Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κύκλος 1: Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά

Λιαργκόβας Παναγιώτης, Νεκτάριος Μιλτιάδης, Ξαφά Μιράντα, Παγουλάτος Γιώργος, Προκοπάκης Γιώργος, Χαρδούβελης Γκίκας, Δήμτσα Σοφία

11 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 93:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 314
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, σε συνεργασία με την Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ»  πραγματοποιήθηκε στις 11 & 12 Ιουνίου 2018, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Κύκλος 1: «Μετά το τρίτο μνημόνιο τι; Οι δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές προϋποθέσεις για την Ελλάδα Μετά»

Συντονίζει η δημοσιογράφος, Σοφία Δήμτσα 

Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής & Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στα 10 μελανά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που αποδομούν το επιχείρημα της «καθαρής εξόδου» και της επιστροφής της οικονομικής ζωής της χώρας στην κανονικότητα.
 

Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής της Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι οποίες αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για να εκκινήσει η διαδικασία αναγέννησης της χώρας και της οικονομίας της. 

Η Δρ. Μιράντα Ξαφά, Senior scholar, Centre for International Governance Innovation (CIGI), τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της οικονομίας, με κίνητρα για παραγωγή και εργασία. 

Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εστίασε στις δύο όψεις της ελληνικής οικονομίας, τη θετική απεικόνιση και την άλλη, όπου η ανάκαμψη είναι πολύ αδύναμη. 

Ο κ. Γιώργος Προκοπάκης, Σύμβουλος επιχειρήσεων, μίλησε για τη διαδικασία αποφοίτησης από τον Μηχανισμό Στήριξης και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί. 

Τέλος, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, απαντώντας στο ερώτημα για την προοπτική οικονομικής ανάκαμψης παραθέτει τους τρόπους για να ευδοκιμήσει το καλό σενάριο.

Λιαργκόβας Παναγιώτης Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Πρόεδρος ΚΕΠΕ

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ) απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (PH.D) το 1991. Έχει υπάρξει υπότροφος του αμερικανικού προγράμματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μπάκαλα και του Πανεπιστημίου Clark. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια και έχει εργαστεί ως ασκούμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Δήμο Αθηναίων και ως Διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Κατά την περίοδο 2013-2018 ήταν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Σήμερα είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και από τον Οκτώβριο του 2019 Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας.

Προσωπική ιστοσελίδα του Παναγιώτη Λιάργκοβα

Νεκτάριος Μιλτιάδης Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου TEMPLE (Philadelphia USA), έχει ειδικευθεί στην ιδιωτική και κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια οικονομική. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στη Χρηματιστηριακή Β. Ελλάδος (1991-93) και στην Εθνική Ασφαλιστική (1993-99), Διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) καθώς και Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (1993-96) και της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004). Πρ. Μέλος της επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος (2015). Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τις περιοχές των εφαρμογών της θεωρίας διαχείρισης των κινδύνων, της σύγκλισης ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών αγορών, της κοινωνικής ασφάλισης για συντάξεις και των συστημάτων υπηρεσιών υγείας.

Ξαφά Μιράντα Διευθύνουσα Σύμβουλος της E.F. Consulting - Ερευνήτρια, Center for International Governance Innovation (CIGI)

Η Μιράντα Ξαφά ξεκίνησε την καριέρα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον το 1980, όπου επικεντρώθηκε στα σταθεροποιητικά προγράμματα στη Λατινική Αμερική. Το 1991-1993 εργάστηκε ως Διευθύντρια του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα και, εν συνεχεία, εργάστηκε ως αναλύτρια των διεθνών αγορών στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-2009 και εν συνεχεία στέλεχος της I.J. Partners με έδρα την Γενεύη, είναι τώρα διευθύνουσα σύμβουλος της E.F. Consulting στην Αθήνα και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI). Έχει διδάξει οικονομικά στο πανεπιστήμιο Pennsylvania των ΗΠΑ, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και στο Princeton και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω σε διεθνή οικονομικά θέματα.

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Προκοπάκης Γιώργος Χημικός Μηχανικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ο Γιώργος Προκοπάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1955. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (1978). Διδάκτορας University of Pennsylvania (1982). Καθηγητής στο SEAS Columbia University, NY (1982-88). Από το 1990 είναι βασικός μέτοχος και Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας συμβούλων SPEC A.E. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με θέματα αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων, διαχείρισης πληροφοριών και χρηματοοικονομικά.

Ασχολήθηκε με επενδύσεις τεχνολογίας, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ανάπτυξης επιχειρήσεων. Διετέλεσε CEO της Θήτα Μικροηλεκτρονική (1994-2001) και Director της Theta Micro (2001-2008). Managing Director του κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών στη Ν.Α. Ευρώπη DFJ-Faros (2004-2007). Μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του ΑΚΕΣ Climate Change Opportunities Greece. Σύμβουλος Διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (2007-2010).

Έχει αρθρογραφήσει εκτεταμένα για την ελληνική κρίση χρέους/ελλείμματος. Προέρχεται από την αριστερά και συνεργάζεται με τη Δράση-ΦιΣ.

Πρωταθλητής κολύμβησης με τον Ολυμπιακό ΣΦΠ και βαλκανιονίκης (1973).

Παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών.

Χαρδούβελης Γκίκας Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνική Τράπεζα

Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research - CEPR του Λονδίνου, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management, Πρόεδρος του Ταμείου Υποτροφιών του ελληνικού Ιδρύματος Harvard και Έφορος του Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος το επτάμηνο Ιούνιος 2014 - Ιανουάριος 2015. Χρημάτισε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, ενώ τo 2000-2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Είναι κάτοχος Ph.D. στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας (1983) και MSc., καθώς και Bachelor of Arts στα Εφηρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers (1989-1993). Έχει υπάρξει Πρόεδρος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ (2012-2014).

Από το 2005 έως τον Νοέμβριο του 2011 διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου EUROBANK EFG. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Journal of Finance,The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics,  The Journal of Monetary Economics,  The Review of Economics and Statistics,  κ.ά Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α..

Προσωπικός ιστότοπος του Γκίκα Χαρδούβελη

Δήμτσα Σοφία Δημοσιογράφος

Η Σοφία Δήμτσα σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά πολύ γρήγορα την κέρδισε η δημοσιογραφία. Εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του οικονομικού ρεπορτάζ του Μega. Ξεκίνησε το 1999 από την ΕΡΤ (εκπομπή "Ελληνομανία") και τον επόμενο χρόνο άρχισε να ασχολείται ενεργά με την οικονομική ειδησεογραφία (στην εφημερίδα Η ΧΩΡΑ). Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2000, βουτάει στα βαθιά. Εντάσσεται στο Μega, περνώντας διαδοχικά από τις εβδομαδιαίες εκπομπές ΕΥΡΩ και ΟΙΚΟΝΟΜΑΧΙΕΣ, ενώ τον Μάιο του 2003 παίρνρι τη θέση της στο οικονομικό ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων. Εχει σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας (τμήμα πτυχιούχων). Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας; 157:22

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 6: Μπορεί να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;

Βέττας Νίκος Γραβάνης Αχιλλέας Καρτάλης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος Κώστας Στρατόπουλος Γιώργος Διαμαντοπούλου Άννα Φιλιππίδης Νίκος Γιαννίτσης Τάσος Βερνίκος Γεώργιος Ρέτσος Γιάννης Φέσσας Θεόδωρος

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος 110:59

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 2: Οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνίας, και του πολιτικού συστήματος

Αλιβιζάτος Νίκος Βούλγαρης Γιάννης Κονιδάρης Ιωάννης Μαρκής Βασίλης Μποτόπουλος Κώστας Παπασαραντόπουλος Πέτρος Γιαταγάνας Ξενοφών Καψής Παντελής

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον 108:35

Ιουν 11, 2018

Κύκλος 3: Ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα - μια δύσκολη σχέση με μέλλον

Γεωργακοπούλου Ρούλα Διβάνη Λένα Κουσούλης Λευτέρης Παναγιωτόπουλος Παναγής Παπαβασιλείου Βασίλης Παπαδημητρίου Δημήτρης Σκαμπαρδώνης Γιώργος Χωμενίδης Χρήστος Κανέλλης Ηλίας

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο 108:28

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 4: Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας - Τα μείζονα θέματα ξανά στο προσκήνιο

Ευθυμίου Πέτρος Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Καιρίδης Δημήτρης Καραϊτίδης Δημήτρης Κούρκουλας Δημήτρης Λίτσας Σπύρος Μαλλιάς Αλέξανδρος Κουτσομύτης Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις 117:13

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις

Μαυρίδης Νικόλαος Μαστρογεωργίου Γιάννης Κορίκης Κωνσταντίνος Κιντή Βάσω Φαρμάκης Γρηγόρης Νόττας Μάριος Τζέκας Βαλεντίνος Κρουστάλλη Δήμητρα

Γλώσσα: Ελληνική