Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το Μέλλον της Eργασίας που Θέλουμε: Αυτοματοποίηση, Gig Economy και το Δικαίωμα στην Αξιοπρεπή Απασχόληση

Κύρκος Μίλτος, O’Reilly Jacqueline, Δρανδάκης Νίκος, Σκέρτσος Χρήστος-Γιώργος, Travieso Maria-Marta, Μέξη Μαρίλη, Γεωργακόπουλος Θοδωρής

8 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 62:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 239
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το ετήσιο διεθνές Συνέδριο «Greece Forward» που αποτελεί σημείο αναφοράς στην παρουσίαση και επεξεργασία των προοδευτικών πολιτικών και λύσεων στην Ελλάδα, σε σημαντικά ζητήματα της εποχής μας, έλαβε χώρα την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα. Από κοινού το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το FEPS (το μεγαλύτερο Think Tank προοδευτικής σκέψης στην Ευρώπη), συγκέντρωσαν μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες ομιλητές σχετικά με τα ζητήματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της ψηφιοποίησης, της οικονομίας του διαμοιρασμού (Gig Economy), των νέων μορφών εργασίας και παραγωγής, της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων.
 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαιρέτισε για 3η συνεχή χρονιά τις εργασίες του συνεδρίου, πραγματοποιώντας ομιλία σχετικά με τις κοινωνικές προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της ρομποτικής και της συμβολής τους στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης και των αιτιών ανάπτυξης του λαϊκισμού και του εθνικισμού.
 

Ο αν. Υπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, πραγματοποίησε παρέμβαση σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις ενέργειες της πολιτείας για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης.
 

Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε την σημασία του συνεδρίου ως προσπάθεια να συζητείται η υλοποίηση λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής κι όχι απλώς η περιγραφή τους. Σημείωσε πως η πρωτοπορία της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο, όπως το έκαναν κ άλλες μικρές χώρες αντίστοιχου μεγέθους, υλοποιώντας συγκεκριμένα βήματα: Την σύσταση μιας Εθνικής Επιτροπής που θα προκύψει από διακομματική συναίνεση η οποία θα εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο με συγκεκριμένο στόχο, προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα.
 

Ο Γενικός Γραμματέας του FEPS Ernst Stetter από την πλευρά του αναφέρθηκε στις τεχνολογικές καινοτομίες οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και παράγουμε. Αλλάζουν τους θεσμούς, την πολιτική και την κοινωνία. Με πολλές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις.
 

Στο πρώτο τραπέζι διαλόγου του συνεδρίου, το οποίο είχε τίτλο "Αξιοποιώντας την Ψηφιακή Μετάβαση: Τεχνητή Νοημοσύνη, Καινοτομία, Ιδιωτικότητα", συμμετείχαν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο καθηγητής ΕΚΠΑ Σέργιος Θεοδωρίδης, ο υπεύθυνος Κυβερνητικών συνεργασιών της Microsoft για την Ανατολική Ευρώπη Ευάγγελος Χρυσαφίδης, ο συνεργάτης του FEPS Justin Nogarede και ο δικηγόρος και ιδρυτής του douleutaras.gr Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Την συζήτηση συντόνισε ο σύμβουλος διεθνών σχέσεων του FEPS Βασίλης Ντούσας.
 

Στο δεύτερο τραπέζι διαλόγου που αφορούσε "Το Μέλλον της Eργασίας που Θέλουμε: Αυτοματοποίηση, Gig Economy και το Δικαίωμα στην Αξιοπρεπή Απασχόληση" συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος η καθηγήτρια του Sussex Jacqueline O’Reilly, o Ιδρυτής & CEO της Beat Νίκος Δρανδάκης, ο Γενικός Δντης του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος - το επιστημονικό στέλεχος του ILO Maria-Marta Travieso και η διευθύντρια του ΔΙΚΤΥΟΥ Mαρίλη Μέξη. Την συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της ΔιαΝεοσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Κύρκος Μίλτος Ευρωβουλευτής, "Το Ποτάμι"

Ο Μίλτος Κύρκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και είναι γιος του Λεωνίδα Κύρκου. Σπούδασε χημικός μηχανικός  στη Ρουμανία. Είναι συνεργάτης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων για την εκμάθηση Ελληνικών και εργάζεται σε επιχείρηση εισαγωγής και παραγωγής επιτραπέζιων παιχνιδιών. Διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος του ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη.

Στις ευρωεκλογές 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι

O’Reilly Jacqueline Καθηγήτρια Συγκριτικής Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων, Business School, University of Sussex
Δρανδάκης Νίκος Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Beat

Ο Νίκος Δρανδάκης είναι επιχειρηματίας και ιδρυτής του Beat (πρώην Taxibeat), μιας πρωτοποριακής εφαρμογής ταξί για έξυπνα κινητά, με παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχοντας τεχνικό background ως προγραμματιστής, ο Νίκος δημιούργησε το 1999 το suppline.com, ένα B2B marketplace για επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν τις προμήθειες τους μέσω του Internet. 2 χρόνια μετά η Suppline πουλήθηκε και το 2006 ο Νίκος και οι 2 συνιδρυτές του δημιούργησαν το sync.gr, ένα blog aggregator που μετεξελίχθηκε σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα.

Το 2011 δημιούργησε το Taxibeat παίρνοντας χρηματοδότηση από το Openfund, την οποία ακολούθησαν νέοι γύροι χρηματοδότησης συνολικού ύψους $7εκ. Τον Φεβρουάριο του 2017 το Taxibeat εξαγοράστηκε από την MyTaxi, θυγατρική της Daimler AG.

Σκέρτσος Χρήστος-Γιώργος Υπουργός Επικρατείας

Ο Χρήστος-Γιώργος Σκέρτσος είναι Υπουργός Επικρατείας.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ - σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών την περίοδο 2014-2019.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης του Δημόσιου Τομέα κατά την πενταετία 2009-2014, μεταξύ των οποίων αυτή του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα (Ιούλιος 2012 - Ιούνιος 2014).

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master of Arts) στον τομέα του Political Management and Lobbying από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ και πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-1999). Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.

Travieso Maria-Marta Specialist, Τμήμα ‘Μέλλον της Εργασίας’, Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO)
Μέξη Μαρίλη Διευθύντρια, Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Senior Research Fellow, United Nations Research Institute for Social Development & University of Geneva

Η Μαρίλη Μέξη είναι Διδάκτωρ (DPhil) Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Γενεύης ενώ είναι κάτοχος Μάστερ (MPhil) στην Πολιτική Θεωρία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μάστερ (MSc) με Διάκριση στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική από το London School of Economics, και Bachelor (BA) με Ανώτατη Διάκριση στην Ιστορία από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College). Είναι Ανώτερη Ερευνητική Εταίρος στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Γενεύης και συνεπικεφαλής τριών διακρατικών/διευρωπαϊκών ομάδων που πραγματοποιούν έρευνα σε θέματα που σχετίζονται με το μέλλον της εργασίας, την οικονομία της αλληλεγγύης, και την εργασιακή ένταξη των μεταναστών. Είναι, επίσης, Ερευνητική Σύμβουλος στο Ινστιτούτο Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για την Κοινωνική Ανάπτυξη στην Γενεύη, ενώ έχει εργαστεί ως Σύμβουλος-Εμπειρογνώμονας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας στην Γενεύη σε θέματα που αφορούν την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ και τον Κοινωνικό Διάλογο. Έχει επιπλέον εργαστεί ως Ειδικός Εμπειρογνώμονας στο πλαίσιο προγραμμάτων παροχής τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης σε φορείς Κεντρικής Διοίκησης στην Κροατία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, και σε χώρες της Καραϊβικής. Είναι Διευθύντρια του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Γεωργακόπουλος Θοδωρής Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Advisory Board διαΝΕΟσις

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος σε περιοδικά, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων, και υπεύθυνος ψηφιακών media σε μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ. Ήταν συνιδρυτής ενός digital media startup, ενώ έχει εργαστεί και ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board του ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικό ερευνητικού οργανισμού «Διανέοσις» και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή και σε άλλα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία: Ένα εφηβικό μυθιστόρημα («Πέρα από την Καταιγίδα», Οξύ, 2006), μια συλλογή δημοσιογραφικών κειμένων («Αληθινές Ιστορίες», Introbooks, 2011), μια συλλογή άρθρων γνώμης («Πράγματα Που Σκέφτομαι Στο Ντους, e-book Καστανιώτης, 2014), ένα μυθιστόρημα για την ελληνική κρίση («Φεβρουάριος», Καστανιώτης, 2012) και μία αστυνομική ιστορία στα αγγλικά, με τ' όνομα "Lost and Found". Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο προσωπικό του site και στο Twitter (@tgeorgakopoulos).

Ιστότοπος του Θοδωρή Γεωργακόπουλου

Σχετικές ομιλίες