Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εγκλήματα κατά της ζωής, παιδιά και ΜΜΕ: προβληματισμοί και προκλήσεις

Πανούσης Γιάννης, Σπυρόπουλος Φώτης, Χιόνης Διονύσης, Καρδαρά Αγγελική, Παπαφάγου Σουζάνα, Καραϊβάζ Γιώργος

10 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 126:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2485
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος διοργάνωσε στον ΙΑΝΟ, Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα "Εγκλήματα κατά της ζωής, παιδιά και ΜΜΕ: προβληματισμοί και προκλήσεις".

Μιλούν οι:

Γιάννης Πανούσης Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Αγγελική Καρδαρά Δρ. τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών - Φιλόλογος - Τακτική επιστημονική συνεργάτιδα ΚΕ.Μ.Ε.

Σουζάνα Παπαφάγου Κλινική Ψυχολόγος - Ομαδική / Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Φώτιος Σπυρόπουλος Δ.Ν .- Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Πυροσβεστικής Ακαδημίας - Μέλος Δ.Σ. ΚΕ.Μ.Ε.

Διονύσης Χιόνης Δικηγόρος - ΜΔΕ Εγκληματολογίας - Αντιπρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ.

Λίγα λόγια για τη συζήτηση:

Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος οργάνωσε Στρογγυλό Τραπέζι για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωση των ειδικών/ενδιαφερομένων σε θέματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην προστασία της ανηλικότητας και στην καταπολέμηση του «στιγματιστικού λόγου» των ΜΜΕ.

Αντικείμενο διερεύνησης η απεικόνιση στα ΜΜΕ δύο πρόσφατων πολύ σοβαρών εγκληματολογικών υποθέσεων, του εγκλήματος της παιδοκτονίας στη Νέα Σμύρνη, όπου η νεαρή μητέρα φέρεται να σκότωσε το βρέφος αμέσως μετά τη γέννησή του και της διπλής ανθρωποκτονίας ζευγαριού στην Κύπρο, όπου ένα ανήλικο αγόρι στιγματίστηκε από τα μέσα ως «δολοφόνος» των γονέων του. Δύο εγκλήματα που διαφοροποιούνται μεταξύ τους, είχαν όμως στο επίκεντρό τους παιδιά και προσεγγίστηκαν από τα media χωρίς την πρέπουσα δημοσιογραφική δεοντολογία και τον απαιτούμενο σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία.

Πανούσης Γιάννης Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής (1972) και του Τμήματος πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975). Μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Poitiers της Γαλλίας (1978).

Δίδαξε επί 19 χρόνια στη Νομική Σχολή Δ.Π. Θράκης (1978-1997) Εγκληματολογικές και ποινικές επιστήμες και διδάσκει από το 1997 έως σήμερα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών ανάλογα μαθήματα.

Εξελέγη Κοσμήτορας της Νομικής ΔΠΘ, Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Αντιπρύτανης και Πρύτανης του ΔΠΘ (1994-1997).

Διετέλεσε: Πρόεδρος ή μέλος δεκάδων Ελληνικών και Ξένων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων (π.χ. Πρόεδρος κεντρικού επιστημονικού συμβουλίου φυλακών, μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για ναρκωτικά, χουλιγκανισμό κλπ, μέλος επιτροπής εκπαίδευσης ΟΟΣΑ, μέλος εθνικής επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ, μέλος ΔΣ του ΕΚΚΕ κ.ά.).

Συγγραφέας 20 βιβλίων και 200 άρθρων (για τις Εγκληματολογικές Επιστήμες).

Το 2012 εξελέγη βουλευτής στην Α’ περιφέρεια Αθηνών με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Το 2015 ορκίστηκε στη θέση του Αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ιστότοπος του Γιάννη Πανούση

Σπυρόπουλος Φώτης Δ.Ν. - Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Πυροσβεστικής Ακαδημίας - μέλος Δ.Σ. ΚΕ.Μ.Ε.

Ο Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Τακτικός Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής. Έχει υπάρξει και Τακτικός Καθηγητής εγκληματολογίας στην ίδια Σχολή. Διδάσκει, επίσης, “Δίκαιο στην κοινωνία της πληροφορίας” στο ΑΕΙΤΤ Πειραιά. Έχει συνεργαστεί ως Καθηγητής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με το ΑΕΙΤΤ Πειραιά και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις στην Ελλάδα καθώς και σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ως επισκέπτης Καθηγητής. Έχει, επίσης, μιλήσει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει εκδώσει ή επιμεληθεί την έκδοση τριών επιστημονικών βιβλίων και έχει συγγράψει πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά.Έχει υπάρξει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα καταναλωτή, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έχει συνεργαστεί με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο (ενδεικτικά: με την “Διεθνή Διαφάνεια” ως επιστημονικός σύμβουλο για την αξιολόγηση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2014, με το ΙΝ.ΚΑ. ως νομικός σύμβουλος κ.α.). Εκπόνησε διατριβή για το σύνθετο ζήτημα της νομικής αντιμετώπισης του hacking με επιβλέποντα τον Καθηγητή Νέστορα Κουράκη και για την εκπόνηση της διατριβής του του απονεμήθηκε η υποτροφία του προγράμματος «Ηράκλειτος II»- πρώτευσε μεταξύ των υποψηφίων στους οποίους απονεμήθηκε η εν λόγω υποτροφία (βαθμός: 10,00/10,00). Η διατριβή του έγινε δεκτή από το τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών με “Άριστα παμψηφεί”. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και Δικονομία (Master) (2006 – 2008) και στην Εγκληματολογία (Master με «Άριστα») (2008 – 2010) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα νομικής, πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας, εγκληματολογίας και ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο). Επιπρόσθετα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τέλος, ο Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διαχειριστής εταίρος της εταιρείας “ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και οικονομικός σύμβουλος – μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Χιόνης Διονύσης Δικηγόρος - Αντιπρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.

Ο Διονύσης Χιόνης είναι Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εγκληματολογία από την ίδια Σχολή. Παράλληλα με την άσκηση μάχιμης δικηγορίας, είναι επιστημονικός συνεργάτης του εκδοτικού οίκου “Νομική Βιβλιοθήκη”, της εταιρείας νομικής πληροφορικής ‘‘Νομοτέλεια” και νομικός σύμβουλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης αποφυλακισμένων “Νέοι Ορίζοντες”. Έχει διατελέσει επί έτη επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, νομικός σύμβουλος του Ν.Π.Ι.Δ. “Επάνοδος” για την κοινωνική επανένταξη αποφυλακιζομένων που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. “Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας” που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχει συμμετάσχει σε εγκληματολογικά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει μέρος ως εθνικός πραγματογνώμονας σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε συλλογικά έργα ποινικού δικαίου και Εγκληματολογίας και έχει παρουσιάσει πλήθος εισηγήσεων τόσο σε επιστημονικά συνέδρια όσο και σε κρατούμενους εντός σωφρονιστικών καταστημάτων. Έχει διατελέσει αν. Καθηγητής Εγκληματολογίας στην Ακαδημία Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και τακτ. Καθηγητής νομικών μαθημάτων σε Ι.Ε.Κ.. Τέλος, είναι συνδημιουργός του εγκληματολογικού περιοδικού του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών “the art of crime” και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

Καρδαρά Αγγελική Φιλόλογος - τακτική επιστημονική συνεργάτιδα ΚΕ.Μ.Ε.

Η Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ. Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ – Φιλόλογος, με ειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική λογοτεχνία. Η διδακτορική της διατριβή αφορά την αργκό της φυλακής και εκπονήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ), με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Εγκληματολογίας, κ. Γιάννη Πανούση. Σήμερα εργάζεται στον «συναρπαστικό και γεμάτο προκλήσεις χώρο της εκπαίδευσης».

Ειδικότερα, από το 2014 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εξ αποστάσεως προγραμμάτων (e-learning), έχοντας αναλάβει τα εκπαιδευτικά προγράμματα «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» και «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ» (Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Καθηγητής Εγκληματολογίας, κ. Γιάννης Πανούσης). Από τον Οκτώβριο του 2016 συνεργάζεται με το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε) ως εισηγήτρια σεμιναριακών μαθημάτων στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Media και Έγκλημα».

Δίδαξε δημοσιογραφία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, το οποίο εκπροσωπούσε στην Ελλάδα το κρατικό βρετανικό Πανεπιστήμιο Wolverhampton (CPJ Athens/University of Wolverhampton). Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο «Εγκληματολογία & ΜΜΕ». Παράλληλα, η μεγάλη της αγάπη για τις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά) την οδήγησε στο να ιδρύσει το 2007 το δικό της Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών.

Τέλος, ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα σε συσχετισμό με τα media (γυναικεία εγκληματικότητα, νεανική παραβατικότητα, τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα, αργκό της φυλακής, σχολικός εκφοβισμός, το φαινόμενο της εγκληματικότητας και ζητήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρουσίαση του εγκλήματος στα media και ορθή χρήση της ορολογίας, εγκλήματα που απασχόλησαν τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις κ.ά), την αρθρογραφία και τη συγγραφή. Από τον Ιούλιο του 2016 αρθρογραφεί στο site πολιτισμού και τέχνης postmodern.gr στη στήλη της «Έγκλημα και Media». Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία, ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει την πέμπτη συγγραφική της δουλειά. Τα βιβλία της είναι: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ) και Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ).

Παπαφάγου Σουζάνα Κλινική Ψυχολόγος - Ομαδική / Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Η Σουζάνα Παπαφάγου διατηρεί το γραφείο της ως Κλινική Ψυχολόγος από το 2007 (με ατομικές συνεδρίες), και από το 2010 έχει αναπτύξει και δουλεύει και με ομάδες. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κλινικής Ψυχολογίας της Πάρμα. Το 2006 παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ομαδική Οικογενειακή Θεραπεία στο ίδιο πανεπιστήμιο, στα πλαίσια του οποίου έκανε την πρακτική της άσκηση σε ομάδες εφήβων μεταναστών δεύτερης γενιάς. Έχει ολοκληρώσει το 5ετές πρόγραμμα Οικογενειακής Ομαδικής Θεραπείας στην Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης & Οικογενειακής Θεραπείας, ενώ ήταν εκπαιδευόμενο μέλος στο Ινστιτούτο Ψυχοδράματος Αθηνών. Από το 2010, συνεργάζεται με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο ως παρατηρήτρια και από το 2015 είναι ομαδική αναλύτρια σε ομάδα οριακών ασθενών, με συν-θεραπεύτρια την κ. Αριστέα Μπερκ, ομαδική οικογενειακή αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια/ προϊσταμένη του νοσοκομείου ημέρας, όπου λειτουργεί το ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα του τμήματος των Διαταραχών Προσωπικότητας, της Α’ Ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Καραϊβάζ Γιώργος Δημοσιογράφος

Ο Γιώργος Καραϊβάζ (1968 - 2021) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, πρώην αστυνομικός συντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα και δημοσιογράφος - συνεργάτης του τηλεοπτικού σταθμού STAR.

Γεννήθηκε το 1968 στην Καλλίφυτο του νομού Δράμας, όπου και μεγάλωσε. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα» το 1989, στην οποία εργάστηκε μέχρι το 1996, ως αστυνομικός συντάκτης. Στη συνέχεια απασχολήθηκε επίσης στο αστυνομικό ρεπορτάζ, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως στον Ρ/Σ «ΠΛΑΝΕΤ», σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, και στην εφημερίδα «Εξουσία». Υπήρξε επίσης συνεργάτης της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Για πολλά χρόνια υπήρξε συνεργάτης - αστυνομικός συντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό «ANTENNA» (ως το έτος 2017). Επίσης, είχε δημιουργήσει και τη δική του ενημερωτική ιστοσελίδα (http://www.bloko.gr/), με θεματολογία σχετική με το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Σχετικές ομιλίες