Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα

Chantepy Christophe, Ζέπου Αμαλία, Γεωργακόπουλος Θοδωρής, de Nervaux Laurence, Ζερβάκης Γιάννης, Στάθη Αφροδίτη, Αφεντούλης Δημήτρης, Αναγνωστόπουλος Θοδωρής, Λαγανόπουλος Σωτήρης, Σημίτη Μαριλένα, Φωλά Μαρία

24 Μαΐου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 103:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 656
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σημαντικότερων κοινωφελών Ιδρυμάτων, φορέων της κοινωνίας των πολιτών καθώς και εκπροσώπων της δημόσιας ζωής της χώρας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 δημόσια εκδήλωση με θέμα «Κοινωνία των πολιτών και φιλανθρωπία στην Ελλάδα», με οικοδεσπότες το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την διαΝΕΟσις. Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις με το ίδιο θέμα, τα αποτελέσματα της οποίας είναι διαθέσιμα εδώ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, o οποίος μίλησε με θέρμη για την ενεργή εμπλοκή των πολιτών στα κοινά.

Η κα Αμαλία Ζέπου, με τη σειρά της, εκπροσωπώντας τον Δήμο Αθηναίων ως Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας, μίλησε με ενθουσιασμό για τη δυναμική της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών, μέσα από την εμπειρία της ομάδας ΣυνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων.

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Laurence de Nervaux, Eπικεφαλής του Κέντρου Φιλανθρωπίας του Γαλλικού Οργανισμού Fondation de France, μετέφερε στο κοινό την εμπειρία της από τη γαλλική κοινωνία των πολιτών, με άξονα τις έννοες της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής συμμετοχής, ως προπύργια της δημοκρατίας. Η κα de Nervaux μίλησε για την αξία της εκπαίδευσης των παιδιών από μικρή ηλικία, αναφέροντας το παράδειγμα του «Σχολείου για τη Φιλανθρωπία», μιας πρωτοβουλίας του Fondation de France που στόχο έχει να εκπαιδεύσει παιδιά ηλικίας 8-11 ετών για την αξία της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής συμμετοχής. «Μικροί φιλάνθρωποι είναι ήδη 2.523 μαθητές στη Γαλλία, ενώ το σχολικό έτος 2017-2018 το πρόγραμμα έχει φθάσει σε 60 σχολεία», εξήγησε.

Ο κος Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, αφού παρουσίασε στο κοινό τα κεντρικά συμπεράσματα της έρευνας, ανέλαβε το συντονισμό ενός πάνελ αποτελούμενο από τους: κο Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, Ashoka Fellow, Ιδρυτή & Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ Science & Communication, κο Δημήτρη Αφεντούλη, Γραμματέα Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κο Γιάννη Ζερβάκη, Διοικητικό Διευθυντή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κο Σωτήρη Λαγανόπουλο, Γραμματέα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, κα Μαριλένα Σημίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κα Αφροδίτη Στάθη, Διοικητική Διευθύντρια του οργανισμού ΕΛΙΖΑ.

Κοινός τόπος μεταξύ των ομιλητών ήταν ότι τα Ιδρύματα καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της άγνοιας που καταγράφεται μεταξύ των πολιτών τόσο για το δικό τους έργο όσο και το έργο των ΜΚΟ που στηρίζουν, αναδεικνύοντας καλές πρακτικές και υποστηρίζοντας τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Οι προκλήσεις και τα εμπόδια δεν λείπουν, ωστόσο ο χώρος της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να «χτίσει» πάνω στο αξιακό σύστημα εθελοντισμός – φιλανθρωπία – αλληλεγγύη καθώς και στη θετική απήχηση που τα Ιδρύματα φαίνεται πως καταγράφουν ήδη στην κοινωνία, ώστε να πείσουν τους πιο καχύποπτους μεταξύ των Ελλήνων για τις αγαθές τους προθέσεις και να συμβάλλουν από κοινού στην ανάδειξη των υγειών δυνάμεων του χώρου της κοινωνίας των πολιτών.

Chantepy Christophe Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα

Ο Christophe Chantepy γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1959
Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
Σύμβουλος Επικρατείας

Σπουδές
-Μηχανικός διπλωματούχος της Ecole centrale de Paris (1981)
-Πτυχιούχος του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών των Παρισίων (1982)
-Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (σειρά Denis Diderot – 1986)

Σταδιοδρομία
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1986-1990)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του κ. Michel Charasse, Αναπληρωτή Υπουργού Προϋπολογισμού (1990-1991)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο της Πρωθυπουργού κυρίας Edith Cresson (1991-1992)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Pierre Bérégovoy (1992-1993)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1993-1997), επίτροπος της κυβέρνησης στη συνέλευση εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας, από το 1995
-Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, Αναπληρώτριας Υπουργού Σχολικής εκπαίδευσης (1997-2000)
-Διευθυντής του Γραφείου του κ. Michel Sapin, Υπουργού Δημοσίων Υπηρεσιών και Μεταρρύθμισης του Κράτους (2000-2002)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2002-2007)
-Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, υποψήφιας για τις Προεδρικές εκλογές (2007)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2007-2012), πρόεδρος γραφείου του Τμήματος εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας από το 2010
-Διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Jean-Marc Ayrault (2012-2014)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2014-2015)

Ζέπου Αμαλία Ειδικός στην κοινωνική καινοτομία - Ιδρύτρια, συνΑθηνά

Η Αμαλία Ζέπου υπηρέτησε στον Δήμο Αθηναίων ως Αντιδήμαρχος για την Κοινωνία των Πολιτών και την Καινοτομία από το 2014 έως το 2019. Το 2013 δημιούργησε την πλατφόρμα της κοινωνίας των πολιτών «συνΑθηνά», η οποία αναπτύχθηκε περαιτέρω σε μια ιδέα που κέρδισε το βραβείο Bloomberg Philanthropies Mayors Challenge τον Σεπτέμβριο του 2014. Το «συνΑθηνά» οδήγησε σε δύο κομβικά έργα στη διοίκηση της Αθήνας, τα οποία βασίζονται σε νέες συνεργατικές διαδικασίες με την κοινωνία των πολιτών: μία στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου των γκράφιτι και ένα νέο μοντέλο διαχείρισης ενός δημοτικού κτιρίου-δημοτικής αγοράς σε μια γειτονιά της Αθήνας. Το «συνΑθηνά» αναπτύχθηκε στη συνέχεια ως ένα δυναμικό δίκτυο για τη σύνδεση με τους ενεργούς πολίτες με στόχο την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων, στο έργο “Curing the Limbo”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Urban Innovative Actions”. Υπήρξε υπεύθυνη για την υποψηφιότητα της Αθήνας ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας το 2018 και για την ίδρυση του νέου τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας στον Δήμο Αθηναίων. Πριν από τη θέση της στον Δήμο, εργαζόταν ως ανεξάρτητη παραγωγός ντοκιμαντέρ, ενώ μεγάλωνε τα τρία της παιδιά στην Αθήνα. Έλαβε το πτυχίο της στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το London School of Economics και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης.

Γεωργακόπουλος Θοδωρής Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Advisory Board διαΝΕΟσις

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος σε περιοδικά, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων, και υπεύθυνος ψηφιακών media σε μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ. Ήταν συνιδρυτής ενός digital media startup, ενώ έχει εργαστεί και ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board του ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικό ερευνητικού οργανισμού «Διανέοσις» και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή και σε άλλα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία: Ένα εφηβικό μυθιστόρημα («Πέρα από την Καταιγίδα», Οξύ, 2006), μια συλλογή δημοσιογραφικών κειμένων («Αληθινές Ιστορίες», Introbooks, 2011), μια συλλογή άρθρων γνώμης («Πράγματα Που Σκέφτομαι Στο Ντους, e-book Καστανιώτης, 2014), ένα μυθιστόρημα για την ελληνική κρίση («Φεβρουάριος», Καστανιώτης, 2012) και μία αστυνομική ιστορία στα αγγλικά, με τ' όνομα "Lost and Found". Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο προσωπικό του site και στο Twitter (@tgeorgakopoulos).

Ιστότοπος του Θοδωρή Γεωργακόπουλου

de Nervaux Laurence Επικεφαλής του L’ Observatoire de la Philanthropie, Fondation de France
Ζερβάκης Γιάννης Διοικητικός Διευθυντής, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο Γιάννης Ζερβάκης είναι Διοικητικός Διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Εργάζεται στο γραφείο του Ιδρύματος στην Αθήνα από το 2004, και έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις, τόσο στα τμήματα των Δωρεών όσο και στα Τεχνικά τμήματα. Η επαγγελματική του εμπειρία, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΙΣΝ, περιλαμβάνει θέσεις στους τομείς της διοίκησης και των τηλεπικοινωνιών. Είναι κάτοχος πτυχίου BS Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου και μεταπτυχιακού MSc στις Τηλεπικοινωνίες από το University of New Haven των ΗΠΑ.

Στάθη Αφροδίτη Διοικητική Διευθύντρια ΕΛΙΖΑ, Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού

H Αφροδίτη Στάθη είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) από το London School of Economics and Political Sciences, στον επιστημονικό τομέα Organizational and Social Psychology, καθώς και απόφοιτος Ψυχολογίας (BA) του Αμερικάνικου Κολλεγίου της Ελλάδος, Deree College (ACG). Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην Ανάπτυξη Επιχειρήσεων και τη Στρατηγική Επικοινωνία, καθώς εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος στους τομείς της Στρατηγικής, της Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων, της Διαφήμισης και της Έρευνας Αγοράς σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Ως Διοικητική Διευθύντρια του ΕΛΙΖΑ, η Αφροδίτη Στάθη, με γνώμονα πάντα τη διαπίστωση ελλείψεων στο χώρο της παιδικής προστασίας και τη χάραξη ορθών προτεραιοτήτων, σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικές νέες συνεργασίες και πρωτοβουλίες, ανοίγει νέους διόδους επικοινωνίας και διευρύνει τον κύκλο φίλων και υποστηρικτών. Συγχρόνως ενθαρρύνει καθημερινά τους ανθρώπους του ΕΛΙΖΑ και όλους τους συνεργάτες, προκειμένου συλλογικά να επιτυγχάνονται απτά αποτελέσματα προς όφελος των παιδιών.

Αφεντούλης Δημήτρης Γραμματέας Εκτελεστικού Συμβουλίου, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Ο Δημήτρης Αφεντούλης εντάχθηκε το 1993 στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου Λάτση. Από το 1997 εργάσθηκε ως Βοηθός του Γενικού Διευθυντού του Ομίλου Λάτση στην Ελλάδα και ταυτόχρονα κατείχε διάφορες θέσεις σε Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών και ιδρυμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Νοέμβριο του 2016 διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και προήδρευσε της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων της Τράπεζας, ενώ ήταν μέλος των Επιτροπών Ελέγχου, Στρατηγικής και Ανθρωπίνων Πόρων και Αμοιβών. Από το Νοέμβριο του 2005 είναι Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κατέχοντας τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα. Παράλληλα, από το 2012 έως σήμερα επιβλέπει τη λειτουργία των εταιρειών SETE (Family Office) στην Αθήνα. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το De Vlerick Business School, Ghent, Belgium.

Αναγνωστόπουλος Θοδωρής Science Communicator

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι Βιολόγος και ασχολείται επαγγελµατικά µε την επικοινωνία της επιστήµης και την κοινωνική επιχειρηµατικότητα. Είναι διδάκτορας Γενετικής από το Πανεπιστήµιο King’s College του Λονδίνου. Εκπόνησε µεταδιδακτορική εργασία στο Ε.Κ.ΕΦ.Ε. “∆ηµόκριτος” στον κληρονοµικό καρκίνο. Είναι υπότροφος του Ωνασείου και Εµπειρικίου Ιδρύµατος.

Είναι Πρόεδρος και Συν-ιδρυτής της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης “SciCo”, η οποία έχει στόχο την εκλαΐκευση της επιστήµης µέσω καινοτόµων τρόπων στο ευρύ κοινό. Ο Θοδωρής συνδιοργανώνει, συγγράφει και συµπαρουσιάζει τις εκπαιδευτικές θεατρικές παραστάσεις “Η Επιστήµη των Χριστουγέννων”, “Η Επιστήµη της Αγάπης”, “Η Επιστήµη της Οικολογίας” και “Η επιστήµη της διατροφής” οι οποίες παίζονται σε σχολεία και ∆ήµους όλης της χώρας. Έχει συν-σχεδιάσει µε το Βρετανικό Συµβούλιο το πρόγραµµα “School-lab” µια διαδικτυακή πλατφόρµα εκµάθησης επικοινωνίας της επιστήµης στα σχολεία.

Πρόσφατα συνδιοργάνωσε τα “Impact Series”, τα πρώτα workshops κοινωνικής επιχειρηματικότητας με θέμα την επιστήμη και την τεχνολογία. Είναι επίσης συνιδρυτής και curator του TEDMED live Athens. Ο Θοδωρής έχει δώσει ομιλίες για την επικοινωνία της επιστήμης στο Ισραήλ, την Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στην Αυστραλία και στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2010 εκπαιδεύτηκε σε θέματα διαδραστικής διδασκαλίας των επιστημών στο Space Camp της NASA στις ΗΠΑ. To 2011 ήταν υποψήφιος από την Ελληνική αντιπροσωπεία της UNESCO για το Kalinga Science Popularizator Prize. Τον Αύγουστο του 2012 εκπαιδεύτηκε από τον τέως Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Al Gore για θέματα κλιματικής αλλαγής και είναι πρεσβευτής του για Climate Reality Project. Το Φθινόπωρο του 2012 παρουσίασε στη Δ.Ε.Θ, στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Global Entrepreneurship Week τη SciCo ως καλή πρακτική κοινωνικής επιχείρησης στην Ελλάδα.

Από το 2011 είναι ο κεντρικός παρουσιαστής του TEDxAthens, ενώ από τον Οκτώβριο του 2013 είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση. Είναι επίσης συνιδρυτής του Green Project, ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ο οποίος έχει στόχο να προωθήσει σημεία πράσινου ενδιαφέροντος μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Έχει συμμετάσχει και στα τρία οδοιπορικά της Green Project το Αθήνα Πεκίνο το 2008, το Αθήνα Cape Town το 2010 και το Αθήνα Βόρειο Ακρωτήριο 2012 αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων. Έχει ταξιδέψει σε 70 χώρες και στον ελεύθερό του χρόνο συνθέτει μουσική στο πιάνο.

Λαγανόπουλος Σωτήρης Διευθυντής του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», Ίδρυμα Μποδοσάκη

Ο Σωτήρης Λαγανόπουλος είναι Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη και ο Διευθυντής του Προγράμματος του ΕΟΧ «Είμαστε όλοι Πολίτες». Ο Σωτήρης επιβλέπει την ανάπτυξη και διαχείριση προγραμμάτων στο Ίδρυμα Μποδοσάκη και δουλεύει στενά με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος για την ανάπτυξη της στρατηγικής του. Έχει διαχειριστεί περισσότερα από 100εκ ευρώ σε δωρεές και διαθέτει βαθιά γνώση των διεθνών προδιαγραφών και εργαλείων μέτρησης του κοινωνικού αντικτύπου και της αποτελεσματικότητας κοινωφελών δράσεων. Είναι μέλος της Νομικής Επιτροπής του European Foundations Centre. Είναι κάτοχος πτυχίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το London School of Economics.

Σημίτη Μαριλένα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Η Μαριλένα Σημίτη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι κάτοχος Master of Arts από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και διδακτορικού τίτλου από το London School of Economics (Τίτλος Διατριβής: New Social Movements in Greece: Aspects of the Ecological and Feminist Projects, LSE, 2002). Έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής επιτροπής ξενόγλωσσων ακαδημαϊκών περιοδικών καθώς και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Αναπτυξιακή Συνεργασία και την Επείγουσα Βοήθεια (CONCORD) στις Βρυξέλλες. Το 2013 ήταν ‘Visiting Fellow’ στο Hellenic Observatory του London School of Economics. Οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις διερευνούν τις συλλογικές δράσεις στο πεδίο της κοινωνίας πολιτών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα κοινωνικά κινήματα, τις εναλλακτικές μορφές πολιτικής συμμετοχής και τις αστικές συγκρούσεις. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Φωλά Μαρία EEA Grants Advisor, Πρεσβεία της Νορβηγίας

Η Μαρία Φωλά είναι σύμβουλος των επιχορηγήσεων των EEA Grants στην Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα. Έχει την εποπτεία των προγραμμάτων του χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικού ύψους περ. 130 εκ ευρώ για την περίοδο 2014-2021. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ως Director, Brand and Marketing Communications για την Burson- Marsteller στην Ελλάδα, ενώ ως σύμβουλος επικοινωνίας έχει συνεργαστεί με εταιρίες και φορείς του τουρισμού, της υγείας, των τροφίμων και ποτών. Ξεκίνησε την καριέρα της στις Βρυξέλλες, στην εταιρία στρατηγικής επικοινωνίας APCO Worldwide. Είναι διδάκτωρ πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατέχει MSc Media & Communications από το London School of Economics και μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Σχετικές ομιλίες

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα) 03:12:39

Ιαν 27, 2021

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα)

Μάνος Ιωάννης McNeill John R. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Γαρδίκα Κατερίνα Barona Vilar Josep Lluis Μπαρλαγιάννης Θανάσης Στογιαννίδης Γιάννης Τσιάμης Κωνσταντίνος Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία Πουλάκου - Ρεμπελάκου Έφη

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα) 02:15:46

Ιαν 28, 2021

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα)

Βενιζέλος Ευάγγελος Γεραπετρίτης Γιώργος Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Πικραμένος Μιχάλης Μήτρου Λίλιαν Ακριβοπούλου Χριστίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα) 02:07:37

Ιαν 29, 2021

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα)

Παναγιωτόπουλος Τάκης Τσιόδρας Σωτήρης Γώγος Χαράλαμπος Πεφάνης Άγγελος Μεντής Ανδρέας Λύτρας Θεόδωρος Ακινόσογλου Καρολίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία