ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Οικονομικοί και μη-οικονομικοί παράγοντες της εξελικτικής πορείας της Ελλάδας
 

Ομιλητής:

Γιαννίτσης Τάσος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

09/05/2018
 

Διάρκεια:

59:43
 

Εκδήλωση:

Σεμινάρια Jean Monnet - Εαρινό Εξάμηνο 2017-2018 - 22η περίοδος “Με ποιο πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης θα πορευτεί η χώρα;"
 

Διοργανωτής:

Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Σχολή Οικονομικών Επιστημών, ΟΠΑ
 

Χώρος:

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 

Κατηγορία:

Οικονομία
 

Ετικέτες

Ελλάδα , οικονομική κρίση , ανάπτυξη , διακυβέρνηση , μεγέθυνση , επενδύσεις
 
 
 
Οικονομικοί και μη-οικονομικοί παράγοντες της εξελικτικής πορείας της Ελλάδας

Η πορεία ανασυγκρότησης της χώρας προϋποθέτει μια δομημένη άποψη για το ποιοι είναι οι κεντρικοί στόχοι σήμερα και στο προσεχές μέλλον. Μπορεί να διακριθούν πέντε βασικοί στόχοι, που δεν είναι εξαντλητικοί:
Αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μεγέθυνσης, των μάκρο-οικονομικών ανισορροπιών, των ανισοτήτων, της διαφθοράς του Δημόσιου τομέα και της φτώχειας.

Βασική έννοια είναι η Διακυβέρνηση (Governance). Από αυτήν ξεκινούν τα προβλήματα, οι πολιτικές, οι ικανότητες ενός συστήματος να προχωρήσει θετικά ή προβληματικά. Το σύστημα Διακυβέρνησης στην Ελλάδα έχει δείξει μεγάλες αδυναμίες πριν και στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και ως προς τις προοπτικές του.
 
Στην ομιλια παρουσιάζονται ορισμένες μάκρο-επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές χώρες σε κρίση (μεγέθυνση, επενδύσεις, παραγωγικότητα, δείκτης σύγκλισης, κατανάλωση).
 
Η εξέλιξη μιας χώρας εξαρτάται σημαντικά από τις επενδύσεις. Τόσο οι επενδύσεις, όσο και η μεγέθυνση στα Οικονομικά συνήθως αντιμετωπίζονται ως συνάρτηση παραγόντων όπως εισροές εργασίας, κεφαλαίου, γνώσεων-τεχνολογίας, αλλά και της οικονομικής πολιτικής.
 
Πέρα από αυτούς τους παράγοντες, όμως, είναι ανάγκη να εξετάσει κανείς τι ρόλο παίζουν μη-οικονομικοί παράγοντες, όπως ο βαθμός πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας, η διάσταση της βίας στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, η αναξιοπιστία του Κράτους (και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στα μάτια των πολιτών και των επιχειρηματικών-επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η εμπιστοσύνη στην εξωτερική πολιτική, η γήρανση του πληθυσμού, το εχθρικό κλίμα απέναντι σε επενδύσεις, η διαφθορά, η  απουσία σταθερών θεσμών και οι αυθαίρετες αλλαγές στη νομοθεσία, η επιλεκτική και καταχρηστική εφαρμογή της, η ασάφεια.

Η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης αλυσίδας παραγόντων, όπου συχνά η απουσία κάποιων κρίκων οδηγεί στην αποτυχία όλη την διαδικασία.
 
  • Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών, ΕΚΠΑ, πρώην Υπουργός (2000-2004 και 2011-2012)
    Ο Τάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας. Εχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα (σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εκδόσεις) για θέματα ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης, διεθνών επενδύσεων, την παγκοσμιοποίηση, τα οικονομικά της τεχνολογίας, τη βιομηχανική και τεχνολογική πολιτική, το τραπεζικό σύστημα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ΟΝΕ.

    Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ξανά το 1993-94 με υπουργό τον Γ. Γεννηματά, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου (1994), ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994-95, και Κώστα Σημίτη, την περίοδο 1996-2000, και διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Εργασίας-Κοινωνικών Υπηρεσιών (2000-01), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-04) και Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004) στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.