ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Νεοελληνικά πορτρέτα. Βίοι παράλληλοι; - 2η ομιλία: Γιώργος Σεφέρης - Κωνσταντίνος Τσάτσος
 

Ομιλητής:

Κουτσουρέλης Κώστας
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

08/03/2018
 

Διάρκεια:

54:10
 

Εκδήλωση:

Διαλέξεις της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πύρνα"
 

Διοργανωτής:

Πολιτιστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία "Πύρνα"
 

Χώρος:

Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα"
 

Κατηγορίες:

Λογοτεχνία , Φιλοσοφία
 

Ετικέτες

νεοελληνικά πορτρέτα , Διονύσιος Σολωμός , Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης , Γιώργος Σεφέρης , Κωνσταντίνος Τσάτσος , Παναγιώτης Κονδύλης , Κώστας Παπαϊωάννου , Διονύσης Σαββόπουλος , Θανάσης Παπακωνσταντίνου , ελληνική ποίηση , πολιτική φιλοσοφία , βραβείο Νομπέλ , ένας διάλογος για την ποίηση
 
 
 
Τι κοινό έχουν μεταξύ τους ο Διονύσιος Σολωμός και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης; Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος; Ο Παναγιώτης Κονδύλης και ο Κώστας Παπαϊωάννου; Ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου; Και τι τους χωρίζει; Από τους καιρούς του Πλούταρχου, η σύγκριση της ζωής και του έργου των σημαντικών μορφών της ιστορίας δεν έχει πάψει να τρέφει την περιέργεια και τη φαντασία μας. Στα χνάρια αυτής της μακράς παράδοσης, τέσσερις ομιλίες, οκτώ νεοελληνικά πορτρέτα, μια δειγματοληπτική πινακοθήκη από τη νεοελληνική λογοτεχνία, σκέψη και μουσική των τελευταίων δύο αιώνων.
 
  • Ποιητής - συγγραφέας - μεταφραστής - Διευθυντής του περιοδικού «Νέο Πλανόδιον»
    Ο Κώστας Κουτσουρέλης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και μεταφραστική. Έζησε στη Γερμανία. Δημοσίευσε τρία βιβλία με ποιήματα και πολύ περισσότερα με μεταφράσεις, κυρίως λογοτεχνικές και φιλοσοφικές. Έγραψε το λιμπρέττο της όπερας δωματίου "Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη" που ανέβηκε τον Μάρτιο του 2013 στο Μουσείο Μπενάκη σε μουσική σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη. Τελευταίο του βιβλίο το δοκίμιο "Κ. Π. Καβάφης" (2013). Επιμελήθηκε εκδόσεις βιβλίων, αφιερώματα περιοδικών, διαδικτυακούς τόπους και ανθολογίες. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και λογοτεχνικά έντυπα. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Τα κριτικά του κείμενα περιστρέφονται γύρω από την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία και σκέψη. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ποιητικό Εργαστήριο του Ιδρύματος Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Για την ποίησή του η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα (2013). Για την εργασία του στους "Ύμνους στη νύχτα" του Νοβάλις τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου και το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα. Διευθύνει το περιοδικό «Νέο Πλανόδιον».