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Έχει δημοσιεύσει 25 επιστημονικά βιβλία σε αγγλικούς, καναδικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και πάνω από 50 άρθρα σε πολυσυλλεκτικούς τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Έχει διευθύνει ένα σημαντικό αριθμό ελληνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων ανάμεσα στα οποία και το πρόγραμμα “Ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα” σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου, 1998-2004. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος ΘΑΛΗΣ: Μαύρη Θάλασσα και πόλεις λιμάνια, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και διασυνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία, σε συνεργασία με πέντε ελληνικά και έντεκα ξένα (από την Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία και ΗΠΑ) πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.

Θεοτοκάς Ιωάννης Καθηγητής Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Γιάννης Θεοτοκάς είναι Καθηγητής Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Την περίοδο 9/2015 έως 2/2017 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  και την περίοδο 3/2015 έως 9/2015 διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Εργαστηρίου Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2009 έως το 2015.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης) και έλαβε διδακτορικό τίτλο στη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα σχετικά με τη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, τη Στρατηγική των Επιχειρήσεων και τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη ναυτιλία.

Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων (πέντε από τα οποία σε συνεργασία) στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και 42 δημοσιευμένων επιστημονικών άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους και επιστημονικούς τόμους, σε θέματα σχετικά με τη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη ναυτιλία, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Καινοτομία, την Ανταγωνιστικότητα στη ναυτιλία κ.α. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή συλλογικών τόμων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 55 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών σχετικών με την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και τη στρατηγική στη ναυτιλία, τη ναυτική εκπαίδευση και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως επιστημονικός υπεύθυνος ή ερευνητής, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και άλλους οργανισμούς. Συμμετέχει ενεργά στην International Association of Maritime Economists και στην Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες