ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Αναβιώνοντας τις Αιγαιακές ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού
 

Ομιλητής:

Wardle Diana
 

Γλώσσα:

Αγγλική
 

Ημερομηνία:

06/09/2018
 

Διάρκεια:

53:24
 

Εκδήλωση:

Κύκλος Πειραματικής Αρχαιολογίας «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»
 

Διοργανωτής:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 

Χώρος:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 

Κατηγορία:

Αρχαιολογία
 

Ετικέτες

Ωραίο , ένδυμα , ενδυμασία , αιγαιακή ενδυμασία , Μινωικό ένδυμα , Θηραϊκό ένδυμα , Μηκυναϊκό ένδυμα , τοιχογραφία , μικρογλυπτική , ειδώλιο , κάθετος αργαλειός
 
 
 
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», οργανώνει δράσεις πειραματικής αρχαιολογίας, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την αισθητική του αρχαίου κόσμου με πολυαισθητηριακό τρόπο. 
 
Από την Δευτέρα 3 έως την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου εξετέθησαν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου πειραματικές ανασυνθέσεις ενδυμασιών εμπνευσμένες από τη Μινωική Κρήτη, τη Θήρα και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν από την ερευνήτρια αρχαιολόγο Diana Wardle, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου του Birmingham και μέλος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, η οποία μελέτησε λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις τους στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού. Οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είχαν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν μια πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού και άλλων Μουσείων της Ελλάδας, όπως η ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες και η Μινωική Θεά των Όφεων.
 
Η Diana Wardle έδωσε διάλεξη στα αγγλικά σχετικά με την πειραματική της έρευνα την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στη διάλεξη, η Diana Wardle μιλά καταρχήν για την ιστορία της έρευνας για την αιγαιακή ενδυμασία και αναφέρεται σε παλαιότερες αναπαραστάσεις κοστουμιών, στις πηγές από όπου αντλούμε πληροφορίες (τοιχογραφίες, τρισδιάστατα ειδώλια κ.ά.), καθώς και στα υλικά που ήταν πιθανόν διαθέσιμα κατά την 2η χιλιετία π.Χ.. Στη συνέχεια, παρουσιάζει τις αρχές και μεθόδους που ακολούθησε η ίδια προκειμένου να δημιουργήσει έναν μεγάλο αριθμό κοστουμιών εμπνευσμένων από την Κρήτη, τη Θήρα και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα, χρησιμοποιώντας, όπου ήταν εφικτό, παρόμοια, χειροποίητα υφάσματα ή υφαντά. Τέλος, παρουσιάζοντας ενδεικτικά κάποια από τα κοστούμια που δημιούργησε για μουσειακές εκθέσεις ή για ντοκυμαντέρ, εξηγεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πορεία και τα μαθήματα που αποκόμισε από αυτές.
 
  • Αρχαιολόγος, Ερευνήτρια
    Η Diana Wardle  είναι επιστημονική συνεργάτις του Πανεπιστημίου του Birmingham (Αγγλία), μέλος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και ειδικευμένη στην προϊστορική αρχαιολογία της Ελλάδας, την τέχνη, τον σχεδιασμό κοστουμιών και τη μουσειογραφία. Είναι δημιουργός πολλών εκθέσεων, μεταξύ αυτών της «Homer’s Heroes» (Birmingham Museum and Art Gallery, 1984), ενώ έχει πλαισιώσει με αντίγραφα Μυκηναϊκών κοστουμιών που έχει δημιουργήσει η ίδια διάφορα ντοκιμαντέρ όπως το “Helenof Troy” (Lion TV, 2005).