ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

The Visionary in the Marsh: Doxiadis and the Dream of Eastwick
 

Ομιλητής:

Blackman Harrison
 

Γλώσσα:

Αγγλική
 

Ημερομηνία:

15/09/2018
 

Διάρκεια:

31:44
 

Εκδήλωση:

Workshop 2. Delos practices
 

Διοργανωτής:

Delos Network
 

Χώρος:

Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)
 

Κατηγορία:

Αρχιτεκτονική
 

Ετικέτες

Delos Network , Κωνσταντίνος Δοξιάδης , Συμπόσιο της Δήλου , πολεοδομικό έργο , περιβάλλον
 
 
 
To Delos Network είναι ένα ερευνητικό συνεργατικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Arts and Humanities Research Council (AHRC), το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο μελετητών, αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων για την επανεξέταση της ιστορίας, της κληρονομιάς και των επιπτώσεων του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και των Συμποσίων της Δήλου (1963-75). Το Δίκτυο στηρίζεται στην πεποίθηση ότι τα Συμπόσια της Δήλου αποτελούν ένα κρίσιμο κεφάλαιο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας μιας και για πρώτη φορά καλλιέργησαν περιβαλλοντική συνείδηση στον σχεδιασμό της πόλης. Μέσα από μια σειρά από workshops, το Delos Network επιχειρεί μια νοητική χαρτογράφηση του σύνθετου φάσματος προτάσεων, επιρροών, φιλοσοφιών και φιλοδοξιών των Συμποσίων και των συμμετεχόντων τους, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι σύγχρονες ανησυχίες για τη σχέση ανάμεσα στο χτισμένο και το φυσικό περιβάλλον σε σχέση με αυτή την καθοριστική στιγμή στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας.
 
Στις 15 Σεπτεμβρίου διεξήχθη το δεύτερο workshop του Delos Network. Στόχος αυτού του workshop ήταν να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους εφαρμόστηκαν τα περιβαλλοντικά ιδεώδη τα οποία διατυπώθηκαν στο πλαίσιο των συζητήσεων των Συμποσίων της Δήλου σε μεγάλα πολεοδομικά έργα στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο κατά τις δεκαετίες 1960-70. Σκοπός μας είναι να αναλύσουμε τα εργαλεία σχεδιασμού αυτών των πολεοδομικών παρεμβάσεων και να διερευνήσουμε τις αντιδράσεις στις φιλοδοξίες που τα διέκριναν.
 
  • Συγγραφέας, Δημοσιογράφος
    Ο Harrison Blackman είναι συγγραφέας, επιμελητής κειμένων και δημοσιογράφος. Έχει σπουδάσει ιστορία της αρχιτεκτονικής και δημιουργική γραφή στο Princeton και είναι Υποψήφιος για Master of Fine Arts στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Reno.