ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Άγγελος Κατακουζηνός: Ο οραματιστής γιατρός της γενιάς του '30
 

Ομιλητής:

Πελοποννησίου Σοφία
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

18/06/2018
 

Διάρκεια:

22:11
 

Εκδήλωση:

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων 2018 | «τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…, που κάμνουνε –για λίγο– να μη νοιώθεται η πληγή» αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας
 

Διοργανωτής:

Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού
 

Χώρος:

Γενικά Αρχεία του Κράτους
 

Κατηγορίες:

Αρχειονομία / Βιβλιοθηκονομία , Υγεία / Ποιότητα ζωής
 

Ετικέτες

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων , υγεία , αρχειακό υλικό , αρχειακές πηγές , Άγγελος Κατακουζηνός
 
 
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων 2018 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους
 
«τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…,
που κάμνουνε –για λίγο– να μη νοιώθεται η πληγή»*
αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας
 
ομιλίες | παρουσίαση αρχειακού υλικού
 
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων γιόρτασαν μαζί με το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, διοργανώνοντας εκδήλωση τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018.
 
Η φετινή θεματική εστιάζει στις προσωπικές, ανθρώπινες ιστορίες, ιδωμένες μέσα από τα αρχεία της Υγείας.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. και περιλαμβάνει σχετικές ομιλίες και έκθεση αρχειακού υλικού, πρωτότυπου και ψηφιακού, των συμμετεχόντων φορέων. Η έκθεση αυτή, με τίτλο «...ελπίς παρέστη...»: αρχειακά τεκμήρια για την υγεία, πλαισίωνε τις εργασίες του συνεδρίου Αρχεία Φορέων Υγείας: Ιστορία και διαχείριση πηγών, το οποίο έλαβε χώρα στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. στις 25-27 Απριλίου 2018.
 
Μέσα από την πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού και τις ομιλίες της εκδήλωσης αναδεικνύεται η ιστορική πορεία της Υγείας στη χώρα μας, με τις περιπετειώδεις, σε πολλές περιπτώσεις, διαδρομές της, μέσα από προσωπικές περιπτώσεις λειτουργών της, ανθρώπων του πνεύματος αλλά και του απλού λαού, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αρχειακές πηγές.
 

 
*Κ. Π. Καβάφης, Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομμαγηνή· 595 μ.Χ.
 
 • Επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού και Υπεύθυνη του Αρχείου
  Η Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Οι γονείς της είναι ο Εμμανουήλ Πελοποννήσιος και η Μαρία Πελοποννησίου.
   
  Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1987 και ερμηνεία εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με την Σοφία Ρωκ- Μελά το 1996.
   
  Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση Mουσείων και Γκαλερί στο City University, Λονδίνο, το 2000.
   
  Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα από το 1994 και από το 2008 είναι η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μορφωτικού Ιδρύματος (ΜΙΕΤ).
   
  Έχει εργαστεί εθελοντικά στο μουσείο της Τράπεζας της Αγγλίας το 2001 και για την δημιουργία του μουσείου Μαρία Κάλλας το 2013.
   
  Είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Κατακουζηνού από το 2001. Έχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό και τη λειτουργία της Οικίας Κατακουζηνού από το 2008 και Υπεύθυνη του Αρχείου της.
   
  Έχει συγγράψει δύο παιδικά παραμύθια που έχουν εκδοθεί από τα Ελληνικά Γράμματα και τη Μικρή Άρκτο.
   
  Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Βασιλάκο και έχουν μία κόρη την Έμμα-Ελένη.