Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μάριο Βάργκας Γιόσα, Χοσέ Μαρία Αργκέδας και Χούλιο Ραμόν Ριμπέυρο: τρεις μεγάλοι της περουβιανής λογοτεχνίας

Cueto Alonso

14 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 39:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 289
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Cueto Alonso

Γλώσσα
Ισπανικά (με παράλληλη μετάφραση)

Ημερομηνία
14/06/2018

Διάρκεια
39:25

Εκδήλωση
10ο Φεστιβάλ ΛΕΑ - Ελληνο-ιβηροαμερικάνικο Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις

Χώρος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Poems and crimes art bar, Στοά του Βιβλίου

Διοργάνωση
Φεστιβάλ ΛΕΑ - Διαπολιτισμική Ανάπτυξη

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Φεστιβάλ ΛΕΑ, λογοτεχνία, Περού

Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις – ΛΕΑ γεννήθηκε το 2008, με τη διαπίστωση της αναγκαιότητας να διαμορφωθούν στρατηγικές μεγάλης κλίμακας με σκοπό την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής αφενός και της Ελλάδας αφετέρου, και την ευρύτερη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τη λογοτεχνία και τις τέχνες από τις χώρες αυτές.

Κατά την δέκατη συνεχή χρονιά διοργάνωσής του, και με Επίτιμο Πρόεδρο πλέον τον Έλληνα συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, το Φεστιβάλ ΛΕΑ εξακολουθεί να αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τη διάδοση σε αυτήν τη χώρα της γραμματείας των χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, μια πολιτιστική συνάντηση γύρω από τη λογοτεχνία αλλά και μια ιδανική ευκαιρία για την εξάπλωση της συνήθειας της ανάγνωσης.

Το κοινό  έχει τη δυνατότητα να απολαύσει, μεταξύ άλλων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης αλλά και λογοτεχνικά, θεατρικά, μουσικά και γαστρονομικά εργαστήρια, μουσικές και ποιητικές βραδιές, αφιερώματα σε συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συνεντεύξεις και στρογγυλές τράπεζες με τους προσκεκλημένους συγγραφείς και με προσωπικότητες του ελληνικού πολιτιστικού βίου.

Μάριο Βάργκας Γιόσα, Χοσέ Μαρία Αργκέδας και Χούλιο Ραμόν Ριμπέυρο: τρεις μεγάλοι της περουβιανής λογοτεχνίας

Η περουβιανή λογοτεχνία αντικατοπτρίζει την ποικιλία γλωσσών και πολιτισµών που ήρθαν σε συνεννόηση προκειµένου να συνυπάρξουν σε µια τόσο πολύµορφη χώρα. Τα έργα του Μάριο Βάργκας Γιόσα (1936), του Χοσέ Μαρία Αργκέδας (1911-1969) και του Χούλιο Ραμόν Ριμπέυρο (1929-1994) εκπροσωπούν διαφορετικές εκδοχές της χώρας τους. Ο συγγραφέας Αλόνσο Κουέτο µιλάει για τα κυριότερα βιβλία τους, για τις ιδέες τους περί λογοτεχνίας και ζωής και για τον τρόπο με τον οποίο παρατηρούν και αναπαριστούν μιαν από τις πτυχές του περουβιανού μωσαϊκού.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Περού και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Το Blod ευχαριστεί θερμά το μεταφραστικό γραφείο COM Ν. Πρατσίνης – Ε. Ζησίμου & Σια ΟΕ., το οποίο είχε την ευθύνη της παράλληλης μετάφρασης των ομιλιών της εκδήλωσης και επέτρεψε αφιλοκερδώς την ενσωμάτωσή της στην παρούσα δημοσίευση.

Cueto Alonso Συγγραφέας

Ο Alonso Cueto (Αλόνσο Κουέτο) γεννήθηκε το 1954 στη Λίμα του Περού. Έχει γράψει περισσότερα από δεκαπέντε βιβλία, μεταξύ των οποίων συλλογές διηγημάτων και μυθιστορήματα. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το έργο του, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Herralde-Anagrama 2005 για το μυθιστόρημά του Η γαλάζια ώρα. Εργάζεται ως δημοσιογράφος, ενώ διδάσκει δημοσιογραφία στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λίμα.

Σχετικές ομιλίες

Ο ρόλος των φεστιβάλ και των κριτικών λογοτεχνίας στην επιτυχία ενός έργου (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά) 01:01:22

Ιουν 14, 2023

Ο ρόλος των φεστιβάλ και των κριτικών λογοτεχνίας στην επιτυχία ενός έργου (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά)

Cruz Juan Fuentes La Roche Cristina Χαρτουλάρη Μικέλα Μάρκαρης Πέτρος Πιμπλής Μανώλης Tena García Pilar Μαρτίνες Αδριάνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ισπανική (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά)