ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Δημοσιογράφοι: Αθώοι ή Ένοχοι; Είναι οι δημοσιογράφοι μέρος της πολιτικής ιστορίας αντί οι αφηγητές της; Σε ποιον λογοδοτούν;
 

Ομιλητές:

Schmemann Serge ,
Minder Raphael ,
Müller Ann-Karin ,
Μακρή Ελίνα ,
van de Ven Coen
 

Γλώσσα:

Αγγλική
 

Ημερομηνία:

19/09/2018
 

Διάρκεια:

85:03
 

Εκδήλωση:

Δημοσιογράφοι: Αθώοι ή Ένοχοι;
 

Διοργανωτής:

Oikomedia, The Caravan’s Journal
 

Χώρος:

Impact Hub
 

Κατηγορία:

Επικοινωνία
 

Ετικέτες

ΜΜΕ , τύπος , δημοσιογράφοι , δημοσιογραφία , δημόσιο συμφέρον , λογοδοσία
 
 
 
Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Impact Hub στην Αθήνα, εκδήλωση με θέμα: “Δημοσιογράφοι: Αθώοι ή Ένοχοι”.

Η πρωτοβουλία ανήκει στα ηλεκτρονικά επαγγελματικά δίκτυα δημοσιογράφων Oikomedia και The Caravan’s Journal. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα με πρωτοβουλία της εφημερίδας New York Times, με τη συνεργασία του Ταμείου του ΟΗΕ για τη Δημοκρατία (UNDEF) και του Δήμου Αθηναίων.
 
Σκοπός της εκδήλωσης, είναι η εξέταση των λόγων απαξίωσης της δράσης των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ από την Κοινωνία και η αναζήτηση λύσεων.
 
Γνωρίζοντας τι θεωρείται δημόσιο συμφέρον και τι όχι, και λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση των δημοσιογράφων να λογοδοτούν στο κοινό τους, σας προσκαλούμε στην "απολογία" δημοσιογράφων από τα ισχυρότερα μέσα ενημέρωσης του δυτικού κόσμου.
 
Τα μέσα αυτά έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί για θέματα όπως: η Ευρωπαϊκή Κρίση, οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, το Προσφυγικό κ.ά..
 
 
Ομιλητές:
Serge Schmemann
Δημοσιογράφος, μέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times
 
Raphael Minder
Ανταποκριτής των New York Times στην Ισπανία και την Πορτογαλία  
 
Ann-Katrin Müller
Συντάκτρια πολιτικής του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel 
 
 
Την εκδήλωση συντονίζουν: 
Ελίνα Μακρή
Δημοσιογράφος και συνιδρύτρια Oikomedia
 
Coen van de Ven
Δημοσιογράφος, The Caravan’s Journal
 
 • Δημοσιογράφος, μέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times
  Ο Serge Schmemann, είναι μέλος της κεντρικής σύνταξης στους New York Times και μία από τις κεντρικές μορφές της αμερικανικής εφημερίδας. Το 1991, κέρδισε το βραβείο Pulitzer (Pulitzer Prize for International Reporting) για το ρεπορτάζ του σχετικά με τη Γερμανική επανένωνση, βραβείο που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή για έναν δημοσιογράφο στην Αμερική. Το 2003, κέρδισε το βραβείο Emmy (Outstanding Individual Achievement in a Craft: Writing) για το ντοκιμαντέρ του Discovery Channel, Mortal Enemies. Στο παρελθόν έχει εργαστεί και για το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press.
 • Ανταποκριτής των New York Times στην Ισπανία και την Πορτογαλία
  Ο Raphael Minder είναι ανταποκριτής των The New York Times στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Έχει γράψει εκτενώς για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης και τις πολιτικές εντάσεις συμπεριλαμβανομένου και του αποσχιστικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "The struggle for Catalonia". Πριν τους The New York Times, δούλεψε για 10 χρόνια στους Financial Times, στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, το Σίδνεϋ και το Χόνγκ Κόνγκ ενώ ξεκίνησε την καριέρα του από το Bloomberg στην Ελβετία.
 • Συντάκτρια πολιτικής του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel
  H Ann-Katrin Müller γεννήθηκε το 1987, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ευρωπαϊκές Σπουδές στη Βόννη και στο Λονδίνο. Δούλεψε ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος για τον πολιτικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix και άλλες εφημερίδες ενώ στη συνέχεια έκανε τη δημοσιογραφική μαθητεία της στο πολιτικό talkshow "hart aber fair" στο γερμανικό κανάλι ARD. Από τον Αύγουστο του 2013 είναι πολιτική συντάκτης για το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL.
 • Δημοσιογράφος
  Η Ελίνα Μακρή είναι δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Έχει σπουδάσει Νομική στη Γαλλία και Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο. Είναι συνιδρύτρια της oikomedia.com, ενός παγκόσμιου κοινωνικού δικτύου για επαγγελματίες από τον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.
   
  Το 2014, μαζί με την τεχνολογική εταιρία SciFY, ίδρυσαν το C.A.R.L. (Computer Assisted Reporting Laboratory), ένα εργαστήριο με κύρια δραστηριότητα τη δημιουργία ενός ψηφιακού οπλοστασίου, χρήσιμου για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την αναζήτηση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων αλλά και γενικότερα με το Computational Reporting. Ακόμα, ιδρύσε το βραβείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για Νέους, με σκοπό να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει τους νέους επαγγελματίες που εργάζονται για το κοινό, δημόσιο συμφέρον, ερευνούν και εποπτεύουν το έργο και τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των νομικών και φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και τις επιπτώσεις και τον αντίκτυπο των δράσεων τους.
   
  Τον Μάιο του 2012, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο Charlemagne Youth Prize για το πρωτότυπο δημοσιογραφικό εγχείρημα “Europe on the Ground”.
   
  Σήμερα, εργάζεται ως δημοσιογράφος και διαχειρίστρια έργων για τα Μέσα Επικοινωνίας. Ειδικεύεται στη Δημοσιογραφία Δεδομένων και το Διεθνές ρεπορτάζ. 
   
  Αναγνωρίζοντας τα κενά στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ και εμπνεόμενη από το ακαδημαϊκό debate "Did the West Make Newspapers, or Did Newspapers Make the West?" ψάχνει πρακτικούς τρόπους για να καλλιεργήσει στα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης, μία ευρωπαϊκή συντακτική γραμμή και ένα μέσο ενημέρωσης που δε θα είναι ελληνικό, γαλλικό, ιταλικό, γερμανικό κτλ, αλλά πρώτα ευρωπαϊκό.
 • Δημοσιογράφος, The Caravan's Journal
  Ο Coen van de Ven είναι Ολλανδός δημοσιογράφος, πολιτικός θεωρητικός και ένας από τους διευθυντές του περιοδικού The Caravan's Journal. Έχει γράψει για την εμπορία ανθρώπων στη Βόρεια Αφρική, την επιρροή των ψεύτικων ειδήσεων στο δημόσιο διάλογο και γενικότερα για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Τα άρθρα του δημοσιεύονται στα ολλανδικά, βελγικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.