ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Η Ελληνική κρίση: Κρίση στην Ευρώπη ή Ευρωπαϊκή κρίση;
 

Ομιλητές:

Πρεβελάκης Γεώργιος ,
Mirel Pierre ,
Lequesne Christian ,
Πιερρακάκης Κυριάκος ,
Σαράφογλου Μαρία
 

Γλώσσα:

Ελληνική, Γαλλική
 

Ημερομηνία:

06/03/2018
 

Διάρκεια:

89:24
 

Εκδήλωση:

Η Ελληνική κρίση: Κρίση στην Ευρώπη ή Ευρωπαϊκή κρίση;
 

Διοργανωτής:

διαΝΕΟσις, Centre de Recherches Internationales, Γαλλικό Ινστιτούτο
 

Χώρος:

Γαλλικό Ινστιτούτο
 

Κατηγορία:

Πολιτική
 

Ετικέτες

Ευρώπη , Ευρωπαϊκή Ένωση , κρίση , οικονομική κρίση , Ελλάδα , μηχανισμοί λήψης αποφάσεων , μεσογειακό γεωπολιτικό πλαίσιο , βαλκανικό γεωπολιτικό πλαίσιο , θεσμοί , πολιτική , πολιτισμός , γεωπολιτική
 
 
 
Ενώ μέχρι στιγμής τη συζήτηση για την ελληνική κρίση μονοπωλούν σε μεγάλο βαθμό οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές πτυχές, η διαΝΕΟσις, το Κέντρο Διεθνών Ερευνών της Σχολής Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po – Paris) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργάνωσαν μια στρογγυλή τράπεζα, η οποία θα προσδώσει θεσμικές, πολιτικές, πολιτισμικές και γεωπολιτικές διαστάσεις στην ελληνική κρίση.
 
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διαΝΕΟσις στις 7 Δεκεμβρίου 2016 στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών της Σχολής Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων και έπεται της έκδοσης του βιβλίου του Γιώργου Πρεβελάκη Qui sont les Grecs? Une identité en crise (CNRS Editions, 2017).
 
Όπως η ημερίδα στο Παρίσι, έτσι και η στρογγυλή τράπεζα στην Αθήνα αποδεσμεύεται από τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αναλύσεις. Το γεωγραφικό πεδίο ανάλυσης διευρύνεται και στα εκτός Ελλάδος ζητήματα, ώστε να αναδειχθούν οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ελληνική εσωτερική σκηνή, τους ευρωπαϊκούς (και αμερικανικούς) μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και το μεσογειακό και βαλκανικό γεωπολιτικό πλαίσιο.
 
Η διεπιστημονική αυτή προσέγγιση αναζητάει καταρχάς στοιχεία για να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν οι Έλληνες σήμερα, 37 χρόνια μετά από την είσοδο της χώρας τους στην ΕΟΚ. Αποσκοπεί επίσης να συμβάλει στη συζήτηση για την Ευρώπη.
 
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες που φέρουν οι δύο πλευρές, αλλά και το μερίδιο των παρεξηγήσεων και της έλλειψης κατανόησης της κάθε πλευράς ξεχωριστά. Τι διδάγματα πρέπει να αποκομίσει η Ευρώπη από την ελληνική της εμπειρία, ώστε στο μέλλον να αποφύγει να υποπέσει στις ίδιες παγίδες; Η ελληνική εμπειρία, αν αναλυθεί σωστά, μπορεί να προετοιμάζει την Ευρώπη για τον απαραίτητο διάλογο με άλλους πολιτισμούς, με τις νέες πραγματικότητες ενός πολυπολικού κόσμου που η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί;
 
 • Καθηγητής Γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο Paris I
  Με καταγωγή από την Κρήτη, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην Χωροταξία-Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε στην Ελλάδα ως Πολεοδόμος και δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια. Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και έκτοτε ακολουθεί διεθνή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα επιστημονικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάστηκαν στην Γεωπολιτική.
   
  Έχει διατελέσει καθηγητής και ερευνητής στην Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), διηύθυνε την Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στην Σχολή Fletcher (2003-2005). Χρημάτισε, επίσης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (2013-2015). Διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Panthéon-Sorbonne και της Ecole Normale Supérieure. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Ποιοι είμαστε. Η γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας» από τις εκδόσεις Κέρκυρα – economia publishing.
 • πρώην διευθυντής επιφορτισμένος με τις σχέσεις με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 • Sciences Po-CERI, πρώην διευθυντής του CERI
 • Διευθυντής Ερευνών, διαΝΕΟσις
  Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Πολιτικός Επιστήμονας και Οικονομολόγος. Είναι καθηγητής στο Athens Tech College και διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις. Είναι επίσης απόφοιτος του Harvard Kennedy School, του ΜΙΤ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
   
  Κατά το παρελθόν, υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης και καθηγητής στο Αthens Information Technology (AIT). Το 2014, υπήρξε μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα των δανειστών.
 • Δημοσιογράφος
  Η Μαρία Σαράφογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και κατάγεται από τη Χίο. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού στη διεθνή δημοσιογραφία από το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Γνωρίζει Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Κινέζικα.
   
  Έχει εργαστεί στην ΕΡΤ, στην ΕΡΤ Ψηφιακή και στο Mega Channel ως παρουσιάστρια εκπομπών και ειδήσεων.
   
  Σήμερα είναι η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1.