ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Ο ναός του Απόλλωνος στο Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας
 

Ομιλητής:

Τριάντη Ισμήνη - Αλίκη
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

12/03/2018
 

Διάρκεια:

52:24
 

Εκδήλωση:

Εκδηλώσεις της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
 

Διοργανωτής:

Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
 

Χώρος:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αμφιθέατρο)
 

Κατηγορία:

Αρχαιολογία
 

Ετικέτες

ναός του Απόλλωνος , Άκτιο , Αιτωλοακαρνανία , Οκταβιανός Αύγουστος , ναυμαχία του Ακτίου
 
 
 
Στο Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας διενεργείται ανασκαφή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αποκαλύφθηκε ο ρωμαϊκός ναός τον οποίο κατά τις πηγές ανοικοδόμησε μεγαλύτερο ο Οκταβιανός Αύγουστος μετά τη νίκη του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του 31 π. Χ. Ο ναός είναι ανοικοδομημένος πάνω στα θεμέλια του προϋπάρχοντος ναού, ο οποίος είχε ιδρυθεί από το Ανακτόριο, αποικία των Κορινθίων και αφιερώθηκε στο θεό της Μητρόπολης, τον Απόλλωνα, ο οποίος πήρε την προσωνυμία Άκτιος. Το ιερό του Απόλλωνα αναφέρει ο Θουκυδίδης στο πρώτο βιβλίο της Ιστορίας του Ι, 29, 3.
 
Από τις παλιότερες φάσεις του ναού ήρθαν στο φως το βοτσαλωτό δάπεδο από ελληνιστική αποκατάσταση του κοινού των Ακαρνάνων και οι εγκάρσιοι τοίχοι του αρχαϊκού ναού. Στο βάθος του σηκού βρέθηκαν δύο κολοσσικές μαρμάρινες κεφαλές και τμήματα από σώματα και άκρα των λατρευτικών αγαλμάτων του Απόλλωνα.
 
  • Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων
    Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τελείωσε εκεί το Αβερώφειο Γυμνάσιο Θηλέων. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε τη διατριβή της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Παντρεύτηκε τον γλύπτη-μουσειακό καλλιτέχνη Στέλιο Τριάντη και έχει μία κόρη, τη Μυρτώ.
     
    Υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως Επιμελήτρια και Έφορος Αρχαιοτήτων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ολυμπία, Κυκλάδες, Σάμο και Ικαρία, Ακρόπολη) και ως Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ειδικό ενδιαφέρον της είναι η Αρχαία ελληνική γλυπτική.