ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η συναισθηματική γλώσσα και το ιστορικό της περικείμενο
 

Ομιλητής:

Γούτσος Διονύσης
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

21/04/2018
 

Διάρκεια:

72:36
 

Εκδήλωση:

Συζητήσεις για το Λόγο στο Αιγινήτειο
 

Διοργανωτής:

Μονάδα Νευροψυχολογίας και Παθολογίας του Λόγου, Α΄ Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
 

Χώρος:

Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου
 

Κατηγορία:

Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία
 

Ετικέτες

συναισθηματική γλώσσα , γλώσσα των συναισθημάτων , λόγος , ελληνική γλώσσα , εκφραστική λειτουργία του λόγου
 
 
 
Η Μονάδα Νευροψυχολογίας και παθολογίας του Λόγου της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τις Συζητήσεις για το Λόγο στο Αιγινήτειο. Ο κύκλος για το 2017-2018 εστιάζει στη θεματική "ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. Συγκίνηση-συναισθήματα-εκφράσεις".

Η συναισθηματική γλώσσα και το ιστορικό της περικείμενο

Πώς εκφράζονται (ή "κατασκευάζονται") τα συναισθήματα στη γλώσσα; Αλλάζει η γλώσσα των συναισθημάτων στο πέρασμα του χρόνου; Αντλώντας από διαχρονικά δεδομένα της ελληνικής του 20ού αιώνα συζητούμε τη σχέση γλώσσας και συναισθημάτων και προσπαθούμε να σκιαγραφήσουμε την εκφραστική λειτουργία του λόγου στη γλώσσα μας.
 
  • Καθηγητής, Τομέας Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
    Ο Διονύσης Γούτσος είναι Καθηγητής Κειμενογλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Modeling Discourse Topic (1997), Κείμενο και Επικοινωνία (1999/2011, με την Αλεξάνδρα Γεωργακοπούλου), Ο Λόγος της Μετάφρασης (2001) και Γλώσσα: Κείμενο, Ποικιλία, Σύστημα (2012) και ασχολείται  με την ανάπτυξη και επεξεργασία ηλεκτρονικών σωμάτων κειμένων (Σώμα Ελληνικών Κειμένων, Διαχρονικό σώμα ελληνικών κειμένων 20ού αιώνα).