ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Γλώσσα και συναίσθημα σε αρχαία επιτύμβια μνημεία: η δημιουργία συναισθηματικής κοινότητας
 

Ομιλητές:

Χανιώτης Άγγελος ,
Πόταγας Κωνσταντίνος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

10/03/2018
 

Διάρκεια:

49:31
 

Εκδήλωση:

Συζητήσεις για το Λόγο στο Αιγινήτειο
 

Διοργανωτής:

Μονάδα Νευροψυχολογίας και Παθολογίας του Λόγου, Α΄ Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
 

Χώρος:

Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου
 

Κατηγορία:

Κλασικές σπουδές
 

Ετικέτες

γλώσσα , συναίσθημα , αρχαία επιτύμβια μνημεία , νεκροταφείο , μνήμη , συναισθηματική κοινότητα
 
 
 
Η Μονάδα Νευροψυχολογίας και παθολογίας του Λόγου της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τις Συζητήσεις για το Λόγο στο Αιγινήτειο. Ο κύκλος για το 2017-2018 εστιάζει στη θεματική "ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. Συγκίνηση-συναισθήματα-εκφράσεις".

Γλώσσα και συναίσθημα σε αρχαία επιτύμβια μνημεία: η δημιουργία συναισθηματικής κοινότητας

Ένα αρχαίο νεκροταφείο είναι ένας αγωνιστικός χώρος. Τα επιτύμβια μνημεία (μνημεῖον = ο χώρος που κατοικεί η μνήμη) συναγωνίζονται για να τραβήξουν την προσοχή του μελλοντικού επισκέπτη, γιατί ο νεκρός πεθαίνει πραγματικά όταν σβηστεί από τη μνήμη των ζώντων και όταν δεν μπορεί να διεγείρει συναισθήματα. Με λόγο και εικόνα τα επιτύμβια μνημεία προσπαθούν να εντάξουν τον μελλοντικό θεατή και αναγνώστη στη συναισθηματική κοινότητα όσων συνόδεψαν τον νεκρό στον τάφο του. Πως κατορθώνουν να μας κάνουν να προφέρουμε το όνομα του νεκρού, να συναισθανθούμε τον πόνο του, να νοιώσουμε τη θλίψη ή την περηφάνεια των δικών του, να αγανακτήσουμε για έναν άδικο θάνατο, να κατανοήσουμε την κοινή μοίρα ή να αισθανθούμε την ελπίδα για κάποια μεταθανάτια ζωή;
 
 • Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Institute for Advanced Studies at Princeton, School of Historical Studies
  O Άγγελος Χανιώτης είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute of Advanced Study του Πανεπιστημίου Princeton.

  Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας το 1984 και υφηγητής το 1992. Διετέλεσε Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και της Χαϊδελβέργης, όπου χρημάτισε και Αντιπρύτανης και Εταίρος του All Souls College της Οξφόρδης. Από το 2010 κατέχει την έδρα Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών στο Πρίνστον.

  Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών άρθρων, επιμελειών και μονογραφιών σχετικά με ζητήματα επιγραφικής, της ιστορίας του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας του ελληνιστικού κόσμου και των ανατολικών επαρχιών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εδώ και χρόνια είναι συνεργάτης των ανασκαφών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας στη Μικρά Ασία, όπου μελετάει το επιγραφικό υλικό και έχει συγγράψει πλείστα σχετικά άρθρα. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στο Καλαπόδι Φθιώτιδας και την Κρήτη (Αρχάνες, Ιδαίο Άντρο, Ζώμινθος). Από το 1998 είναι εκδότης του Supplementum Epigraphicum Graecum.

  Δηύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα «Το συναίσθημα ως κοινωνικό και πολιτισμικό μόρφωμα: το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας» (Οξφόρδη, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, 2009-2013) και συνεπιμελήθηκε την έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων» που παρουσιάστηκε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη και στο Μουσείο της Ακρόπολης και βραβεύθηκε με το βραβείο του κοινού ως η καλύτερη έκθεση παγκοσμίως. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
 • Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας, Νευρολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  Είμαι αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκω Νευρολογία στους φοιτητές της Ιατρικής και συνδιευθύνω το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Νευροψυχολογίας. Εργάζομαι στην Α΄ Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, όπου είμαι υπεύθυνος του Νευροψυχολογικού Ιατρείου Αφασίας και Διαταραχών του Λόγου.
  Είμαι κυρίως κλινικός νευρολόγος και εργάστηκα για πολλά χρόνια στη Γαλλία και στην Ελλάδα, σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αθήνας (Λαϊκό και Ευαγγελισμός). Ολοκλήρωσα τις Πανεπιστημιακές σπουδές μου στην Ιατρική Αθηνών και ειδικεύτηκα στη Νευρολογία στη Γαλλία – Παρίσι και Νάντη. Απέκτησα το DEA (MSc) στην συγκριτική ψυχολογία των νοητικών δραστηριοτήτων από την EHESS στο Παρίσι. Η πτυχιακή μου εργασία, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή J-L Signoret, αφορούσε τη νευροψυχολογία των τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων. Το διδακτορικό μου ασχολήθηκε με τη νευροψυχολογική διερεύνηση της όσφρησης. Έχω δημοσιεύσει στους τομείς της αποκατάστασης των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, της όσφρησης και νευροψυχολογικών διαταραχών σε διάφορες κλινικές καταστάσεις. Είμαι συνεκδότης του ελληνικού περιοδικού νευροεπιστημών και επιστημών του ανθρώπου «Σύναψις».