Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αξιοποιώντας την Ψηφιακή Μετάβαση: Τεχνητή Νοημοσύνη, Καινοτομία, Ιδιωτικότητα

Καϊλή Εύα, Θεοδωρίδης Σέργιος, Χρυσαφίδης Ευάγγελος, Nogarede Justin, Παπακωνσταντίνου Ανδρέας, Ντούσας Βασίλης

8 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 70:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 520
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το ετήσιο διεθνές Συνέδριο «Greece Forward» που αποτελεί σημείο αναφοράς στην παρουσίαση και επεξεργασία των προοδευτικών πολιτικών και λύσεων στην Ελλάδα, σε σημαντικά ζητήματα της εποχής μας, έλαβε χώρα την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα. Από κοινού το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το FEPS (το μεγαλύτερο Think Tank προοδευτικής σκέψης στην Ευρώπη), συγκέντρωσαν μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες ομιλητές σχετικά με τα ζητήματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της ψηφιοποίησης, της οικονομίας του διαμοιρασμού (Gig Economy), των νέων μορφών εργασίας και παραγωγής, της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων.
 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαιρέτισε για 3η συνεχή χρονιά τις εργασίες του συνεδρίου, πραγματοποιώντας ομιλία σχετικά με τις κοινωνικές προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της ρομποτικής και της συμβολής τους στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης και των αιτιών ανάπτυξης του λαϊκισμού και του εθνικισμού.
 

Ο αν. Υπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, πραγματοποίησε παρέμβαση σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις ενέργειες της πολιτείας για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης.
 

Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε την σημασία του συνεδρίου ως προσπάθεια να συζητείται η υλοποίηση λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής κι όχι απλώς η περιγραφή τους. Σημείωσε πως η πρωτοπορία της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο, όπως το έκαναν κ άλλες μικρές χώρες αντίστοιχου μεγέθους, υλοποιώντας συγκεκριμένα βήματα: Την σύσταση μιας Εθνικής Επιτροπής που θα προκύψει από διακομματική συναίνεση η οποία θα εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο με συγκεκριμένο στόχο, προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα.
 

Ο Γενικός Γραμματέας του FEPS Ernst Stetter από την πλευρά του αναφέρθηκε στις τεχνολογικές καινοτομίες οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και παράγουμε. Αλλάζουν τους θεσμούς, την πολιτική και την κοινωνία. Με πολλές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις.
 

Στο πρώτο τραπέζι διαλόγου του συνεδρίου, το οποίο είχε τίτλο "Αξιοποιώντας την Ψηφιακή Μετάβαση: Τεχνητή Νοημοσύνη, Καινοτομία, Ιδιωτικότητα", συμμετείχαν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο καθηγητής ΕΚΠΑ Σέργιος Θεοδωρίδης, ο υπεύθυνος Κυβερνητικών συνεργασιών της Microsoft για την Ανατολική Ευρώπη Ευάγγελος Χρυσαφίδης, ο συνεργάτης του FEPS Justin Nogarede και ο δικηγόρος και ιδρυτής του douleutaras.gr Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Την συζήτηση συντόνισε ο σύμβουλος διεθνών σχέσεων του FEPS Βασίλης Ντούσας.
 

Στο δεύτερο τραπέζι διαλόγου που αφορούσε "Το Μέλλον της Eργασίας που Θέλουμε: Αυτοματοποίηση, Gig Economy και το Δικαίωμα στην Αξιοπρεπή Απασχόληση" συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος η καθηγήτρια του Sussex Jacqueline O’Reilly, o Ιδρυτής & CEO της Beat Νίκος Δρανδάκης, ο Γενικός Δντης του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος - το επιστημονικό στέλεχος του ILO Maria-Marta Travieso και η διευθύντρια του ΔΙΚΤΥΟΥ Mαρίλη Μέξη. Την συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της ΔιαΝεοσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Καϊλή Εύα Ευρωβουλευτής, "ΠΑΣΟΚ - Ελιά"

Η Εύα Καϊλή γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας το 2005. Το 2008 έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ, Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον τομέα ειδήσεων και ενημέρωσης του Mega Channel από το 2004 έως το 2007, παρουσιάζοντας τις μεσημβρινές και απογευματινές ειδήσεις του Σαββατοκύριακου. Το 2008 απέκτησε τίτλο Διεθνολόγου από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Το 2002 εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ως η νεότερη υποψήφια. Διετέλεσε γραμματέας του πρώτου Νομαρχιακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης το 2003. Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ 2001-2002. Από το 1992 υπήρξε μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, μέλος της ΠΑΜΚ, της ΠΑΣΠ, και γραμματέας τοπικής οργάνωσης νεολαίας κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στις εθνικές εκλογές του 2007 εξελέγη βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης και ήταν η νεότερη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το 2004 ήταν η νεότερη υποψήφια Βουλευτής που εξελέγη, αλλά δεν ανέλαβε καθήκοντα, καθώς ήταν επιθυμία του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, να κρατήσει την έδρα αυτής της εκλογικής περιφέρειας.

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, του Σ.Α.Ε., Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και του ΟΣΕΠ, Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ψηφοδέλτιο της Ελιάς.

Ιστότοπος της Εύας Καϊλή

Θεοδωρίδης Σέργιος Καθηγητής Επεξεργασίας Σήματος και Mηχανικής Μάθησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Chinese University of Hong Kong

Ο Σέργιος Θεοδωρίδης είναι Πτυχιούχος του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Άριστα, και κάτοχος των πτυχίων MSc και PhD από το Dept. of Electronics and Electrical Eng., University of Birmingham, U.K. Σήμερα είναι Καθηγητής στον Τομέα Επικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και στο Chinese University of Hong Kong.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς: Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι, Αναγνώριση Προτύπων και Μηχανικής Μάθησης, Επεξεργασία Μουσικών Σημάτων. Είναι συν-εκδότης (co-editor) του βιβλίου “Efficient Algorithms for Signal Processing and System Identification”, Prentice Hall 1993, συν-συγγραφέας του βιβλίου “Pattern Recognition”, Academic Press, 4η έκδοση 2009, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ευπώλητους (bestselling) τίτλους της Academic Press και έχει μεταφραστεί στα Κινέζικα, και συν-συγγραφέας του βιβλίου “Introduction to Pattern Recognition: a MATLAB approach”, Academic Press, 2010, το οποίο έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά. Επίσης, είναι συν-συγγραφέας τριών Ελληνικών βιβλίων από τα οποία δύο χρησιμοποιούνται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Είναι συν-συγγραφέας (co-author) έξι δημοσιεύσεων που έχουν τιμηθεί με Best Paper Award, συμπεριλαμβανομένου του IEEE Computational Intelligence Society Transactions on Neural Networks Outstanding Paper Award. Έχει τιμηθεί ως IEEE Signal Processing Society Distinguished Lecturer.

Υπήρξε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου PARLE-94, Πρόεδρος του συνεδρίου EUSIPCO-98, Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικού Προγράμματος (Technical Program) του συνεδρίου ISCAS-2006, συν-πρόεδρος και θεμελιωτής του συνεδρίου CIP-2008 και συν-πρόεδρος του CIP-2010. Έχει υπηρετήσει ως Associate Editor των περιοδικών IEEE Transactions on Signal Processing, IEEE Signal Processing Magazine, IEEE Transactions on Neural Networks, IEEE Transactions on Circuits and Systems, Signal Processing journal, Applied Signal Processing journal , Wireless Communications and Networking journal. Είναι ο εκδότης (Editor in Chief) της σειράς βιβλίων σε Επεξεργασία Σήματος της Academic Press.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της EURASIP (European Association for Signal and Image Processing), μέλος του ΔΣ (Board of Governors) της ΙΕΕΕ Circuits and Systems Society και είναι μέλος του ΔΣ της IEEE Signal Processing Society. Είναι Fellow IEΤ, Fellow IEEE και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών της Σκοτίας (Royal Society of Edinburgh).

Πέραν των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του, έχει επιτελέσει καθήκοντα ως: Πρόεδρος του Κέντρου Καινοτομίας Πατρών (Patras Innovation Center), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας COSMOTE, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής (Advisory Committee) του ERP, ενός από τα μεγαλύτερα ερευνητικά / ακαδημαϊκά ινστιτούτα της Μεγάλης Βρετανίας.

Χρυσαφίδης Ευάγγελος Υπεύθυνος για συνεργασίες με κυβερνήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Microsoft

Ο Ευάγγελος Χρυσαφίδης είναι Υπεύθυνος της Microsoft για συνεργασίες με κυβερνήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Nogarede Justin Digital Advisor, Foundation for European Progressive Studies
Παπακωνσταντίνου Ανδρέας Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω - Συνιδριτής πλατφόρμας douleutaras.gr
Ντούσας Βασίλης Σύμβουλος θεμάτων Διεθνών Σχέσεων, FEPS

Ο Βασίλης Ντούσας είναι Σύμβουλος θεμάτων Διεθνών Σχέσεων στο Foundation for European Progressive Studies (FEPS), όπου συντονίζει διάφορα διεθνή έργα και δραστηριότητες και διεξάγει πολιτική έρευνα.

Είναι κάτοχος MSc στις Διεθνείς Σχέσεις από το London School of Economics (2011) και ειδικεύεται κυρίως στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών ζητημάτων ασφάλειας.

Πριν την ένταξή του στο FEPS, εργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας και πολιτικής στο Δήμο Θεσσαλονίκης, παρέχοντας συμβουλές στους τομείς των διεθνών υποθέσεων και των δια-δημοτικών διπλωματικών σχέσεων.

Ξεκίνησε την καριέρα του στις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας σε πρακτική άσκηση στη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, στη συνέχεια, εργάστηκε ως σύμβουλος δημοσίων υποθέσεων στην APCO Worldwide.

Σχετικές ομιλίες