Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Athens Science Festival 2018 - Εισαγωγικές ομιλίες

Αναγνωστόπουλος Θοδωρής, Καμίνης Γιώργος, Διαμαντάκου Πόπη, Μπιτζάνης Κωνσταντίνος, Ανδρίτσου Αναστασία

24 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 31:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 232
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, επέστρεψε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 24 έως τις 29 Απριλίου 2018, για να αποδείξει ότι τα σύνορα δεν έχουν θέση στην επιστήμη.

– Ο Έλληνας επιστήμονας που κέρδισε το «γερμανικό Νόμπελ» για την πρωτοποριακή μέθοδο απεικόνισης των καρκινικών κυττάρων που ανέπτυξε.

– Η βιοφυσικός που μας βοηθά να κατανοήσουμε τη δομή των πρωτεϊνών με τη βοήθεια των σπαγγέτι.

– Ο ερευνητής που συνδέει τη σκοτεινή ύλη και την υπερσυμμετρία με το πειραματικό ροκ.

– Ο Λιβανέζος που συνεχίζει το ερευνητικό του έργο στην Ελλάδα, ισορροπώντας μεταξύ της κβαντικής βιολογίας και της λατρείας του για τα αρώματα.

Λίγες μόνο από τις δεκάδες αφορμές που βρήκαν οι επισκέπτες του Athens Science Festival για να πιστοποιήσουν ότι η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δεν σταματάει στα τεχνητά ή φυσικά σύνορα των χωρών, δεν αναγνωρίζει όρια μεταξύ των διάφορων επιστημονικών κλάδων και ειδικοτήτων, ούτε εντάσσεται σε προκαθορισμένα «καλούπια». Γι’ αυτό και η φετινή διοργάνωση κινήθηκε στον άξονα του Science Without Borders.

Πλέον, δημιουργούνται διεπιστημονικά και διακρατικά επιστημονικά δίκτυα συνεργασίας, και χτίζονται μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να απαντηθούν σύνθετα ερωτήματα και να λυθούν πανανθρώπινα προβλήματα. Επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, καταβολών και καταγωγών, συνυπάρχουν και συνεργάζονται δίχως να ενδιαφέρονται για το πού ξεκινούν και που σταματούν τα όρια του καθενός, αλλά με μοναδικό μέλημα να επιτύχουν τους στόχους τους.

Η νέα τάση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες είναι η ενοποιημένη διδασκαλία των επιστημών με νέες μεθόδους και προσεγγίσεις, χωρίς να υφίστανται διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους. Οι σπουδαστές, οι ερευνητές και οι διδάσκοντες μετακινούνται πλέον ευκολότερα μεταξύ κρατών, πανεπιστημίων και ειδικοτήτων. Τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών διαχέονται ταχύτερα και χωρίς εμπόδια στο ευρύ κοινό μέσω internet και κοινωνικών δικτύων, από επίσημα κανάλια και συχνά από τους ίδιους τους επιστήμονες και ερευνητές. Έτσι σύνθετες και δυσερμήνευτες έννοιες εκλαϊκεύονται και φτάνουν σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η επιστήμη όμως δεν σταματά στα όρια των εργαστηρίων ή των αμφιθεάτρων, συνδυάζεται με τις τέχνες, γίνεται πιο προσιτή και διασκεδαστική, ενώ δανείζεται και δανείζει στοιχεία στην pop κουλτούρα, προσεγγίζοντας ακόμη ευρύτερο και ετερόκλητο κοινό. Η επιστήμη δεν έχει σύνορα και αφορά όλους τους πολίτες του κόσμου, είτε ασχολούνται με αυτήν, είτε απλώς επωφελούνται από τα επιτεύγματά της.

Κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival, μικροί και μεγάλοι, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετέχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Αναγνωστόπουλος Θοδωρής Science Communicator

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι Βιολόγος και ασχολείται επαγγελµατικά µε την επικοινωνία της επιστήµης και την κοινωνική επιχειρηµατικότητα. Είναι διδάκτορας Γενετικής από το Πανεπιστήµιο King’s College του Λονδίνου. Εκπόνησε µεταδιδακτορική εργασία στο Ε.Κ.ΕΦ.Ε. “∆ηµόκριτος” στον κληρονοµικό καρκίνο. Είναι υπότροφος του Ωνασείου και Εµπειρικίου Ιδρύµατος.

Είναι Πρόεδρος και Συν-ιδρυτής της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης “SciCo”, η οποία έχει στόχο την εκλαΐκευση της επιστήµης µέσω καινοτόµων τρόπων στο ευρύ κοινό. Ο Θοδωρής συνδιοργανώνει, συγγράφει και συµπαρουσιάζει τις εκπαιδευτικές θεατρικές παραστάσεις “Η Επιστήµη των Χριστουγέννων”, “Η Επιστήµη της Αγάπης”, “Η Επιστήµη της Οικολογίας” και “Η επιστήµη της διατροφής” οι οποίες παίζονται σε σχολεία και ∆ήµους όλης της χώρας. Έχει συν-σχεδιάσει µε το Βρετανικό Συµβούλιο το πρόγραµµα “School-lab” µια διαδικτυακή πλατφόρµα εκµάθησης επικοινωνίας της επιστήµης στα σχολεία.

Πρόσφατα συνδιοργάνωσε τα “Impact Series”, τα πρώτα workshops κοινωνικής επιχειρηματικότητας με θέμα την επιστήμη και την τεχνολογία. Είναι επίσης συνιδρυτής και curator του TEDMED live Athens. Ο Θοδωρής έχει δώσει ομιλίες για την επικοινωνία της επιστήμης στο Ισραήλ, την Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στην Αυστραλία και στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2010 εκπαιδεύτηκε σε θέματα διαδραστικής διδασκαλίας των επιστημών στο Space Camp της NASA στις ΗΠΑ. To 2011 ήταν υποψήφιος από την Ελληνική αντιπροσωπεία της UNESCO για το Kalinga Science Popularizator Prize. Τον Αύγουστο του 2012 εκπαιδεύτηκε από τον τέως Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Al Gore για θέματα κλιματικής αλλαγής και είναι πρεσβευτής του για Climate Reality Project. Το Φθινόπωρο του 2012 παρουσίασε στη Δ.Ε.Θ, στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Global Entrepreneurship Week τη SciCo ως καλή πρακτική κοινωνικής επιχείρησης στην Ελλάδα.

Από το 2011 είναι ο κεντρικός παρουσιαστής του TEDxAthens, ενώ από τον Οκτώβριο του 2013 είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση. Είναι επίσης συνιδρυτής του Green Project, ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ο οποίος έχει στόχο να προωθήσει σημεία πράσινου ενδιαφέροντος μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Έχει συμμετάσχει και στα τρία οδοιπορικά της Green Project το Αθήνα Πεκίνο το 2008, το Αθήνα Cape Town το 2010 και το Αθήνα Βόρειο Ακρωτήριο 2012 αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων. Έχει ταξιδέψει σε 70 χώρες και στον ελεύθερό του χρόνο συνθέτει μουσική στο πιάνο.

Καμίνης Γιώργος π. Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Γιώργος Καμίνης, χιακής καταγωγής, γεννήθηκε το 1954 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II και το 1989 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris I. Το 1990 εξελέγη Λέκτορας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1998 Επίκουρος Καθηγητής. Το 2003 εξελέγη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», θέση στην οποία επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2008. Το 2010 παραιτήθηκε από την θέση του «Συνηγόρου του Πολίτη» προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία και εξελέγη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010. Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011. Επανεξελέγη τον Μάιο του 2014, για μία πενταετή θητεία. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα τα ελληνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.

Προσωπικός ιστότοπος του Γιώργου Καμίνη

Διαμαντάκου Πόπη Δημοσιογράφος - Πρόεδρος, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Η Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ (1995) και Πρόεδρος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ιδίου πανεπιστημίου.
Μπιτζάνης Κωνσταντίνος Διευθύνων Σύμβουλος «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων ΑΕ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μηχανικός Παραγωγής με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Εργάστηκε μέχρι το 2004 σε διευθυντικές θέσεις μεγάλων Βιομηχανικών Επιχειρήσεων. Από το 2009 ως το 2011 διηύθυνε το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης και από το 2011 είναι Διευθύνων Σύμβουλος στην «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων Α.Ε. . Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω σε θέματα οικονομίας, Βιομηχανικής πολιτικής και πολιτισμού.

Ανδρίτσου Αναστασία Διευθύντρια, British Council Ελλάδα

Η Αναστασία Ανδρίτσου είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο της Τουλούζης. Για επτά χρόνια εργάστηκε το τμήμα Διεθνών Συνεργασιών της Intracom, στη διάρκεια των οποίων εξειδικεύτηκε στα ασύρματα δίκτυα, το δορυφορικό internet και την τεχνολογία έξυπνων αυτοματισμών για το σπίτι και συνεργάστηκε με ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2004 εργάζεται στο British Council, όπου ως project manager στον τομέα της επιστήμης ολοκλήρωσε ένα σημαντικό πρόγραμμα για την επικοινωνία της επιστήμης, απευθυνόμενο σ το ευρύ κοινό και τα σχολεία. Το 2007 ανέλαβε τη Διεύθυνση Προγραμμάτων και Συνεργασιών, με πεδίο ευθύνης το προγραμματισμό και την ολοκλήρωση πολλών καινοτόμων προγραμμάτων στους τομείς της επιστήμης, των τεχνών και της εκπαίδευσης δημιουργώντας στρατηγικές συνεργασίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει αλλά και συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων και συνεδρίων με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα, την Κοινωνική Οικονομία και Καινοτομία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την Καινοτομία στην εκπαίδευση. Η Αναστασία αναδείχθηκε ανάμεσα στις 50 φωνές της Guardian για τη σημασία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Από τον Απρίλιο του 2018 είναι Διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα.

Σχετικές ομιλίες