ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Ομιλία των Point Supreme Αρχιτεκτόνων στο πλαίσιο της έκθεσης 14 F/21 GR. Νέοι Έλληνες και Γάλλοι αρχιτέκτονες
 

Ομιλητής:

Πανταζής Κωνσταντίνος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

22/02/2012
 

Διάρκεια:

05:18
 

Εκδήλωση:

Ομιλία του Françis Rambert στο πλαίσιο της έκθεσης 14 F/21 GR. Νέοι Έλληνες και Γάλλοι αρχιτέκτονες
 

Διοργανωτής:

Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.), Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη
 

Χώρος:

Μουσείο Μπενάκη
 

Κατηγορία:

Αρχιτεκτονική
 
 
 
Point Supreme Αρχιτέκτονες
 
Οι Point Supreme Αρχιτέκτονες ιδρύθηκαν στο Ρότερνταμ το 2007 από τον Κωνσταντίνο  Πανταζή και τη Μαριάννα Ρέντζου ενώ το 2008 μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Η επαγγελματική τους εμπειρία συμπεριλαμβάνει συνεργασίες με γραφεία όπως OMA (Ρότερνταμ), MVRDV (Ρότερνταμ), Jun Aoki (Τόκιο), 51N4E (Βρυξέλες) και τα οποία έχουν εκπροσωπήσει σε έργα στο Ντουμπάι, Λονδίνο, Μόσχα, κτλ. Επέστρεψαν στην Ελλάδα για για να εφαρμόσουν τη διεθνή εμπειρία τους εδώ, ενώ εξακολουθούν να συνεργάζονται με γραφεία του εξωτερικού. . Κατά την περίοδο 2009-2010 η Beth Hughes συμμετείχε στην ομάδα ώς ισότιμο μέλος.
 
Διατηρούν γραφείο στην Αθήνα και λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς, κάνουν έρευνες για την Ελληνική πόλη, διδάσκουν στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και δημοσιεύουν σε διάφορα διεθνή περιοδικά και βιβλία. Οι δουλειές τους αφορούν σε όλες τις κλίμακες: αστικός σχεδιασμός, τοπίο, αρχιτεκτονική, γραφιστική, σχεδιασμός επίπλου. Μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της δράσης τους όμως αφορά έρευνες για τις πόλεις και ειδικά την Αθήνα. Μελετούν και προτείνουν λύσεις σε κάθε είδους αστικά προβλήματα, τα οποία συχνά σχετίζονται με προβληματικές χωρικές καταστάσεις στην πόλη (έλλειψη πρασίνου, ατονία δημόσιου χώρου, κυριαρχία αυτοκινήτου, απώλεια επαφής με τη θάλασσα κτλ).
 
Οι Point Supreme Αρχιτέκτονες πιστεύουν στην ποικιλία ιδεών και προτάσεων προκειμένου να επιλεγεί η ιδανική λύση.  Δουλεύουν κάθε είδους τεχνικές και η συνεργασία μαζί τους εγγυάται την αποτελεσματικότερη επίλυση οποιοδήποτε χωρικού θέματος και ένα μοναδικό, συναρπαστικό αποτέλεσμα για κατοίκους, χρήστες και πελάτες.
 
Kέρδισαν το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαικό Διαγωνισμό Europan για την πολεοδομική μελέτη και τη δημιουργία ενός συγκροτήματος κατοικιών και πολιτιστικών χώρων στη πόλη Τρόντχαιμ στη Νορβηγία.
 
Οι Point Supreme στοχεύουν στο ανώτατο σημείο: εκεί όπου ξεπερνιέται κάθε προκατάληψη και τα αντίθετα μπορούν να συνυπάρχουν όπως στα όνειρα. Πιστεύουν στη μεταμόρφωση της πραγματικότητας με απλές χειρονομίες, στην ανύψωση του συνηθισμένου σε εξαιρετικό.
 
Όσον αφορά το μέλλον των μητροπόλεων και το ρόλο της αρχιτεκτονικής, οι αρχιτέκτονες Point Supreme μίλησαν για 4 έννοιες-κλειδιά:
1.      Την οριοθέτηση
2.      Το Δημόσιο Χώρο
3.      Τη Νομοθεσία
4.      Την Αστική Ταυτότητα.
 
  • Αρχιτέκτονας
    Ο Κωνσταντίνος Πανταζής είναι ιδρυτικό μέλος των Point Supreme Αrchitects. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και στο Berlage Institute Rotterdam. Έχει δουλέψει και υπάρξει επικεφαλής και εκπρόσωπος για πρότζεκτ γραφείων όπως Anamorphosis στην Αθήνα, Jun Aoki στοΤόκυο, Farjadi Farjadi στο Λονδίνο, MVRDV και ΟΜΑ-Rem Koolhaas στο Ρότερνταμ, 51N4E στις Βρυξέλλες. Από το 2008 διδάσκει στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Πάτρας.