ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η Αναστασιούπολις της Θράκης και ζητήματα βυζαντινών οχυρώσεων
 

Ομιλητής:

Μαλκάκης Βαγγέλης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

07/06/2018
 

Διάρκεια:

58:19
 

Εκδήλωση:

Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής - Διαλέξεις της Πέμπτης
 

Διοργανωτής:

Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής - Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 

Χώρος:

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 

Κατηγορία:

Αρχιτεκτονική
 

Ετικέτες

Αναστασιούπολις , Περιθεώριον , Θράκη , Ροδόπη , Βιστωνίδα , βυζαντινές οχυρώσεις , οχύρωση , οικοδομικές φάσεις , χρονολόγηση
 
 
 
Το θέμα της διάλεξης επικεντρώνεται στην οχύρωση της πόλης που ίδρυσε ο αυτοκράτορας Αναστάσιος (491 - 518) στην πεδιάδα της Ροδόπης βόρεια του μυχού της λίμνης Βιστωνίδας.
 
Κατά τη μέση και ύστερη βυζαντινή περίοδο η πόλη είναι γνωστή με το όνομα Περιθεώριον.
 
Υπήρξε μια από τις πιο σπουδαίες βυζαντινές πόλεις της αιγιακής Θράκης λόγω της στρατηγικής της θέσης, ελέγχοντας το στενό πέρασμα μεταξύ της οροσειράς της Ροδόπης και της Βιστωνίδας, μέσω του διατειχίσματος - υδραγωγείου που κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό (527- 565).
 
Λόγω των αλλεπάλληλων πολιορκιών, η οχύρωση καταστράφηκε και επανοικοδομήθηκε αρκετές φορές, προσπαθώντας πάντα να βελτιώσει το αμυντικό της σύστημα.
 
Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της οχύρωσης. Μέσω της διερεύνησης της τυπολογίας των οχυρωματικών πύργων και του τείχους της πόλης, επιχειρείται ο προσδιορισμός των οικοδομικών φάσεων και της χρονολόγησής τους.
 
  • MSc. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ε.Μ.Π.
    Ο Βαγγέλης Μαλκάκης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο Έβρου το 1980. Έλαβε το πτυχίο Πολιτικού μηχανικού Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Πειραιά το 2002 και στη συνέχεια το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2010. Το 2017 ολοκλήρωσε τις  μεταπτυχιακές σπουδές του στο Δ.Π.Μ.Σ. του Ε.Μ.Π. “Προστασία Μνημείων”. Από το 2002 συνεργάζεται με αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα, ενώ από το 2014 δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας το αρχιτεκτονικό γραφείο “INCITU architects”.