ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Αντίληψη και η ουσία των μαθηματικών
 

Ομιλητής:

Φωκάς Αθανάσιος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

24/04/2018
 

Διάρκεια:

32:25
 

Εκδήλωση:

Athens Science Festival 2018
 

Διοργανωτής:

Εκπαιδευτικός οργανισμός “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, Βρετανικό Συμβούλιο, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
 

Χώρος:

Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων
 

Κατηγορία:

Μαθηματικά
 

Ετικέτες

Athens Science Festival , μαθηματικά , αντίληψη , ασυνείδητο , συνείδηση , νερωνικοί μηχανισμοί , αφαίρεση
 
 
 

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του “Athens Science Festival 2018” που διοργάνωσαν ο Εκπαιδευτικός οργανισμός “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.


Με ποιον τρόπο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα; Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Φωκά, ένα συγκεκριμένο είδος μαθηματικών προβλημάτων που προκύπτουν στις ιατρικές απεικονίσεις, είναι χρήσιμο για την κατανόηση των νευρολογικών διεργασιών της αντίληψης. Ο ομιλητής τονίζει το ρόλο του ασυνείδητου και περιγράφει προσπάθειες για την μαθηματική διατύπωση της συνείδησης. Διατυπώνει την άποψη ότι η έννοια της αφαίρεσης παρέχει μια βαθιά σύνδεση μεταξύ των μαθηματικών και νευρωνικών μηχανισμών, και ότι αυτή η σύνδεση εμπεριέχει την ουσία για την κατανόηση της σπουδαιότητας των μαθηματικών. Επίσης, παρουσιάζει διάφορα παραδείγματα αφαίρεσης στους νευρωνικούς μηχανισμούς και τη ζωγραφική.

 
 • Καθηγητής Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο του Cambridge
  Ο Αθανάσιος Φωκάς είναι ακαδημαϊκός και καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σπούδασε Αεροναυπηγική (Imperial College), Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (διδακτορικό δίπλωμα από το Caltech) και Ιατρική (University of Miami). Το 1986, σε ηλικία 33 ετών, εξελέγη καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Clarkson. Το 1996 εξελέγη καθηγητής στην έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 καθηγητής στην έδρα Μη-Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης (Nonlinear Mathematical Science) του Πανεπιστημίου του Cambridge.
   
  Έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις διεθνούς κύρους. Το 1975 έλαβε το βραβείο «Governor’s Prize» του Imperial College (ως καλύτερος φοιτητής) και το 1983 το βραβείο «J.W. Graham Research Prize» του Πανεπιστημίου Clarkson (ως καλύτερος νεαρός ερευνητής). Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο «Naylor» της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αυτό θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ έχει απονεμηθεί το 1991 στον Roger Penrose και το 1999 στον Stephen Hawking. Το 2004 του απενεμήθη το «Αριστείον» της Ακαδημίας Αθηνών ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2005 του απενεμήθη η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2009, ανακηρύχθηκε Guggenheim Fellow.
   
  Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει δώσει πάνω από 300 διαλέξεις σε όλο τον κόσμο. Το ISI Web of Science περιλαμβάνει τον κ. Φωκά στη λίστα των μαθηματικών με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως.