Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

‘Λαϊκός’ πολιτισμός και πολιτιστική πολιτική: ιεραρχήσεις και ζητήματα θεσμικής προστασίας

Μόσχου Μαρία

2 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:25 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 571
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Θεσμικές Προσεγγίσεις σε εκφάνσεις του Νεότερου Υλικού Πολιτισμού», που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018, στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο (κτήριο Παλαιάς Βουλής).
 

Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της θεσμικής προσέγγισης και προστασίας του νεότερου υλικού πολιτισμού στην Ελλάδα, από τις αρχές του 20ου αιώνα ως σήμερα.
 

Συμμετείχαν έγκριτοι ερευνητές από τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς και επιστημονικό προσωπικό του ΥΠΠΟΑ.

‘Λαϊκός’ πολιτισμός και πολιτιστική πολιτική: ιεραρχήσεις και ζητήματα θεσμικής προστασίας

Αντικείμενο της ανακοίνωσης είναι θεσμικές και εξωθεσμικές οικειοποιήσεις εκφάνσεων του «λαϊκού»-παραδοσιακού πολιτισμού. Με σημείο αναφοράς την έκθεση έργων του Θεόφιλου στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (1970) και στη συνέχεια την αγορά του δωματίου της οικίας Ζόλκου από το τότε Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών (1972), εξετάζονται όψεις εξωθεσμικού ενδιαφέροντος για εκφάνσεις του νεότερου υλικού πολιτισμού και συζητούνται συναφείς ιεραρχήσεις, όπως καταγράφονται στη δημόσια σφαίρα. Λαμβάνονται υπόψη προγενέστερες κινήσεις θεσμικού ενδιαφέροντος στον χώρο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (από τη δεκαετία του 1950), καθώς και εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκδόσεις και δημοσιεύματα ώστε να στοιχειοθετηθούν συνάφειες ανάμεσα στις αισθητικές προτιμήσεις ενός καλλιεργημένου αστικού κοινού και στην ανάπτυξη της θεσμικής μέριμνας κατά τη Δικτατορία και στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Μόσχου Μαρία Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Μέλος Σ.Ε.Π., Ε.Α.Π.
Η Μαρία Γ. Μόσχου είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ειδίκευση: Φιλοσοφία) του ΕΚΠΑ (1993) και διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΚΠΑ) με θέμα διατριβής: Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ βιογραφούμενος (2005). Δίδαξε Κοινωνιολογία της Τέχνης, Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης και Ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (2009-2014), Εφαρμοσμένα Θέματα Πολιτισμού στο Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Λαϊκή Τέχνη και Πολιτισμό στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» του ίδιου Τμήματος (2009). Διδάσκει Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμων στην Ομάδα Εργασίας του ΥΠΠΟΑ (Διεύθυνση Νεωτέρου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) για τον εντοπισμό και τον εκ νέου χαρακτηρισμό ως μνημείων έργων του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (2015). Οι ανακοινώσεις και οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν κείμενα για την πρόσληψη της «λαϊκής» και της «ναΐφ» δημιουργίας και την καλλιτεχνική και εκδοτική δραστηριότητα κατά την Επταετία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν στο πεδίο της ιστοριογραφίας και της κριτικής της τέχνης (19ος-20ός αι.) με έμφαση σε ζητήματα οπτικού πολιτισμού, ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς, της λειτουργίας των θεσμών και της επιρροής τους στην πολιτιστική παραγωγή.

Σχετικές ομιλίες