ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η «Ξένη», ο Φλωμπέρ και ο Παπαδιαμάντης
 

Ομιλητές:

Ασημακοπούλου Έφη ,
Προβατάς Μάκης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

18/06/2018
 

Διάρκεια:

24:58
 

Εκδήλωση:

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων 2018 | «τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…, που κάμνουνε –για λίγο– να μη νοιώθεται η πληγή» αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας
 

Διοργανωτής:

Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού
 

Χώρος:

Γενικά Αρχεία του Κράτους
 

Κατηγορία:

Αρχειονομία / Βιβλιοθηκονομία
 

Ετικέτες

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων , υγεία , αρχειακό υλικό , αρχειακές πηγές , Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης , Gustave Flaubert , Φλωμπέρ
 
 
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων 2018 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους
 
«τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη…,
που κάμνουνε –για λίγο– να μη νοιώθεται η πληγή»*
αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία υγείας
 
ομιλίες | παρουσίαση αρχειακού υλικού
 
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων γιόρτασαν μαζί με το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, διοργανώνοντας εκδήλωση τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018.
 
Η φετινή θεματική εστιάζει στις προσωπικές, ανθρώπινες ιστορίες, ιδωμένες μέσα από τα αρχεία της Υγείας.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. και περιλαμβάνει σχετικές ομιλίες και έκθεση αρχειακού υλικού, πρωτότυπου και ψηφιακού, των συμμετεχόντων φορέων. Η έκθεση αυτή, με τίτλο «...ελπίς παρέστη...»: αρχειακά τεκμήρια για την υγεία, πλαισίωνε τις εργασίες του συνεδρίου Αρχεία Φορέων Υγείας: Ιστορία και διαχείριση πηγών, το οποίο έλαβε χώρα στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. στις 25-27 Απριλίου 2018.
 
Μέσα από την πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού και τις ομιλίες της εκδήλωσης αναδεικνύεται η ιστορική πορεία της Υγείας στη χώρα μας, με τις περιπετειώδεις, σε πολλές περιπτώσεις, διαδρομές της, μέσα από προσωπικές περιπτώσεις λειτουργών της, ανθρώπων του πνεύματος αλλά και του απλού λαού, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αρχειακές πηγές.
 

 
*Κ. Π. Καβάφης, Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομμαγηνή· 595 μ.Χ.
 
 • Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων
  Η Έφη Ασημακοπούλου είναι μόνιμη υπάλληλος (κλάδος ΠΕ, Διοικητικού) του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αθηναίων. Έχει εργαστεί σε θέσεις διεθνών σχέσεων και επικοινωνίας στον Δήμο Πειραιά και τον Δήμο Αθηναίων, καθώς και ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας κι Εκδόσεων του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) μέχρι την κατάργησή του. Κατά το παρελθόν, εργάστηκε για πολλά έτη ως επαγγελματίας δημοσιογράφος και παραγωγός στο ραδιόφωνο (PLANET 1045, Κανάλι - 1, 941 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ). Επίσης διετέλεσε επιμελήτρια ύλης στο περιοδικό STATUS. Υπήρξε τακτική αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό «Corpus», ενώ σήμερα συνεργάζεται με το επιστημονικό ένθετο "Πρίσμα" που φιλοξενείται από την "ΑΥΓΗ" του Σαββάτου.
   
  Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το ίδιο Τμήμα (MSc), με βασικές σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Διαθέτει επίσης Πιστοποιητικό επιμόρφωσης στο γνωστικό αντικείμενο «Ελληνισμός και Δύση» στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης που οργανώθηκε στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
   
  Εκπροσώπησε επί σειρά ετών στην Ελλάδα τη διεθνή ΜΚΟ «Survival International».
 • Δημοσιογράφος
  Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων. Σπούδασε προϊατρική (Pre Med) στο Worcester St. College της Μασαχουσέτης και επέστρεψε για να αποφοιτήσει από την Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές, τα τελευταία 9 χρόνια στον ΒΗΜΑfm και τώρα στον Athens Voice Radio 102.5. Έχει πάρει πάνω από εκατόν πενήντα συνεντεύξεις για το ΒΗΜΑ και το ΒΗΜagazino, μεταξύ των οποίων από τους  Dario Fo,  Patti Smith,  Eric Burdon,  Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, John Malkovich, Mikhail Baryshnikov κ.ά.. Επίσης συνεργάζεται με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, όπου έχει δημοσιεύσει κείμενα και συνεντεύξεις.