ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Νεοελληνικά πορτρέτα. Βίοι παράλληλοι; - 3η ομιλία: Κώστας Παπαϊωάννου - Παναγιώτης Κονδύλης
 

Ομιλητής:

Κουτσουρέλης Κώστας
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

15/03/2018
 

Διάρκεια:

69:08
 

Εκδήλωση:

Διαλέξεις της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πύρνα"
 

Διοργανωτής:

Πολιτιστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία "Πύρνα"
 

Χώρος:

Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα"
 

Κατηγορία:

Φιλοσοφία
 

Ετικέτες

νεοελληνικά πορτρέτα , Παναγιώτης Κονδύλης , Κώστας Παπαϊωάννουφιλοσοφία , μαρξισμός , κοινωνική φιλοσοφία , Σορβόννη , Παρίσι , Χαϊδελβέργη , εθνική αντίσταση , Ματαρόα
 
 
 
Τι κοινό έχουν μεταξύ τους ο Διονύσιος Σολωμός και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης; Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος; Ο Παναγιώτης Κονδύλης και ο Κώστας Παπαϊωάννου; Ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου; Και τι τους χωρίζει; Από τους καιρούς του Πλούταρχου, η σύγκριση της ζωής και του έργου των σημαντικών μορφών της ιστορίας δεν έχει πάψει να τρέφει την περιέργεια και τη φαντασία μας.

Σ
τα χνάρια αυτής της μακράς παράδοσης, ο Κώστας Kουτσουρέλης (ποιητής - συγγραφέας - μεταφραστής) επιχειρεί να συγκροτήσει μια δειγματοληπτική πινακοθήκη από τη νεοελληνική λογοτεχνία, τη σκέψη και τη μουσική των τελευταίων δύο αιώνων, μέσα από 4 ομιλίες τις οποίες διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία ΠΥΡΝΑ και που θα δημοσιευθούν όλες στο Blod.
 
Ο τίτλος του κύκλου είναι “Νεοελληνικά πορτρέτα. Βίοι παράλληλοι;” Ο τίτλος της τρίτης ομιλίας, που δημοσιεύεται σήμερα, είναι “ Κώστας Παπαϊωάννου - Παναγιώτης Κονδύλης”.
 
  • Ποιητής - συγγραφέας - μεταφραστής - Διευθυντής του περιοδικού «Νέο Πλανόδιον»
    Ο Κώστας Κουτσουρέλης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και μεταφραστική. Έζησε στη Γερμανία. Δημοσίευσε τρία βιβλία με ποιήματα και πολύ περισσότερα με μεταφράσεις, κυρίως λογοτεχνικές και φιλοσοφικές. Έγραψε το λιμπρέττο της όπερας δωματίου "Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη" που ανέβηκε τον Μάρτιο του 2013 στο Μουσείο Μπενάκη σε μουσική σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη. Τελευταίο του βιβλίο το δοκίμιο "Κ. Π. Καβάφης" (2013). Επιμελήθηκε εκδόσεις βιβλίων, αφιερώματα περιοδικών, διαδικτυακούς τόπους και ανθολογίες. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και λογοτεχνικά έντυπα. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Τα κριτικά του κείμενα περιστρέφονται γύρω από την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία και σκέψη. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ποιητικό Εργαστήριο του Ιδρύματος Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Για την ποίησή του η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα (2013). Για την εργασία του στους "Ύμνους στη νύχτα" του Νοβάλις τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου και το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα. Διευθύνει το περιοδικό «Νέο Πλανόδιον».