Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Επιχειρήσεις: Η ελληνική επιτυχία

Παπαδημητρίου Δημήτρης, Χριστοδουλάκης Νίκος, Αικατερινάρη Ράνια, Δρανδάκης Νίκος, Αναστασίου Νίκος, Czurda Martin, Βερνίκος Νικόλαος, Haski Pierre, Παλαιολόγος Γιάννης

9 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 65:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 598
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το περιοδικό Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde) μαζί με την Καθημερινή και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσαν το φόρουμ Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας σε συνεργασία με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για δύο ημέρες, 30 περίπου σημαντικοί ομιλητές, Έλληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί και επιχειρηματίες, συζήτησαν καίρια θέματα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Είναι η χρονιά νέων θυσιών για τους Έλληνες, οι οποίοι υπόκεινται σε σκληρές δοκιμασίες εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι όμως και η χρονιά εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας που τέθηκε σε εφαρμογή στην αρχή της κρίσης του χρέους, σημάδι ότι οι εν λόγω προσπάθειες δεν ήταν εντελώς μάταιες. Τόσοι λόγοι για να ενδιαφερθούμε για την Ελλάδα το 2018, γιατί η χώρα αυτή, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε το λίκνο της δημοκρατίας, κρατά επίσης ένα μέρος της ευρωπαϊκής ψυχής που πρέπει να διασώσουμε σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Στην Αθήνα επέλεξε το περασμένο φθινόπωρο ο Emmanuel Macron να βγάλει έναν από τους μεγάλους «ευρωπαϊκούς» λόγους στην αρχή της πενταετούς θητείας του, να σηκώσει το πέπλο των μεταρρυθμιστικών προτάσεών του για την Ε.Ε. που ανέλυσε στην συνέχεια στην Σορβόννη. Στην Αθήνα πάλι πρέπει να πάμε για να καταλάβουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν παίζεται μόνον στο Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά και στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης όπου φτάνουν οι μετανάστες του κόσμου που υποφέρει, όπου διακυβεύεται η ασφάλεια της ηπείρου. Εκεί επίσης, όπου συνάπτονται οι αυριανοί δεσμοί Κίνας-Ευρώπης, και οι σχέσεις με χώρες που, χωρίς να ανήκουν στην Ε.Ε., διαδραματίζουν ρόλο για το μέλλον της. Τόσοι λόγοι για τον « L’Obs » να επιστρέψει στην Αθήνα για ένα νέο Φόρουμ, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, για έναν διάλογο μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας, μεταξύ της Ευρώπης και του μέλλοντός της.

Pierre Haski, L’Obs

Παπαδημητρίου Δημήτρης τ. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου (γενν. 9 Ιουνίου 1946) είναι καθηγητής στο Bard College της Νέας Υόρκης από το 1977 και πρόεδρος του Levy Economics Institute από την ίδρυσή του το 1986. Αποφοίτησε από το τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Columbia και απέκτησε MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το New School for Social Research NSSR των ΗΠΑ.

Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα από το Νοέμβριο του 2016 έως το Φεβρουάριο του 2018.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, και μέλος πολλών διεθνών οργανισμών.

Χριστοδουλάκης Νίκος Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - πρώην Υπουργός

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1952. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1975) και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό και διδακτορικό (1984) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ήταν παρών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1974. Εργάστηκε σε τεχνικές εταιρίες και δίδαξε σε ΤΕΙ, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, στο London Business School και στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας, στο Ινστιτούτο Tinbergen του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (1993-1996) και οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού (1996). Από το 1996 ως το Μάρτιο του 2000 ήταν Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη διαχείριση του Δημόσιου Χρέους (περίοδος κρίσιμη για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη). Στη συνέχεια διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης στο διάστημα 2000-2001 και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο διάστημα 2001-2004.

Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Research Associate στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες και άρθρα για θέματα οικονομικής πολιτικής, διακυμάνσεων και ανάπτυξης σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Έχει γράψει αρκετά βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αικατερινάρη Ράνια Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας
Η Ράνια Αικατερινάρη είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το City University στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει εργαστεί στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μεγάλους οργανισμούς όπως η BNP Paribas, Eurobank και Deutsche Bank. Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ την περίοδο 2010-2015. Επίσης, υπήρξε Partner στην Ernst & Young (ΕΥ).
Δρανδάκης Νίκος Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Beat

Ο Νίκος Δρανδάκης είναι επιχειρηματίας και ιδρυτής του Beat (πρώην Taxibeat), μιας πρωτοποριακής εφαρμογής ταξί για έξυπνα κινητά, με παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχοντας τεχνικό background ως προγραμματιστής, ο Νίκος δημιούργησε το 1999 το suppline.com, ένα B2B marketplace για επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν τις προμήθειες τους μέσω του Internet. 2 χρόνια μετά η Suppline πουλήθηκε και το 2006 ο Νίκος και οι 2 συνιδρυτές του δημιούργησαν το sync.gr, ένα blog aggregator που μετεξελίχθηκε σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα.

Το 2011 δημιούργησε το Taxibeat παίρνοντας χρηματοδότηση από το Openfund, την οποία ακολούθησαν νέοι γύροι χρηματοδότησης συνολικού ύψους $7εκ. Τον Φεβρουάριο του 2017 το Taxibeat εξαγοράστηκε από την MyTaxi, θυγατρική της Daimler AG.

Αναστασίου Νίκος Διευθυντής, EPEXYL

Ο Νίκος Αναστασίου είναι Διευθυντής της εταιρείας ξυλουργικής αρχιτεκτονικής EPEXYL. Μεταξύ των έργων που έχει πραγματοποιήσει, συγκαταλλέγεται η ξυλουργική επένδυση της αίθουσας της Νέας Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2018 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τελείωσε την Διπλάρειο Σχολή / Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία, στην ειδικότητα του επιπλοποιού και βρέθηκε στη συνέχεια στο Λονδίνο, στο ICBS Βusiness College του Πανεπιστημίου του Κίνγκστον, για σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων. Στο ίδιο πανεπιστήμιο πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο στρατηγικό μάνατζμεντ, εκπονώντας διπλωματική εργασία για τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Ιστότοπος της EPEXYL

Czurda Martin Διευθύνων Σύμβουλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ο Dr. Martin Czurda ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις 18 Μαΐου 2017 με τριετή θητεία. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις σε διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, από τα τέλη του 2015 έως το 2016 ο διετέλεσε Πρόεδρος του Μη Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Valartis Bank AG στην Αυστρία, διορισθείς από δημόσιο διαχειριστή, με σκοπό την πώληση της πλειοψηφίας των τραπεζικών εργασιών της τράπεζας και την ορθή λειτουργία των υπόλοιπων υπηρεσιών.

Από το 2013 έως το 2015, διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος στην Αυστριακή Anadi Bank AG (πρώην Hypo Alpe-Adria Bank AG).

Μεταξύ 2012 και 2013 κατείχε τη θέση του Chief Risk Officer (CRO) και του Chief Financial Officer (CFO) στην Adria Bank AG. Διετέλεσε ακόμη από το 2009 έως το 2012 Διευθύνων Σύμβουλος στην Amserdam Trade Bank, με σκοπό να μετατρέψει το προηγούμενο επιχειρηματικό μοντέλο σε μία εμπορική τράπεζα και να ενισχυθούν οι συνέργειες από τις εμπορικές ροές μεταξύ της Ρωσίας/Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (Commonwealth of Independence States, CIS) και της Ευρώπης.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει Μη Εκτελεστικό Μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια πολλών οργανισμών όπως στην Austrian Hypo (Mortgage) Association, στην SREI Infrastructure Ltd. και την Amsterdam Trade Bank.

Επίσης, έχει καταλάβει τη θέση του Managing Director (MD) με καθήκοντα Division Head of Global Markets και Division Head of Global Financial Institutions στην Raiffeisen Zentrabank, Βιέννη. Ο πρώτος σταθμός της καριέρας του στον τραπεζικό κλάδο ήταν η Bank Austria στη Βιέννη.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά και Master’s Degree (M.A.) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Βερνίκος Νικόλαος Πρόεδρος, Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC Hellas)

Ο Νικόλαος Βερνίκος γεννήθηκε το 1945. Κατάγεται από τη Σίφνο και είναι Οικονομολόγος και Εφοπλιστής.

Από το 2003 έως σήμερα είναι Πρόεδρος του ICC – Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου – Ελλάς. Επίσης προεδρεύει της Vernicos Maritime S.A. και της Ν.Ε. “Νικόλαος Βερνίκος” Ρυμουλκά-Ναυαγοσωστικά. Είναι Αντιπρόεδρος του ταξιδιωτικού οργανισμού Consortium Travel A.E. και της Vernicos Yachts A.E.

Είναι Αντιπρόεδρος της Eurocorp A.E. μέλος Εποπτικού Συμβουλίου ASSYA Compagnie Financiere SA (Paris). Είναι μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. καθώς και της Lloyd’s Underwriting Member από το 1979 έως σήμερα. Επίσης είναι Governor του τμήματος Μεταφορών και Τουρισμού του World Economic Forum. Είναι μέλος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Εχει διατελέσει: Νομαρχιακός Σύμβουλος Αττικής και Πειραιώς επί σειρά ετών (1982-95) και Πρόεδρος της Ολυμπιακής Τουριστικής Α.Ε. Υπήρξε μέλος Δ.Σ. & Εκτ. Επιτρ. Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς και της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας. Διετέλεσε Πρόεδρος (εκτελεστικός) της Minion A.E., της Olympic Catering A.E., καθώς και των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Γαλλία) Α.Ε., των καταστημάτων αφορολόγητων ειδών Α.Ε. (Hellenic Duty Free Shops) καθώς και της Κλωστοϋφαντουργίας Ευρυτανίας (Evritex). Επίσης υπήρξε πρόεδρος του ABEE EMSU- HELLAS, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (1995-99), της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος (1996-2004), Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Ταμίας του Ομίλου Επικοινωνίας Πολιτισμού & Οικονομίας και Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς. Τέλος, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. και μέλος του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.

Έχει συμμετάσχει σαν μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπίας σε Διεθνείς Διασκέψεις του Ο.Ο.Σ.Α. και Ο.Η.Ε. και σαν μέλος του World Economic Forum στις περισσότερες ετήσιες συναντήσεις του Davos από το 1988.

Προσωπικός ιστότοπος του Νικόλαου Βερνίκου

Haski Pierre Δημοσιογράφος, L'Obs

O Pierre Haski γεννήθηκε το 1953 στην Τυνησία. Έχει υπάρξει ξένος ανταποκριτής της AFP και της Libération, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στην Ιερουσαλήμ και στο Πεκίνο, και αναπληρωτής συντάκτης της Liberation. Είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής ανεξάρτητης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Rue89.com.

Παλαιολόγος Γιάννης Δημοσιογράφος

Ο Γιάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι δημοσιογράφος στο Inside Story και αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου έλαβε πτυχίο Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών και μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης ειδικών εκδόσεων στην εφημερίδα City Press (2006-2009) και ως διευθυντής στην εφημερίδα Free Sunday (2009-2012). To 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του The Thirteenth Labour of Hercules με θέμα την ελληνική κρίση (Portobello Books, Λονδίνο). Ακολούθησε η ελληνική έκδοση (Εκδόσεις Εστία). Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ έχει συνεισφέρει άρθρα σε άλλα διεθνή μέσα, όπως οι Financial Times και το Politico Europe, και τα περιοδικά Time και New Republic. Το 2012 ήταν ο πρώτος νικητής του ελληνικού διαγωνισμού οικονομικής δημοσιογραφίας της Citi για ρεπορτάζ του με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Marshall Memorial Fellow για την περίοδο 2015-2016. Το 2008-9, ήταν συν-σεναριογράφος των σατιρικών σκετς «Ελλάδα είσαι Πρέζα» και της παράστασης «Μαμά Ελλάδα 2», που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και ευρείας κάλυψης από το διεθνή Τύπο.

Σχετικές ομιλίες