ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Το παράδοξο της ντροπής
 

Ομιλητές:

Χατζημωυσής Αντώνης ,
Πόταγας Κωνσταντίνος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

24/11/2018
 

Διάρκεια:

35:07
 

Εκδήλωση:

Συζητήσεις για το Λόγο στο Αιγινήτειο
 

Διοργανωτής:

Μονάδα Νευροψυχολογίας και Παθολογίας του Λόγου, Α΄ Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
 

Χώρος:

Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου
 

Κατηγορία:

Φιλοσοφία
 

Ετικέτες

ντροπή , συναίσθημα , ιδιωτικό , δημόσιο , όριο
 
 
 
Η ομιλία του Αντώνη Χατζημωυσή, Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛOΓΟ που διοργανώνει η Μονάδα Νευροψυχολογίας και παθολογίας του Λόγου της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αμφιθέατρο «Κώστας Στεφανής» του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.
 
Το παράδοξο της ντροπής
Ένα σημαντικό βίωμα, το οποίο στην εποχή μας αρκετοί πολίτες αποφεύγουν να συζητούν, είναι το συναίσθημα της ντροπής. Πρόκειται για ένα θυμικό φαινόμενο που εγείρεται όταν τα όρια μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου καταλύονται με τρόπο που αφήνει έκθετο τον εαυτό. Στην ομιλία θα διερευνηθεί γιατί το φαινόμενο της ντροπής, αν και δημόσιο, δεν είναι επιφανειακό και ποιοι είναι οι ψυχικοί μηχανισμοί που καθιστούν δυνατό, κατά την εμπειρία της ντροπής, να θίγεται κάτι που οι ίδιοι αξιολογούμε ως πολύτιμο.
 
  • Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ
    Ο Αντώνης Χατζημωυσής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνιδρυτής τής European Philosophical Society for the Study of Emotions (Basel). Έχει διδάξει στο UCL και στο MIT. Έργα του: Philosophy and the Emotions (Cambridge University Press, 2003), The Philosophy of Sartre (Routledge, 2011), Self-Knowledge (Oxford University Press, 2011), Ο Φόβος (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2014), Φιλοσοφικά Πορτρέτα (Πόλις, 2017).
  • Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας, Νευρολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
    Είμαι αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκω Νευρολογία στους φοιτητές της Ιατρικής και συνδιευθύνω το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Νευροψυχολογίας. Εργάζομαι στην Α΄ Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, όπου είμαι υπεύθυνος του Νευροψυχολογικού Ιατρείου Αφασίας και Διαταραχών του Λόγου.
    Είμαι κυρίως κλινικός νευρολόγος και εργάστηκα για πολλά χρόνια στη Γαλλία και στην Ελλάδα, σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αθήνας (Λαϊκό και Ευαγγελισμός). Ολοκλήρωσα τις Πανεπιστημιακές σπουδές μου στην Ιατρική Αθηνών και ειδικεύτηκα στη Νευρολογία στη Γαλλία – Παρίσι και Νάντη. Απέκτησα το DEA (MSc) στην συγκριτική ψυχολογία των νοητικών δραστηριοτήτων από την EHESS στο Παρίσι. Η πτυχιακή μου εργασία, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή J-L Signoret, αφορούσε τη νευροψυχολογία των τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων. Το διδακτορικό μου ασχολήθηκε με τη νευροψυχολογική διερεύνηση της όσφρησης. Έχω δημοσιεύσει στους τομείς της αποκατάστασης των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, της όσφρησης και νευροψυχολογικών διαταραχών σε διάφορες κλινικές καταστάσεις. Είμαι συνεκδότης του ελληνικού περιοδικού νευροεπιστημών και επιστημών του ανθρώπου «Σύναψις».